Την στήριξή του στην πρόταση Μητσοτάκη προς τα ευρωπαϊκά κράτη για πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ευρωπαίους πολίτες προσέφερε μέσα από συνέντευξή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως κάτι τέτοιο επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, και πως εκτός της απαγόρευσης μετακίνησης αεροπορικώς, θα πρέπει να υπάρχει φραγμός και για τις μετακινήσεις με τρένο ή με λεωφορείο.

Η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού προς τα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως σύμφωνα με τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα τέτοιο πιστοποιητικό θεσμοθετείται ήδη σε εθνικό επίπεδο. Στην απόφασή του αυτή, αλλά και στην πρόταση προς την Κομισιόν, ο πρωθυπουργός βρήκε υποστηρικτή στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος μάλιστα υπερθεματίζει για την μετατροπή του εθελοντικού εμβολιασμού σε υποχρεωτικό.

Συγκεκριμένα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, πως «το Σύνταγμα και οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις (όπως αυτή του Οβιδέο) επιτρέπουν να προβλεφθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ακραίες περιπτώσεις πανδημιών που προκαλούν τέτοιου επιπέδου κρίση στη δημόσια υγεία». Μάλιστα, χαρακτηρίζει το ζήτημα ως «κλασσική περίπτωση εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας».

«Τώρα διεξάγεται όχι μόνο μία τεράστια επιχείρηση εμβολιασμού αλλά και ένα τεράστιο πείραμα ελέγχου της σοβαρότητας των ατομικών συμπεριφορών. Μπορεί να είναι κάποιος υγειονομικός αλλά να αρνείται να εμβολιασθεί και μετά να αρνείται ή να μη μπορεί να υπηρετήσει σε μονάδες COVID όπου πρέπει να πάνε να σηκώσουν το βάρος συνάδελφοι του που εμβολιάσθηκαν; Ανέκαθεν δεν μπορούσες να ταξιδεύσεις σε πολλές χώρες χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού που εξέδιδε ο ΠΟΥ. Τώρα είναι λογικό να μη μπορείς να ταξιδέψεις αεροπορικά χωρίς βεβαίωση εμβολιασμού» δηλώνει ο Β. Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε να στηρίζει την εν λόγω πρόταση, έχοντας απέναντί του χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που απορρίπτουν μία τέτοια απόφαση, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έδινε στον κόσμο το μήνυμα πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

«Προς το παρόν, ζητάμε να μην ζητείται κανένας έλεγχος εμβολίου ή ανοσίας για τα διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, και την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου» έχει ήδη διαμηνύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που διαφωνεί με ένα τέτοιο μέτρο.

Πρόβλημα που φαίνεται πως για τον Β. Βενιζέλο δεν υπάρχει, αφού όπως φροντίζει ο ίδιος να τονίσε, δεν αρκούν οι απαγορεύσεις σε αεροπορικές μεταφορές, αλλά θα πρέπει να μπει φραγμός και στις υπόλοιπες μετακινήσεις των πολιτών.

«Είναι όμως λογικό να μπορείς να ταξιδέψεις με τραίνο ή λεωφορείο; Είναι λογικό να μπορείς να μετακινείσαι με το Μετρό ή με το λεωφορείο των αστικών συγκοινωνιών χωρίς να σέβεσαι τους άλλους; Συνεπώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι δεδομένο και αναπόφευκτο» υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

«Μπορείς να αρνείσαι τον εμβολιασμό ατομικά αλλά δεν μπορείς ως αρνητής να λειτουργείς μέσα στην κοινωνία χωρίς επιπτώσεις και χωρίς να το ξέρουν εκείνοι με τους οποίους συνυπάρχεις σε κλειστούς χώρους. Όταν επιτευχθεί η γενικευμένη ανοσία και διακοπεί διεθνώς η μετάδοση της νόσου θα επωφεληθούν και οι αρνούμενοι τον εμβολιασμό» ανέφερε ακόμα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ