ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΟΚυριά­κος Μητσο­τά­κης ανα­κοί­νωσε από το βήμα της Βουλής τις επερ­χό­με­νες πρω­το­βου­λίες της κυβέρ­νη­σης για το ζήτημα των καταγ­γε­λιών παρε­νο­χλή­σεων.

Ο Έλληνας Πρω­θυ­πουρ­γός τόνισε πως αυστη­ρο­ποιού­νται οι ποινές για αδι­κή­ματα γενε­τή­σιας αξιο­πρέ­πειας καθώς και ότι για τα αδι­κή­ματα σε βάρος ανη­λί­κων η παρα­γραφή ανα­στέλ­λε­ται μέχρι την ενη­λι­κί­ωση με νέα ηλι­κιακά όρια. Παράλ­ληλα γνω­στο­ποί­ησε πως ιδρύ­ε­ται η πλατ­φόρμα metoo.gov.gr όπου μπορεί να υπο­βάλ­λο­νται καταγ­γε­λίες μέσω chat.

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρ­νηση έχει δια­μορ­φώ­σει το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγ­γεί­λουν τις πράξεις αυτές στη δικαιο­σύνη. Στην Κατεύ­θυνση αυτή κινού­νται και οι πρω­το­βου­λίες της οποίας σήμερα ανα­κοι­νώνω και ελπίζω ότι θα έχω δια­κομ­μα­τική στήριξε σήμερα στην ολο­μέ­λεια. Είναι πρω­το­βου­λίες που έχουν ένα διπλό στόχο. Πρώτον ενι­σχυ­θεί περισ­σό­τερο το νομικό μας οπλο­στά­σιο για την τιμωρία των ενόχων του παρελ­θό­ντος και του παρό­ντος. Κυρίως όμως να απο­τρα­πούν τα εγκλή­ματα του μέλ­λο­ντος, δημιουρ­γώ­ντας ένα πλαίσιο ασφά­λειας και εμπι­στο­σύ­νης», τόνισε ο κ. Μητσο­τά­κης.

Πιο συγκε­κρι­μένα, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νωσε:

  1. Αλλάζει ο κοινός κώδικας, αυστη­ρο­ποιού­νται οι ποινές για τα αδι­κή­ματα κατά της γενε­τή­σιας ελευ­θε­ρίας.
  2. Σε ό,τι αφορά τους ανή­λι­κους ηπα­ρα­γραφή ανα­στέλ­λε­ται μέχρι την ενη­λι­κί­ωση του θύματος.
  3. Δημιουρ­γεί­ται δια­δι­κτυακή Πύλη #metoo.gov.gr
  4. Θα υπο­βάλ­λο­νται καταγ­γε­λίες μέσω chat σε πραγ­μα­τικό χρόνο
  5. Θέσπιση εθνικού μητρώου για όλους τους επαγ­γελ­μα­τίες που έρχο­νται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστη­ρές προ­ϋ­πο­θέ­σεις εγγρα­φής, όπως προ­πο­νη­τές, εργα­ζό­με­νοι σε κατα­σκη­νώ­σεις σε προ­σφυ­γι­κές δομές.
  6. Θέσπιση υπο­χρε­ω­τι­κής δια­θε­σι­μό­τη­τας ενός ύποπτου για τέτοιες πράξεις μέχρι να δια­λευ­καν­θεί υπόθεση.
  7. Στο πει­θαρ­χικό δίκαιο και των δημο­σίων υπαλ­λή­λων των γιατρών του ΕΣΥ, των σωμάτων ασφά­λειας θεσπί­ζε­ται ειδικό πει­θαρ­χικό παρά­πτωμα παρε­νό­χληση στο χώρο εργα­σίας.
  8. Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχει πρό­γραμμα σεξουα­λι­κής δια­παι­δα­γώ­γη­σης το οποίο εφαρ­μό­στηκε πιλο­τικά κατά τη φετινή χρονιά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.