Ρεπορτάζ

Σφοδρή αντιδικία γειτόνων συγγενών οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες

Με την λήψη ασφαλιστικών μέτρων ρυθμίστηκε προσωρινά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου η αντιδικία μεταξύ δύο αδελφών και των οικογενειών τους, που ξεκίνησε ως «κακή γειτονία» και εξελίχθηκε σε ανταλλαγή μηνύσεων για παράνομες βιντεοσκοπήσεις, ύβρεις και ξυλοδαρμούς.
Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με την απόφαση έχει ως εξής:
Η πρώτη αιτούσα και η πρώτη καθ’ ης η αίτηση είναι συγγενείς εξ αίματος δεύτερου βαθμού (συγκεκριμένα αδελφές), ο δεύτερος αιτών είναι ο σύζυγος της πρώτης απούσας και ο δεύτερος καθ’ ου η αίτηση είναι ο σύντροφος της δεύτερης καθ’ ης η αίτηση.
Οι ως άνω αντίδικοι, κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι την κατάθεση της αίτησης τον Φεβρουάριο του 2021, διέμεναν μόνιμα (με τις οικογένειες που έχουν αντίστοιχα σχηματίσει) σε οικίες άμεσα γειτονικές με την έννοια ότι τις χωρίζει κοινός τοίχος και κατ’ επέκταση έχουν τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους αμφότερες, τόσο στην εμπρόσθια, όσο και στην οπίσθια πλευρά.
Σημειώνεται ότι οι αιτούντες σήμερα έχουν μετακομίσει από την ως άνω οικία τους ενόψει επεισοδίων. Οι οικογένειες των αντιδίκων, από τον Νοέμβριο του 2020, βρίσκονται σε σφοδρή διαμάχη (και ήδη αντιδικία ενώπιον των κατά περίπτωση αρμόδιων πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της Ρόδου) ως προς την εν γένει χρήση οριζόντιων ιδιοκτησιών που ανήκουν κατ’ ισομοιρία εξ’ αδιαιρέτου στην κόρη των αιτούντων και στην κόρη των καθ’ ων η αίτηση.
Με αφορμή τις μεταξύ τους κακές σχέσεις, οι οποίες έχουν όμως την προαναφερθείσα βαθύτερη αιτία, στο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020, μέχρι την κατάθεση της κρινόμενης αίτησης τον Φεβρουάριο του 2021, οι καθ’ων η αίτηση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, έχουν προβεί σε μία σειρά από ενέργειες, με τις οποίες εμποδίζουν τους αιτούντες από το να συνεχίσουν τις ζωές τους ανενόχλητα και με ιδιωτικότητα με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν.
Οι ενέργειες αυτές ενδεικτικά είναι: σοβαρό επεισόδιο στις 4 Νοεμβρίου 2020 αρχικά με φωτογράφιση- βιντεοσκόπηση της πρώτης αιτούσας χωρίς τη συναίνεσή της από την πρώτη καθ’ης, με ύβρεις και τελικά με βιαιοπραγίες της πρώτης καθ’ ης σε βάρος της πρώτης απούσας, στην οποία προκάλεσε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ειδικότερα εκδορές στη μετωπιαία κροταφική χώρα, φραστικό επεισόδιο στις 23 Δεκεμβρίου 2020 από τους καθ’ ων η αίτηση σε βάρος των αιτούντων (για το οποίο οι αιτούντες υπέβαλαν παράπονα την ίδια ημέρα στο Α.Τ. Ιαλυσού), νέο φραστικό επεισόδιο στις 4 Ιανουαρίου 2021 μεταξύ των αντιδίκων, με απειλές και φωτογράφιση- βιντεοσκόπηση των αιτούντων χωρίς τη συναίνεσή τους (για το οποίο ο δεύτερος απών και ο δεύτερος καθ’ ου η αίτηση υπέβαλαν την ίδια ημέρα αντίθετες εγκλήσεις στο Α.Τ. Ιαλυσού), επεισόδιο στις 18 Ιανουαρίου 2021 ανάμεσα στον δεύτερο αιτούντα και τον δεύτερο καθ’ ου ή αίτηση (για το οποίο ο δεύτερος αιτών υπέβαλε, την ίδια ημέρα στο Α.Τ. Ιαλυσού, παράπονα για αυτοδικία που τελέστηκε από τον δεύτερο καθ’ ου).
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιτούντες έχουν υποβάλει εγκλήσεις και για ανάλογα μεταγενέστερα επεισόδια (στις 25 Ιανουαρίου, 10 και 23 Φεβρουαρίου 2021) με το τελευταίο να είναι και το πιο σοβαρό, καθότι τότε πιθανολογείται ότι οι καθ’ ων τους εξύβρισαν, ο δεύτερος καθ’ων τους βιντεοσκόπησε χωρίς τη συναίνεσή τους και εκ νέου η πρώτη καθ’ ης προκάλεσε (επικίνδυνη αυτή τη φορά) σωματική βλάβη στην πρώτη αιτούσα (μώλωπες και οίδημα στο κεφάλι της), αξιόποινες πράξεις για τις οποίες οι καθ’ων έχουν ήδη παραπεμφθεί να δικαστούν ενώπιον του αρμόδιου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου.
Το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι οι καθ’ ων η αίτηση είναι υπαίτιοι συχνών φραστικών επιθέσεων (με υβριστικές και απειλητικές εκφράσεις) σε βάρος μελών της οικογένειας των αιτούντων και ιδίως της μητέρας της πρώτης αιτούσας, καθώς και βιντεοσκόπησης των αιτούντων και μελών της οικογένειάς τους, χωρίς τη συναίνεση αυτών, με κάμερες κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνας και ήχου που οι καθ’ ων η αίτηση έχουν τοποθετήσει, χωρίς γνωστοποίηση στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, γύρω από την οικία τους οι οποίες όμως καταγράφουν και την (αμέσως γειτονική αυτής) οικία των αιτούντων, χωρίς συναίνεση και ενημέρωσή τους.
Το δικαστήριο με την απόφαση του διατάσσει προσωρινά (μέχρι τη διάγνωση για τη σχετική αξίωση με οριστική απόφαση, επί αγωγής που οφείλει να ασκήσει έκαστος από τους αιτούντες μέσα σε εύλογη προθεσμία) τους καθ’ων η αίτηση:
-να παραλείψουν στο μέλλον κάθε συμπεριφορά προσβλητική για την προσωπικότητα έκαστου από τους αιτούντες και ιδίως να απέχουν από συμπεριφορές όπως φυσική προσέγγιση των αιτούντων ατομικά και των μελών της οικογένειάς τους σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων, ιδίως δε της μητέρας της πρώτης αιτούσας και της κόρης των αιτούντων, προσβολές- ύβρεις- απειλές σε βάρος των ανωτέρω προσώπων, ακόμα και από απόσταση, φωτογράφιση- βιντεοσκόπηση, με οποιοδήποτε μέσο, των αιτούντων, χωρίς τη συναίνεσή τους,

-να απεγκαταστήσουν τις κάμερες κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνας και ήχου που έχουν τοποθετήσει γύρω από την οικία των αιτούντων.
Απειλεί δε σε βάρος των καθ’ων η αίτηση, για την περίπτωση που αυτοί παραβούν την ως άνω υποχρέωσή τους και για κάθε επιμέρους παράβαση, χρηματική ποινή πεντακοσίων ευρώ σε βάρος του καθ’ου η αίτηση που προβαίνει στην εκάστοτε παραβίαση και υπέρ του αντίστοιχου αιτούντος που προσβάλλεται κατά περίπτωση και προσωπική κράτηση διάρκειας τριών μηνών του καθ’ου η αίτηση που προβαίνει στην εκάστοτε παραβίαση.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Ευαγγελία Αρνιθενού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου