Ειδήσεις

Ποιες “κυρίες σύμβουλοι του πρωθυπουργού τηλεφωνούν σε δικαστές”, όπως λέει ο Π. Καμμένος;

Αυτή τη φορά δεν ήταν μια αποστροφή ενός εκ των προσώπων που έχουν “εμπλακεί” με οποιαδήποτε τρόπο σε υποθέσεις “σκανδάλων”, όπως π.χ η Novartis. Αντίθετα έρχεται από τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος ανεξάρτητα της τυχόν πικρίας του για την διαφαινόμενη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, εξαιτίας του Σκοπιανού, μέχρι πρότινος σε θέματα “πάταξης” της διαφθοράς ήταν “μπετόν” με την κυβέρνηση.

Από χθες όμως πέρασε στην απέναντι πλευρά, αυτή που περιέχει καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για ερωτηματικά που προκαλεί η παραίτηση Αγγελή (μέχρι πρότινος εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς που παραιτήθηκε) για “προσβολή της δημοκρατίας και των “πολιτών”.

Καταγγελίες
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε τη λύπη του που “μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης έγινε κυβέρνηση αποστατών”, ενώ ανέφερε επιπλέον, ότι “λυπάμαι πολύ, γιατί ενώ μαζί ταχθήκαμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά, αυτή όχι μόνο γελάει, αλλά βγάζει και ανακοινώσεις και ομιλίες προκαλώντας σας” και κατέληξε λέγοντας “βέβαια όταν σε μια υπόθεση με τρεις τόνους ηρωίνης έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και ο ανακριτής για να ορισθεί έχει περάσει ένας χρόνος, είναι φυσικό αυτοί οι διαπλεκόμενοι που εσείς απειλήσατε να γελούν και με εσάς και με εμάς. Όταν εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άστο αυτό για παρακάτω”, τότε αυτό προσβάλλει κι εσάς και εμάς, περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες”.
Ποια σύμβουλος;

Από τα γνωστά πρόσωπα τα οποία έχουν διατελέσει σύμβουλοι του πρωθυπουργού σε θέματα Δικαιοσύνης, γνωστή είναι μόνον η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου (και ήδη διορισμένη επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού) Βασιλική Θάνου. Παραμένει άγνωστο αν αυτές οι καταγγελίες του κ. Καμμένου (ανεξάρτητα της ορθότητάς τους ή όχι) αφορά την κ.Θάνου. Πάντως η φράση “κυρίες σύμβουλοί σας” σε αυτή την ανάγνωση παραπέμπει.

Η παραίτηση εισαγγελέα

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο κ. Καμμένος, αφήνει ανοιχτά παράθυρα παρεμβάσεων ακόμα και στο θέμα της Novartis, όταν μιλά για “παραιτήσεις εισαγγελέων από τη Βιέννη”. Κι αυτό γιατί είναι προφανής η παραπομπή στην παραίτηση του μέχρι πρότινος εποπτεύοντος   της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, η οποίο είχε ως αφετηρία (ή καλύτερα αφορμή) το ταξίδι που είχαν πραγματοποιήσει οι εισαγγελείς στη Βιέννη για να συναντήσουν τους Αμερικανούς του FBI και όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν εκεί.

Η αναφορά

Η περιγραφή αυτή δίνει και άλλη βαρύτητα στην αναφορά του αντεισαγγελέα, το περιεχόμενο της οποίας λέγεται πως είναι ιδιαίτερα δριμύ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό στην πλήρη διάστασή του. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτή υπάρχουν ευθείες αναφορές για “ασυνεννοησία” και “διάρρηξη εμπιστοσύνης” , για “δικονομικές ακροβασίες  που δεν συνάδουν με την κοινή νομική λογική”, αλλά και δυσλειτουργίες στην έρευνα. Πέραν δηλαδή της ρήξης μεταξύ Αγγελή με Τουλουπάκη, είναι προφανής η διαφωνία, όπως αυτή (εικάζεται ότι) διατυπώνεται για χειρισμούς στην υπόθεση Novartis με αφετηρία δυο πράγματα:

Α) Τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναντήσεις με τους Αμερικανούς, ο οποίος περιγράφεται ως “παράτυπος” , ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τώρα ουσιαστικά “δε θα έχουν δώσει τίποτα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια δικαστική έρευνα”.

Β) Τον τρόπο με τον οποίο κατέστη προστατευόμενος μάρτυρας ο καθηγητής Μανιαδάκης ο οποίος “ήταν βασικός ύποπτος εξ αρχής για την υπόθεση”.

Σύμφωνα όμως με εισαγγελικές πηγές τα πράγματα μεταξύ του κ. Αγγελή και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς (Τουλουπάκη, Ντζούρας, Μανώλης) δεν ήταν ρόδινα εξ αρχής. Όταν ανέλαβε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε καταγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων, από το 2013 και εντεύθεν και ζήτησε προφορικές εξηγήσεις για καθυστερήσεις. Για συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα έστειλε εγγράφως παραγγελία για άμεση διεκπεραίωση της. Φέρεται  δε να ζητούσε διαρκώς αναφορά για τις εξελίξεις στις έρευνες, που όπως φέρεται να λέει στην αναφορά του, δεν είχε. Για αυτό μάλιστα φέρεται στην ίδια αναφορά να μιλάει για “νομικές ακροβασίες”, γενικώς σε υποθέσεις αλλά και ειδικώς για τη Novartis. Εξ ου και η φράση “δεκάδες νομικές ακροβασίες αντίθετες στην κοινή , νομική λογική”.

Κλήσεις υπόπτων ή διώξεις
Μια ακόμα βασική διαφωνία και αιτία ρήξης είναι για το αν θα πρέπει σε μια υπόθεση που ερευνά η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να ασκεί απευθείας διώξεις, παρακάμπτοντας ένα δικονομικό στάδιο που είναι η κλήτευση προηγουμένως των εμπλεκομένων ως υπόπτων τέλεσης αδικημάτων. Τα πρόσωπα αυτά εμφανίζονται (όχι ως κατηγορούμενοι) και δίνουν εξηγήσεις γραπτώς για τις κατηγορίες.

Αν με τα επιχειρήματά τους πείσουν τις αρχές, τότε η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για αυτούς. Αν όχι τότε η Εισαγγελία προχωρεί σε δίωξη. Μέχρι πρότινος η Εισαγγελία Διαφθοράς ασκούσε κατευθείαν διώξεις. Ο κ. Aγγελής, φέρεται να διαφωνούσε με αυτό, όπως και πολλοί άλλοι ανώτεροι εισαγγελείς και προφορικώς το είχε εκφράσει, πιθανότατα και σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Για αυτό και αρκετές μέρες μετά την υποβολή της αναφοράς του, στις 7 Ιανουαρίου, κι ενώ η παραίτησή του δεν είχε γίνει ακόμα δεκτή, φέρεται να έστειλε έγγραφη παραγγελία με την οποία ζητεί σε όλες τις υποθέσεις (άρα και στην Novartis) να προηγηθούν τυχόν διώξεων, κλητεύσεις υπόπτων τέλεσης αδικημάτων. Ένας δρόμος που οι επόμενες μέρες θα δείξουν, αν τελικά ακολουθηθεί.

πηγή capital.gr

Του Παναγιώτη Στάθη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου