Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι δραστηριότητές στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis και Barbaros, παρόλο που η Ελλάδα αντιδρά

«Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, είμαστε κι εμείς. Πρόσθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην ακραία ισλαμική εφημερίδα «Γενί Ακίτ».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι δραστηριότητές στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis και Barbaros, παρόλο που η Ελλάδα αντιδρά «προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα. Αλλά αυτές οι διαμαρτυρίες δεν έχουν αξία. Παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Θα κοστίσει στην ΕΕ μία τυχόν αρνητική απόφαση

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο, προειδοποίησε ότι μία αρνητική απόφαση για την Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στην ίδια την ΕΕ.

«Τα λογικά μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση, που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη σύνοδο, θα βλάψει την ΕΕ. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη σύνοδο κορυφής. Θα αντιδρούμε σε κάθε απόφαση της ΕΕ, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/Κ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο»

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο Κυπριακό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο. «Προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τ/κ λαού. Προς αυτή την κατεύθυνση επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση. Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί. Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία. Οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια, είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας», δήλωσε, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο ως λύση.

«Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε και στο μέλλον. Ούτε εμείς, ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο, διαπραγματευόμενοι ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση. Αναμένουμε άμεσα από τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την ανεπίσημη συνάντηση των 5 συν τα ΗΕ. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση. Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τί είναι δυνατόν και τί δεν είναι ως λύση. Εμείς με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τα Βαρώσια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ωφελήσει όλους το αποτέλεσμα του βήματος που πραγματοποιείται με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

«Μετά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, είδαμε ότι και οι Ε/Κ όπως και οι Τ/Κ περιπλανώνται στους δρόμους των Βαρωσίων με λαχτάρα και ενθουσιασμό. Παρατηρούμε ότι η Ε/Κ διοίκηση πανικόβλητη συνεχίζει την εκστρατεία δυσφήμισης και προσπαθεί να κρατήσει τον λαό μαρικά απο τη διαδικασία. Η επίσκεψη του προέδρου μας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι ουσιαστικά το πιο απτό παράδειγμα της ισχυρής στήριξής μας», ανέφερε.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ