Ειδήσεις

Εθνικό σχέδιο δράσης για άτομα με αναπηρία: Οι έξι πυλώνες και οι 30 στόχοι

Το σχέδιο βασίζεται σε έξι πυλώνες και περιγράφει 30 στόχους με βάθος πενταετίας

Στη Βουλή παρουσίασε ο υπουργός ΕπικρατείαςΓιώργος Γεραπετρίτης, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Το σχέδιο βασίζεται σε έξι πυλώνες και περιγράφει 30 στόχους με βάθος πενταετίας. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που είχε σαν στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη,  «θα αλλάξουν εντελώς το υπόδειγμα του τρόπου με το οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μια από τις προωθούμενες δράσεις προβλέπει την θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρίες. «Σημαντική ημέρα» χαρακτήρισε την σημερινή ο πρόεδρος της ΕΣΑμΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης χαρακτήρισε το σχέδιο φιλόδοξο και αναλυτικό.

Οι έξι πυλώνες στους οποίους αναπτύσσεται το σχέδιο είναι οι εξής:

  • Το Κράτος στην υπηρεσία του Ατόµου µε Αναπηρία ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας, αναβάθμιση μηχανισμού αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.
  • Προστασία των Δικαιωµάτων των Ατόµων µε Αναπηρία που προβλέπει ειδική φορολογική πολιτική, αποϊδρυματοποίηση, ανεξάρτητη διαβίωση κ.α.
  • Προσβασιµότητα
  • Συµµετοχή σε κάθε έκφανση της ζωής
  • Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Δηµόσιας Διοίκησης
  • Συνέργεια και Ανάπτυξη

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου