ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει προσέγγιση, αλλά…”- Στον “αέρα” η δόση”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακαλώτος

Χωρίς συμ­φω­νία στα σο­βα­ρά θέ­μα­τα των «κόκ­κι­νων δα­νεί­ων» και του ΦΠΑ, ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης με τους εκ­προ­σώ­πους των δα­νει­στών. Οι επι­κε­φα­λής των Θε­σμών επρό­κει­το να ανα­χω­ρή­σουν από την Αθήνα το βράδι, αλλά ανα­μέ­νε­ται να επα­νέλ­θουν στις 9 Νο­εμ­βρί­ου.

Ιδιαί­τε­ρη από­στα­ση φέ­ρε­ται να υπάρ­χει στο φλέ­γον θέμα της προ­στα­σί­ας της πρώ­της κα­τοι­κί­ας, ενώ αυτή τη στιγ­μή είναι άγνω­στο αν θα δοθεί το «πρά­σι­νο φως» για την εκτα­μί­ευ­ση της δόσης των 2 δισ. ευρώ την ερ­χό­με­νη εβδο­μά­δα.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Reuters, ο υπουρ­γός οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος μετά και τη ση­με­ρι­νή συ­νά­ντη­ση επι­σή­μα­νε όυι δεν υπάρ­χει συμ­φω­νία με τους εκ­προ­σώ­πους των δα­νει­στών στο θέμα των πλει­στη­ρια­σμών.

«Το με­γα­λύ­τε­ρο αγκά­θι στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις είναι το ζή­τη­μα του νόμου Κα­τσέ­λη», δή­λω­σε ο κ. Τσα­κα­λώ­τος, ανα­φε­ρό­με­νος στις αλ­λα­γές που ζη­τούν οι δα­νει­στές για τα όρια προ­στα­σί­ας από τους πλει­στη­ρια­σμούς ακι­νή­των. «Δεν υπάρ­χει συμ­φω­νία σε αυτό το ζή­τη­μα», ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών ανέ­φε­ρε ωστό­σο ότι υπάρ­χει πρό­ο­δος σε κά­ποια θέ­μα­τα, όπως το να είναι πιο με­γά­λο το κό­στος αν μπεις στη ρύθ­μι­ση χωρίς να το δι­καιού­σαι. Ση­μεί­ω­σε ότι σε κάθε πε­ρί­πτω­ση υπάρ­χει με­γά­λη από­στα­ση για το όριο προ­στα­σί­ας και τα ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια. Ούτως ή άλλως, ση­μεί­ω­σε ο υπουρ­γός, τα «κόκ­κι­να» δά­νεια είναι στο δεύ­τε­ρο πα­κέ­το.

Ανα­φο­ρι­κά με το θέμα του ΦΠΑ στην εκ­παί­δευ­ση πρέ­πει να υπάρ­ξουν νέες συ­ζη­τή­σεις, συ­μπλή­ρω­σε «Πρέ­πει να το δούμε», ανέ­φε­ρε, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την μη επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας στο θέμα.

Οι εκ­πρό­σω­ποι των δα­νει­στών, φέ­ρο­νται πά­ντως να είναι πολύ ευ­χα­ρι­στη­μέ­νοι με τον τρόπο ορ­γά­νω­σης των επα­φών και την πρό­σβα­ση των τε­χνι­κών κλι­μα­κί­ων στα υπουρ­γεία, κα­τέ­λη­ξε ο κ. Τσα­κα­λώ­τος.

Ακο­λου­θεί ο διά­λο­γος του κ. Τσα­κα­λώ­του με τους δη­μο­σιο­γρά­φους

Τσα­κα­λώ­τος: Ολο­κλη­ρώ­σα­με σή­με­ρα με τους θε­σμούς τη νέα φάση. Εί­μα­στε πολύ ευ­χα­ρι­στη­μέ­νοι με την ορ­γα­νω­τι­κή δομή και την λει­τουρ­γία των τε­χνι­κών κλι­μα­κί­ων. Όλοι δια­πι­στώ­σα­με ότι δου­λεύ­ει πολύ κα­λύ­τε­ρα το σύ­στη­μα. Επί της ου­σί­ας έχου­με κά­ποια μικρά ζη­τή­μα­τα που είναι προς επί­λυ­ση για να τε­λειώ­σουν τα πρώτα προ­α­παι­τού­με­να.

Δη­μο­σιο­γρά­φος: Ποια είναι;

– Λίγο η ενέρ­γεια, λίγο η φο­ρο­λο­γία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντι­με­τω­πί­σι­μα. Υπάρ­χει, ωστό­σο, ένα θέμα που είναι πιο «με­γά­λο αγκά­θι». Αυτό για το νόμο Κα­τσέ­λη, όπου έχου­με κά­ποια πρό­ο­δο σε ένα – δύο ση­μεία, αλλά υπάρ­χουν ακόμη ση­μα­ντι­κές δια­φο­ρές.

Δη­μο­σιο­γρά­φος: Τι πρό­βλη­μα υπάρ­χει με το θέμα του ν. Κα­τσέ­λη;

– Εμείς δε­χό­μα­στε να είναι πιο αυ­στη­ρό το κό­στος σε όποιον μπει στο σύ­στη­μα [στον νόμο Κα­τσέ­λη, δη­λα­δή] και δεν έπρε­πε να μπει. Ακόμα πρέ­πει να συμ­φω­νή­σου­με για πόσο χρο­νι­κό διά­στη­μα θα ισχύ­σει το νέο νο­μο­σχέ­διο –σ’ αυτό μπο­ρού­με να εί­μα­στε πιο ευ­έ­λι­κτοι. Στα κρι­τή­ρια, όμως, υπάρ­χει με­γά­λη δια­φο­ρά. Είτε στα οι­κο­νο­μι­κά, είτε στην αξία του σπι­τιού. Εκεί ακόμη υπάρ­χει δια­φο­ρά.

Δη­μο­σιο­γρά­φος: Νο­μί­ζω ότι δεν υπάρ­χει καμία προ­σέγ­γι­ση…

– Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρ­χει καμία προ­σέγ­γι­ση, αλλά…

Δη­μο­σιο­γρά­φος: Τι ση­μαί­νει αυτό; Ότι το νο­μο­σχέ­διο μπο­ρεί να πάει στα δεύ­τε­ρα προ­α­παι­τού­με­να;

– Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πο­λι­τι­κές δια­φο­ρές και δια­πραγ­μα­τεύ­ε­σαι, δεν υπάρ­χει τι μπο­ρεί να γίνει.

Δη­μο­σιο­γρά­φος: Για την άλλη εβδο­μά­δα είναι πι­θα­νή η έγκρι­ση εκτα­μί­ευ­σης της δόσης ή όχι;

– Δεν το ξέρω.

Δη­μο­σιο­γρά­φος: Για τον ΦΠΑ τα βρή­κα­τε;

– Είναι από τα θέ­μα­τα που πρέ­πει να λύ­σου­με ή να αντι­με­τω­πί­σου­με στο άμεσο μέλ­λον.

ΕΘΝΟΣ/mignatiou.com

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.