Ειδήσεις

Αστυνομική έρευνα για το Μουσουλμανικό Κοιμητήριο

Η Κρατική Ασφάλεια επιλήφθηκε του περίεργου περιστατικού που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στο Μουσουλμανικό Κοιμητήριο της Ρόδου.

Αγνωστοι δράστες έσκισαν ένα κοράνι και αφού ανακάτεψαν τα αποκόμματα με φυλλάδια της Χρυσής Αυγής τα σκόρπισαν στο νεκροταφείο αναρτώντας επίσης τρεις αυτοσχέδιες αφίσες που ανέγραφαν “για μια καθαρή Ρόδο”.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, που πραγματοποίησε έρευνα στο κοιμητήριο διαπίστωσε πως δεν υπήρξε διάρρηξη στους οικίσκους, ούτε και φθορά σε μνήματα.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για προβοκάτσια ή για ενέργεια θερμόαιμου οπαδού την οποία μάλιστα έσπευσε με ανακοίνωσή της να καταδικάσει η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Εξετάζεται ακόμη αν η πράξη αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία αναταραχής στους κόλπους της Μουσουλμανικής Κοινότητας.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου κ. Μουσταφά Σιέχ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη βέβηλη αυτή πράξη.

Η ΤΟ Ρόδου της Χρυσής Αυγής, με ανακοίνωση που εξέδωσε, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγινε στο Μουσουλμανικό Κοιμητήριο και καταδικάζει το γεγονός, σημειώνοντας ότι «ο χώρος αυτός αποτελεί για μας Πολιτιστική Κληρονομιά». Μάλιστα αναφέρει ότι υποστηρικτές της ΧΑ «είναι αρκετοί Έλληνες πατριώτες Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Τοπική Οργάνωση Ρόδου της Χρυσής Αυγής αναφέρει τα εξής:
«Πληροφορηθήκαμε για ένα συμβάν στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Ρόδου. Η τ.ο. Ρόδου δηλώνει επίσημα ότι ουδεμία σχέση έχει με την παραπάνω ενέργεια και καταδικάζει το γεγονός.

Σας ενημερώνουμε ότι το μουσουλμανικό νεκροταφείο της Ρόδου αποτελεί για μας πολιτιστική κληρονομιά.
Επίσης έχουμε να σας δηλώσουμε η Χρυσή Αυγή δεν κάνει θρησκευτικό διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και ότι υποστηρικτές του κινήματός μας είναι αρκετοί Έλληνες πατριώτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.
Η ανωτέρω ενέργεια είναι καθαρά προβοκατόρικη που σκοπό έχει σίγουρα να αμαυρώσει τον νόμιμο πολιτικό αγώνα του κινήματός μας και να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κλειστή κοινωνία της Ρόδου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΚΟΥΦ
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα μουσουλμανικά τεμένη και νεκροταφεία στην Ρόδο εξέδωσε χθες το παρακάτω δελτίο τύπου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 23/02/2014 άγνωστα άτομα σε μας προέβησαν στο σκίσιμο σελίδων του Ιερού Κορανίου και ταυτόχρονα στην ρίψη φυλλαδίων πολιτικής οργάνωσης στο Μουσουλμανικό νεκροταφείο της Ρόδου στην Λ. Ρόδου-Καλλιθέας το οποίο διαχειρίζεται μεταξύ άλλων ακινήτων ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη αυτή και τα κίνητρά της απ’ όπου και αν προέρχεται. Το περιστατικό αυτό θεωρούμε ότι είναι ατυχές και μεμονωμένο αφού στην Ρόδο όλοι οι Έλληνες Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμβιώνουμε αρμονικά χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα σεβόμενοι μεταξύ μας την ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής και έκφρασης, οι δε Μουσουλμάνοι επισκέπτες και οικονομικοί μετανάστες ανεμπόδιστα προσεύχονται στα τεμένη και τελούν όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βιντίμη Σαλή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΡΟΔΟΥ «Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ»
Προ ημερών μας αναφέρθηκε περίπτωση προσβολής ιερών συμβόλων (καταστροφή Κορανίου) από αγνώστους στην πόλη μας.

Με την παρούσα επιστολή μας καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη, όποιος και αν είναι ο δράστης. Η προσβολή θρησκευτικών συμβόλων και δη ιερών βιβλίων δεν είναι μόνο αξιόποινη πράξη βάσει του ποινικού κώδικα.

Είναι πρωτίστως δείγμα έλλειψης πολιτισμού. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός της θρησκευτικής διαφορετικότητας είναι πολιτισμική κατάκτηση αιώνων. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να μας απασχολούν τέτοια ζητήματα εν έτει 2014!
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει όλοι – μέλη και μη του συλλόγου μας – να αντιληφθούμε ότι ο σύλλογός μας είναι ένα ιστορικό ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ σωματείο της Ρόδου. Η Ελληνική Πολιτεία δεν μας ανέθεσε αρμοδιότητες ούτε αστυνομικές ούτε εισαγγελικές ούτε πολιτικές ούτε καν θρησκευτικές. Άλλωστε, όποιος προσβάλει θρησκευτικά σύμβολα είναι πρωτίστως υπόλογος απέναντι στη συνείδησή του και απέναντι στον θεό.

Εμείς μπορούμε μόνο να συμβάλλουμε, στο μέτρο του δυνατού και πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου και της ηθικής, ώστε η συμβίωση όλων των ανθρώπων στον τόπο μας – ανεξαρτήτως θρησκεύματος – να είναι αρμονική και ειρηνική. Οι αυστηρές ανακοινώσεις και η αβασάνιστη χρήση των ΜΜΕ ή του διαδικτύου δε συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, μάλιστα, μπορεί να αποδειχθούν και εμπρηστικές.  
Με την ευκαιρία της παρούσας ανακοίνωσης ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο σύλλογός μας έχει και μια δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση, γνωστή στα μέλη μας και στις τοπικές αρχές. Στο δεδομένο χρόνο πρόεδρος του συλλόγου τυγχάνει ο κ. Μεχμέτ Ζαμαντάκης. Η διατύπωση απόψεων από τρίτους για λογαριασμό μας δεν μας εκφράζει και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.
Μετά τιμής
ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Μεχμέτ Ζαμαντάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου