ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές δράσεις για την ανάδειξη του «Xρονικού της Λίνδου» – Tο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Μαίρη Φώτη 1 λεπτό ανάγνωση
καραμαριτης συροπουλος

Σάρκα και οστά παίρ­νει η πρω­το­βου­λία για την ση­μα­ντι­κή κα­μπά­νια που αφορά στην ανά­δει­ξη του «Χρο­νι­κού της Λίν­δου», ικα­νο­ποιώ­ντας ένα πάγιο αί­τη­μα της ρο­δια­κής κοι­νω­νί­ας και τι­μώ­ντας την ιστο­ρία του νη­σιού, όπως είχε προ­α­ναγ­γεί­λει και πα­ρου­σιά­σει ανα­λυ­τι­κά η «δη­μο­κρα­τι­κή».

Πρό­κει­ται για μια συ­νερ­γα­σία ανά­με­σα στο Δήμο της Ρόδου και το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου, με την πο­λύ­τι­μη συμ­βο­λή και της Αρ­χαιο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ρόδου, με επί­κε­ντρο «Τα Ελ­γί­νεια της Ρόδου» για την οποία έχουν δη­μο­σιευ­θεί δε­κά­δες άρθρα και πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται σε πολλά ιστο­ρι­κά βι­βλία, της Ελ­λά­δας και του εξω­τε­ρι­κού.

Στην χθε­σι­νή συ­νε­δρί­α­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Ρόδου, ο αντι­δή­μαρ­χος Λιν­δί­ων και Νό­τιας Ρόδου κ. Νίκος Κα­ρα­μα­ρί­της, ο οποί­ος συ­νερ­γά­ζε­ται με τον κα­θη­γη­τή Αρ­χαί­ας Ελ­λη­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του Τμή­μα­τος Με­σο­γεια­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου κ. Σπύρο Συ­ρό­που­λο, πα­ρου­σί­α­σε τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες δρά­σεις και εκ­δη­λώ­σεις, προ­κει­μέ­νου να εγκρι­θούν από το σώμα, στο πλαί­σιο της ανά­δει­ξης του πλού­σιου πο­λι­τι­σμι­κού υπο­βά­θρου της πε­ριο­χής ευ­θύ­νης του.

Στην ει­σή­γη­ση, που επρό­κει­το να πα­ρου­σιά­σει χθες το από­γευ­μα στο σώμα, ο αντι­δή­μαρ­χος κ. Νίκος Κα­ρα­μα­ρί­της, ανα­φέ­ρει με­τα­ξύ άλλων και τα εξής:

«…έχουν γίνει επα­φές και ανταλ­λα­γή από­ψε­ων για την ανά­δει­ξη ευ­ρη­μά­των των ανα­σκα­φών που έλα­βαν χώρα στη Λίνδο και στη Νότια Ρόδο (1902 -1914) από αρ­χαιο­λο­γι­κή Δα­νι­κή Απο­στο­λή, που χρη­μα­το­δό­τη­σε η Δα­νι­κή εται­ρεία Carlsberg, με επι­κε­φα­λής τους Δα­νούς Αρ­χαιο­λό­γους Κ. Kinch και Chr. Blinkeberg. Εκτός από τις πε­ριο­χές της Λίν­δου: Άγιος Στέ­φα­νος, Ακρό­πο­λη Λίν­δου, κ.λπ. οι ίδιοι έκα­ναν ανα­σκα­φές στην πε­ριο­χή «Εξοχή της Λόρ­δου» και στις θέ­σεις της Νό­τιας Ρόδου: Βάτι, και Βρου­λιά.

Τα πο­ρί­σμα­τα των ανα­σκα­φών αυτών είναι ανα­λυ­τι­κά δη­μο­σιευ­μέ­να στη σειρά «LINDOS-ΙΙΙ» (1931 -1960), όπως εκ­δό­θη­καν από τους πα­ρα­πά­νω Δα­νούς αρ­χαιο­λό­γους. Οι τόμοι αυτοί βρί­σκο­νται στη βι­βλιο­θή­κη της Αρ­χαιο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας Δω­δε­κα­νή­σου, μια ομο­λο­γου­μέ­νως αξιό­λο­γη ερ­γα­σία, γραμ­μέ­νη στη γαλ­λι­κή γλώσ­σα. Στα πα­ρα­πά­νω ευ­ρή­μα­τα συ­γκα­τα­λέ­γο­νται πολύ αξιό­λο­γα και μο­να­δι­κά ευ­ρή­μα­τα ιδιαί­τε­ρης πο­λι­τι­σμι­κής και ιστο­ρι­κής αξίας. Εν­δει­κτι­κά ανα­φέ­ρε­ται το «Χρο­νι­κό της Λίν­δου», τις στή­λες που ανα­γρά­φο­νται ανα­λυ­τι­κά τα ονό­μα­τα των Ιε­ρέ­ων του Ναού της Λιν­δί­ας Αθη­νάς αλλά και δω­ρη­τών του Ναού, όπου συ­γκα­τα­λέ­γο­νται ση­μα­ντι­κό­τα­τες ιστο­ρι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες της επο­χής. Τα ευ­ρή­μα­τα των ανα­σκα­φών με­τε­φέρ­θη­σαν από τη Δα­νι­κή απο­στο­λή στο Εθνι­κό Μου­σείο της Δα­νί­ας στην Κο­πεγ­χά­γη όπου και εκτί­θε­νται σε ιδιαί­τε­ρο τμήμα.

Το εύρος της συλ­λο­γής, η θέση τους στον το­πι­κό πο­λι­τι­σμό της πε­ριο­χής μας και οι ιστο­ρι­κές πα­ρά­με­τροί της, δεν είναι ευ­ρέ­ως γνω­στά στους συ­μπο­λί­τες μας, ενώ η ανά­δει­ξή τους, σί­γου­ρα θα εμπλου­τί­σει και το δια­θέ­σι­μο πο­λι­τι­σμι­κό πε­ριε­χό­με­νο της πε­ριο­χής, κι­νώ­ντας το εν­δια­φέ­ρον και των πο­λυά­ριθ­μων επι­σκε­πτών μας.

Σε αυτή τη φάση, προ­τεί­νε­ται η ορ­γά­νω­ση μιας σει­ράς εκ­δη­λώ­σε­ων με σκοπό την ενη­μέ­ρω­ση των πο­λι­τών γι αυτό το κομ­μά­τι της ιστο­ρί­ας και η θέ­σπι­ση μιας ετή­σιας πο­λι­τι­στι­κής δρά­σης που θα επι­τρέ­πει τη συ­νε­χή επαφή μας με τις ιστο­ρι­κές αφε­τη­ρί­ες μας. Στο πλαί­σιο αυτών των εκ­δη­λώ­σε­ων προ­τεί­νε­ται:

– Η δη­μιουρ­γία πι­στών αντι­γρά­φων του πε­ρί­φη­μου «Χρο­νι­κού της Λίν­δου», ώστε να μπο­ρούν οι κά­τοι­κοι της Ρόδου αλλά και οι επι­σκέ­πτες μας να έχουν ει­κό­να των σπου­δαί­ων ευ­ρη­μά­των, τα οποία παρά το ότι ανή­κουν στο νησί μας, εκτί­θε­νται στη Δανία. Η με­τά­φρα­ση της προ­α­να­φε­ρό­με­νης σει­ράς «LINDOS-ΙΙΙ» (1931 -1960), καθώς και των εκ­δό­σε­ων του Εθνι­κού Μου­σεί­ου της Δα­νί­ας στην Κο­πεγ­χά­γη: «Lίndos. Fouίlles et recherches. Volumes Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV» και πε­ρι­γρά­φουν ανα­λυ­τι­κά τις ανα­σκα­φές εκεί­νης της πε­ριό­δου, καθώς και ό,τι άλλο σχε­τι­κό έντυ­πο, τυχόν έχει δη­μιουρ­γη­θεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

– Εθι­μο­τυ­πι­κή συ­νά­ντη­ση με τους υπεύ­θυ­νους του Μου­σεί­ου, για την ανταλ­λα­γή από­ψε­ων, τη συν­δρο­μή τους στη δη­μιουρ­γία των προ­α­να­φε­ρό­με­νων πι­στών αντι­γρά­φων και προ­βο­λή των εκ­θε­μά­των στη Ρόδο, με πι­θα­νή συμ­με­το­χή τους στις εκ­δη­λώ­σεις και βε­βαί­ως ενη­μέ­ρω­ση για τις επι­κεί­με­νες δρά­σεις και εν γένει της πρω­το­βου­λί­ας μας στη δα­νι­κή κοι­νω­νία.

– Διορ­γά­νω­ση πο­λι­τι­σμι­κής ημε­ρί­δας με τους επι­στη­μο­νι­κούς συ­νερ­γά­τες μας, από το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου και την Αρ­χαιο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία Ρόδου. ‘Εκ­δο­ση λευ­κώ­μα­τος των αρ­χαιο­τή­των που εκτί­θε­νται στο εξω­τε­ρι­κό. Φι­λο­ξε­νία αρ­χαιο­λό­γων και ιστο­ρι­κών επι­στη­μό­νων, που μπο­ρούν να βοη­θή­σουν στα πα­ρα­πά­νω.

Ση­μειώ­νε­ται ότι, στο πλαί­σιο κα­τάρ­τι­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του Δήμου για το έτος 2021, έχει ήδη ζη­τη­θεί από το Τμήμα Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Δ/νσης Οι­κο­νο­μι­κών Υπη­ρε­σιών, η συ­μπε­ρί­λη­ψη κον­δυ­λί­ου για την κά­λυ­ψη των εξό­δων των πα­ρα­πά­νω με ιδί­ους πό­ρους, ενώ είναι δυ­να­τή και η χρήση και των δια­θέ­σι­μων χώρων και δια­με­ρι­σμά­των του Πνευ­μα­τι­κού Κέ­ντρου «Ιω­άν­νης Ζί­γδης», κά­νο­ντας έτσι πράξη και τη βού­λη­ση του αεί­μνη­στου πο­λι­τι­κού αν­δρός, για τον τρόπο χρήση του συ­γκε­κρι­μέ­νου κλη­ρο­δο­τή­μα­τος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.