ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα κερδίσουν τα ελληνικά νησιά από το νέο «πράσινο» κύμα επενδύσεων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΑΝΑΘΕΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πολ­λα­πλά θα είναι τα οφέλη από το «Ταμείο Απαν­θρα­κο­ποί­η­σης» για τα ελλη­νικά νησιά, το νέο «πράσινο» χρη­μα­το­δο­τικό εργα­λείο που σκοπό έχει να ανα­βαθ­μί­σει συνο­λικά την ποιό­τητα ζωής των κατοί­κων αλλά και των επι­σκε­πτών με τις επεν­δύ­σεις να ξεπερ­νούν τα €5 δισ.

Περιο­ρι­σμός της επι­βά­ρυν­σης των κατα­να­λω­τών στους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος, άρση της απο­μό­νω­σης των νησιών, αντι­με­τώ­πιση στο φαι­νό­μενο της λει­ψυ­δρίας, μείωση των ορυκτών καυ­σί­μων, νέες θέσεις εργα­σίας, ενερ­γειακή αυτο­νο­μία, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα «έρθουν» για τα ελλη­νικά νησιά ως απόρ­ροια αυτής της πρά­σι­νης «έκρηξης» επεν­δύ­σεων.

Τα έργα αυτά φέρνουν ένα νέο πρω­το­πο­ριακό μοντέλο αει­φο­ρίας με ιδιαί­τερη σημασία όχι μόνο για τη νησιω­τική αλλά και για ολό­κληρη τη χώρα. Το νέο αυτό εργα­λείο έρχεται να διευ­κο­λύ­νει τα νησιά να κάνουν πράξη την «πράσινη μετά­βαση» σημα­το­δο­τώ­ντας το «πράσινο σήμα», κάτι που ανα­μέ­νε­ται να έχει τερά­στια αξία και συνο­λικά στο «του­ρι­στικό προϊόν». Έτσι, με τη σύσταση του Ταμείου ερχό­μα­στε αρκετά βήματα πιο κοντά στην εκπλή­ρωση των κλι­μα­τι­κών στόχων της χώρας.

Πρό­κει­ται, ουσια­στικά, για τη νέα συνέρ­γεια της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και της Ευρω­παϊ­κής Τρά­πε­ζας Επεν­δύ­σεων μέσω της οποίας η χώρα μπορεί να αξιο­ποι­ή­σει τους πόρους από τη δημο­πρά­τηση 25 εκατ. δικαιω­μά­των ρύπων για την απαν­θρα­κο­ποί­ηση των νησιών. Με κεφά­λαια 1,6 δισ. ευρώ έως το 2032, τα οποία, μάλιστα, ενδέ­χε­ται να ξεπε­ρά­σουν τα 3 δισ. ευρώ εάν επι­βε­βαιω­θούν οι προ­βλέ­ψεις για την αύξηση της τιμής των δικαιω­μά­των ρύπων τα επόμενα χρόνια, η «πράσινη» μετά­βαση των νησιών ανα­μέ­νε­ται να μετα­τρα­πεί σε ένα μεγάλο πλε­ο­νέ­κτημα συνο­λικά για τη χώρα με πολλά αντα­πο­δο­τικά οφέλη.

 Πού θα «πάνε» οι επεν­δύ­σεις

Ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν οι επεν­δύ­σεις που θα χρη­μα­το­δο­τή­σει το Ταμείο, οι οποίες προ­ο­ρί­ζο­νται σε τρεις βασι­κούς τομείς:

Δια­συν­δέ­σεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδε­κα­νή­σων, που υλο­ποιεί ο ΑΔΜΗΕ καθώς και μικρό­τε­ρων νησιών (Κύμη, Πάτμος, Κύθνος, Αμοργός) από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Έργα ΑΠΕ και απο­θή­κευ­σης ενέρ­γειας από νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις (φωτο­βολ­ταϊκά, μπα­τα­ρίες, αντλη­σιο­τα­μί­ευση, υπε­ρά­κτια αιολικά, ταμιευ­τή­ρες για απο­θή­κευση νερού και παρα­γωγή ενέρ­γειας). Για τα 6 μεγα­λύ­τερα μη δια­συν­δε­δε­μένα νησιά (Ρόδος, Κως, Κάλυ­μνος, Σάμος, Χίος και Λέσβος) θα προ­κη­ρυ­χθούν το 2025 δια­γω­νι­σμοί για εγκα­τά­σταση μονάδων ΑΠΕ σε συν­δυα­σμό με μπα­τα­ρίες.

Υπο­δο­μές φόρ­τι­σης ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των και κυρίως ηλε­κτρι­κής τρο­φο­δο­σίας των μεγάλων πλοίων (cold ironing) που προ­σεγ­γί­ζουν τα λιμάνια των νησιών.

Οι δράσεις που έχουν προ­τε­ραιο­ποι­η­θεί να υλο­ποι­η­θούν αφορούν στα εξής:

Φωτο­βολ­ταϊκά συστή­ματα σε συν­δυα­σμό με συστή­ματα απο­θή­κευ­σης ενέρ­γειας μπα­τα­ρίας για ενερ­γειακή αυτο­νο­μία

Υβρι­δικά συστή­ματα ΑΠΕ

Υπε­ρά­κτια αιολικά πάρκα και νησιω­τική δια­σύν­δεση

Εγκα­τά­σταση αυτό­νο­μων συστη­μά­των απο­θή­κευ­σης

Αφα­λα­τώ­σεις/Αντλιο­τα­μί­ευση/φράγ­ματα/ταμιευ­τή­ρες πολ­λα­πλών χρήσεων

Δια­συν­δέ­σεις και ηλε­κτρο­λο­γι­κές υπο­δο­μές στα Δωδε­κά­νησα

Υπο­θα­λάσ­σιες δια­συν­δέ­σεις νησιών στις Κυκλά­δες και τα Δωδε­κά­νησα

Υπο­δο­μές ηλε­κτρο­δό­τη­σης ελλι­με­νι­σμέ­νων πλοίων από την ξηρά (cold ironing)

Σταθμοί φόρ­τι­σης ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των

Στόχος είναι τα πρώτα έργα, που θα ωρι­μά­σει η Μονάδα Συμ­βά­σεων Στρα­τη­γι­κής Σημα­σίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, να δημο­πρα­τη­θούν έως τα τέλη του γ’ τρι­μή­νου 2025. Το πρό­γραμμα θα ολο­κλη­ρω­θεί το 2032, οπότε και θα έχουν δημο­πρα­τη­θεί όλες οι δράσεις.

Πηγή: liberal.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.