ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα 5 δισ. ευρώ ο τζίρος καταλυμάτων και εστίασης στο τρίμηνο – Σε… ρηχά νερά η Μύκονος

news room 2 λεπτά ανάγνωση
εστιαση
Μέγεθος γραμμάτων

Με ση­μα­ντι­κά ενι­σχυ­μέ­νους τζί­ρους «έτρε­ξαν» το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο του 2023, οι κλά­δοι των κα­τα­λυ­μά­των και της εστί­α­σης, αντι­κα­το­πτρί­ζο­ντας το αυ­ξη­μέ­νο του­ρι­στι­κό ρεύμα της τρέ­χου­σας χρο­νιάς.

Συ­νο­λι­κά ο τζί­ρος των δύο κλά­δων προ­σέγ­γι­σε τα 5 δισ. ευρώ με αύ­ξη­ση 16,6% για τα κα­τα­λύ­μα­τα και 9,1% για την εστί­α­ση.

Σε …ρηχά νερά κι­νή­θη­κε πά­ντως η Μύ­κο­νος και στους δύο κλά­δους.

Ει­δι­κό­τε­ρα, όπως ανα­κοί­νω­σε η Ελ­λη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Αρχή (ΕΛ­ΣΤΑΤ) στο σύ­νο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων του κλά­δου των Κα­τα­λυ­μά­των, ο κύ­κλος ερ­γα­σιών το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2023 ανήλ­θε σε 2.455.714.744 ευρώ, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 16,6% σε σχέση με το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2022, όπου είχε ανέλ­θει σε 2.105.983.075 ευρώ.

Για τις επι­χει­ρή­σεις των Πε­ρι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των με συ­νει­σφο­ρά στον συ­νο­λι­κό κύκλο ερ­γα­σιών έτους 2022 με­γα­λύ­τε­ρη από 1,0%, η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση στον κύκλο ερ­γα­σιών το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2023 σε σύ­γκρι­ση με το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2022 πα­ρα­τη­ρή­θη­κε στην Πε­ρι­φέ­ρεια Ατ­τι­κής (23,8%) και η μι­κρό­τε­ρη αύ­ξη­ση (1,5%) κα­τα­γρά­φη­κε στην Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Μυ­κό­νου.

Η εστί­α­ση

Στο σύ­νο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων του κλά­δου των Υπη­ρε­σιών Εστί­α­σης, ο κύ­κλος ερ­γα­σιών το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2023 ανήλ­θε σε 2.253.518.458 ευρώ, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 9,1% σε σχέση με το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2022, όπου είχε ανέλ­θει σε 2.064.837.572 ευρώ.

Για τις επι­χει­ρή­σεις των Πε­ρι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των με συ­νει­σφο­ρά στον συ­νο­λι­κό κύκλο ερ­γα­σιών έτους 2022 με­γα­λύ­τε­ρη από 1,0%, η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση στον κύκλο ερ­γα­σιών το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2023 σε σύ­γκρι­ση με το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο 2022 πα­ρα­τη­ρή­θη­κε στην Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Αι­τω­λο­α­καρ­να­νί­ας (21,7%) και η μι­κρό­τε­ρη αύ­ξη­ση (1,8%) κα­τα­γρά­φη­κε στην Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ μεί­ω­ση κα­τα­γρά­φη­κε στην Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Μυ­κό­νου (4,9%).

Ο Ιού­νιος

Για τις επι­χει­ρή­σεις στον κλάδο των Κα­τα­λυ­μά­των, με υπο­χρέ­ω­ση τή­ρη­σης δι­πλο­γρα­φι­κών βι­βλί­ων, για τις οποί­ες υπάρ­χουν δια­θέ­σι­μα στοι­χεία σε μη­νιαία βάση, ο κύ­κλος ερ­γα­σιών τον Ιού­νιο 2023 ανήλ­θε σε 1.168.607.895 ευρώ, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 13,1% σε σχέση με τον Ιού­νιο 2022, όπου είχε ανέλ­θει σε 1.033.074.661 ευρώ.

Για τις επι­χει­ρή­σεις στον κλάδο των Υπη­ρε­σιών Εστί­α­σης, με υπο­χρέ­ω­ση τή­ρη­σης δι­πλο­γρα­φι­κών βι­βλί­ων, για τις οποί­ες υπάρ­χουν δια­θέ­σι­μα στοι­χεία σε μη­νιαία βάση, ο κύ­κλος ερ­γα­σιών τον Ιού­νιο 2023 ανήλ­θε σε 257.455.020 ευρώ, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 6,4% σε σχέση με τον Ιού­νιο 2022, όπου είχε ανέλ­θει σε 242.038.027 ευρώ.

Αθροι­στι­κά για τις επι­χει­ρή­σεις στους κλά­δους των Κα­τα­λυ­μά­των και των Υπη­ρε­σιών Εστί­α­σης, με υπο­χρέ­ω­ση τή­ρη­σης δι­πλο­γρα­φι­κών βι­βλί­ων, για τις οποί­ες υπάρ­χουν δια­θέ­σι­μα στοι­χεία σε μη­νιαία βάση, ο κύ­κλος ερ­γα­σιών τον Ιού­νιο 2023 ανήλ­θε σε 1.426.062.915 ευρώ, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 11,8% σε σχέση με τον Ιού­νιο 2022, όπου είχε ανέλ­θει σε 1.275.112.688 ευρώ.

Για τις Πε­ρι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες με συ­νει­σφο­ρά στον συ­νο­λι­κό κύκλο ερ­γα­σιών έτους 2022 με­γα­λύ­τε­ρη από 1,0%, η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση στον κύκλο ερ­γα­σιών τον Ιού­νιο 2023 σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο 2022 πα­ρα­τη­ρή­θη­κε στην Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Λα­σι­θί­ου (16,7%) και η μι­κρό­τε­ρη αύ­ξη­ση (4,4%) κα­τα­γρά­φη­κε στην Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Κω.

Πηγή ΕΡΤ

Ρε­πορ­τάζ – Επ­μέ­λεια: Κώ­στας Τσά­βα­λος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.