Τοπικές Ειδήσεις

Γεγονός το δίκτυο καταπολέμησης της έμφυλης βίας στη Ρόδο

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Δικτύου κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής βίας από τοπικούς φορείς παραχώρησαν χτες, οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.
Η χτεσινή ημέρα ήταν μάλιστα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς μια τέτοια μεγάλη και σημαντική πρωτοβουλία έρχεται μία ημέρα ακριβώς μετά τη στυγερή δολοφονία της άτυχης εκπαιδευτικού και την αυτοκτονία του δράστη, που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και φυσικά το πανελλήνιο.
Το Πρωτόκολλο εκπονήθηκε μέσα από διαβουλεύσεις – διεργασίες των εννιά συμμετεχόντων φορέων και συγκεκριμένα των:
1. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών & Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου
2. Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
3. Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Πανεπιστημίου Αιγαίου
4. Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
5. Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
6. Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
7. Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου – Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
8. Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου ΑΝ.ΔΩ Α.Ε και
9. Φιλότιμο Ίδρυμα
Αρωγοί του Δικτύου είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας και η Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας.
Στόχος του Πρωτοκόλλου είναι η συνεργασία για την πρόληψη και καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, των πολλαπλών διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών με την από κοινού ανάληψη σχεδιασμού πολιτικών, εργαλείων και δράσεων των συμμετεχόντων και αρωγών μελών, καθώς και η υλοποίηση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων με κάθε πρόσφορο μέσο.
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ξεκινώντας την ενημέρωση για το θέμα, στην τοποθέτησή της η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ισότητας και Οικολογίας Κική Πάττα – Αποστολίδη, εκφράζοντας την μεγάλη της λύπη με αφορμή τη δολοφονία της άτυχης εκπαιδευτικού και την αυτοκτονία του δράστη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δυστυχώς, είμαστε και τραγικά… επίκαιροι με αφορμή το περιστατικό με τη δολοφονία της άτυχης εκπαιδευτικού. Όλα όμως, είναι θέμα Παιδείας και είναι στο χέρι μας να αποτελέσουμε παράδειγμα προς τα παιδιά μας και απέναντι στην κοινωνία όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προσωπικά προβλήματά μας. Ετοιμάσαμε ένα Πρωτόκολλο με όλους τους φορείς, ώστε να μπορέσουμε με επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα με τα οποία ο καθένας έρχεται συχνά αντιμέτωπος».
Η κα Πάττα υπογράμμισε πως το διήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, εκτός από το κομμάτι της μουσικής λόγω του πένθους στο οποίο έχει βυθιστεί η Ρόδος μετά την στυγερή δολοφονία της άτυχης εκπαιδευτικού.
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη τόνισε: «Με αφορμή την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου, πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας τι έγινε στη Ρόδο, με την δολοφονία της άτυχης εκπαιδευτικού. Ένας άνδρας – θύτης, αφαίρεσε τη ζωή από μια κοπέλα 31 ετών.
Είναι τραγικό να γίνονται δολοφονίες με έμφυλη διάσταση όχι μόνον στη Ρόδο αλλά οπουδήποτε. Η θητεία μου στην προσπάθεια της καταπολέμησης της έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας αριθμεί πάνω από 25 χρόνια γι αυτό και νιώθω βαθιά συγκλονισμένη. Η κοινωνία μας, πρέπει να ζητήσει μια συγγνώμη από την οικογένεια αυτής της κοπέλας. Ο ρόλος αυτού του συμφώνου που θα υπογραφεί, δεν πρέπει να είναι ένα κενό χαρτί. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε τη βία απέναντι στις γυναίκες, τώρα!»
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, είπε: «Εδώ και περίπου ένα χρόνο, έγινε η πρόσκληση προς το ΓΝΡόδου να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία δεχτήκαμε αμέσως με τη συμμετοχή των κοινωνικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Δυστυχώς, τα γεγονότα έρχονται να αποδείξουν πως η βία υπάρχει και παραμένει ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθούμε και να συμμετέχουμε όλοι οι φορείς, ο καθένας από την πλευρά του και όλοι μαζί ως κοινωνία, ώστε να αλλάξουμε την κουλτούρα και την νοοτροπία για όσους καταλήγουν να είναι επικίνδυνοι και να στρέφονται στην βία. Το Πρωτόκολλο θα το αφιερώσουμε στη μνήμη της άτυχης εκπαιδευτικού που έχασε τη ζωή της τόσο άδικα…»
Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Προσωπικά, θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για το τραγικό γεγονός κι εύχομαι να σταματήσει εδώ η βία. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελευθερία έκφρασης του ανθρώπου είναι απαράβατο δικαίωμα και είναι αυτονόητο να μπορεί κανείς να εκφράζεται. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα με τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, όλα αυτά τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας θα πρέπει να καταπολεμούνται εν τη γενέσει τους. Οφείλουμε από κοινού να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε και να δώσουμε λύσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η τοποθέτηση του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μπάμπη Ψαρά, ο οποίος επικεντρώθηκε στα εξής: «Μέσα από αυτή την σύμπραξη θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε σε δύο επίπεδα. Αφενός να θεραπεύσουμε κάποιες άμεσες ανάγκες όπου υπάρχουν και αφετέρου, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο όπου θα στοχεύουμε στο να εξαλειφθούν τραγικά περιστατικά βίας. Είναι δύσκολος ο στόχος αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσπαθούμε και να λειτουργούμε ενωμένοι. Από τη δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε μέσα από τις δομές δημόσιας εκπαίδευσης να παρέχουμε προστασία και θεραπεία των ψυχικών τραυμάτων αλλά κυρίως, να ευαισθητοποιήσουμε τον χώρο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε μέσα από τα προγράμματα στα σχολεία, να αναπτύξουν συμπεριφορές και αξίες που θα διαμορφώσουν τους πολίτες του αύριο –που δεν θα ανέχονται συμπεριφορές βίας».
Μίλησαν, ακόμη, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Μιχάλης Τεχνίτης, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Δέσποινα Χατζηδιάκου η εκπρόσωπος της ΠΝΑι και της ΑΝΔΩ κα Φιλία Παπασάββα και ο εκπρόσωπος του Φιλότιμου Ιδρύματος κ. Μάνος Χατζημαλωνάς.
Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες Πέμπτη και είναι οι εξής:
-Παρουσίαση από την Α21 του φαινομένου trafficking – σωματεμπορίας στην Ελλάδα, και συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου (από τις 8μ.μ. στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ) με ένα Θεατρικό μονόλογο και θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί Φορέων Δικτύου και η Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.
Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου του Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ.
Η προσέλευση του κοινού θα είναι από τις 19:30 έως τις 20:00. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε άτομα άνω των 15 ετών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.
Συγκεκριμένα:
• Κατά την είσοδο ένδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εξαμήνου ή 48ωρο rapid test για ανεμβολίαστους.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων
• Τήρηση αποστάσεων
• Σειρά προτεραιότητας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου