Ειδήσεις

Εστίαση: Υψώνει τόνους για ενοίκια και ΕΣΠΑ–SOS για εκατόμβη λουκέτων

Τη διάθεση των αδιάθετων ποσών από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης ζητεί ο κλάδος, όπως τονίστηκε την Παρασκευή (23/7) σε συνέντευξη Τύπου του “Κύκλου Επιχειρηματιών Εστίασης”, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις μένουν εκτός προγράμματος και άρα τα διαθέσιμα 330 εκατομμύρια ευρώ δεν θα διανεμηθούν.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Κύκλου, Μαρία Μποτωνάκη και Στράτος Νταργαράς, σε σχέση με το πρόγραμμα του 7% (το προαναφερθέν ΕΣΠΑ) «δεν έχει δοθεί τίποτε, ενώ ένα μικρό ποσοστό από τις 87.000 επιχειρήσεις συνολικά, θα λάβουν την ενίσχυση.»

Σύμφωνα με τον Κύκλο αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εστίαση έχουν υποβληθεί 20.500 αιτήσεις εκ των οποίων 30% απορρίπτονται, δηλαδή μόλις 14.000 επιχειρήσεις αναμένεται πως θα πάρουν τελικά χρήματα. Το αίτημα του κλάδου προς την Κυβέρνηση, είναι τα αδιάθετα κεφάλαια να πάνε σε περισσότερες επιχειρήσεις, Αυτό τονίζουν μπορεί να γίνει χωρίς προαπαιτούμενο του -30% στον τζίρο και εν γένει πιο ευέλικτα κριτήρια.

Πέραν αυτής της πρότασης τόσο ο Κύκλος όσο και ο κ. Καββαθάς έθεσαν ένα πλαίσιο ιδεών ώστε να μπορέσει ο κλάδος να αντιμετωπίσει τη δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων που να περιλαμβάνει:

1ον. Αποκατάσταση της ρευστότητας

2ον . Επιδότηση μη μισθολογικού κόστους για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας

3ον Κούρεμα ιδιωτικού χρέους και βέβαια συνολικά η απαλλαγή για Ιούλιο Αύγουστο από τα ενοίκια. Επίσης να παραμείνει η μείωση των μισθωμάτων στο 40% μέχρι τέλους του χρόνου και  αλλά και να διατηρηθεί στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.»

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του Κύκλου εξειδικεύοντας τις προτάσεις ζήτησαν:

·         Επαναφορά 120 δόσεων

·         Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές

·         Να δοθεί άμεσα σε όλους το 7 % το κεφαλαίου επανεκκίνησης.

·         Να εξαλειφθούν τα τέλη και πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα  των ετών 2020 -21

·         Να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες παράτασης μουσικής. Όπως αναφέρθηκε απαιτείται συνηγορία του ΥΠΕΚΑ και των  αρχαιολογικών υπηρεσιών καθώς εάν οι άδειες  βγουν εν χρόνο μέντα, όλοι καθίστανται παράνομοι,

·         Κούρεμα χρεών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,

«Ο κ. Σταικούρας λέει ότι λεφτά υπάρχουν, ότι είναι στο ταμείο 37 δισεκ. Άρα μπορεί να δώσει.  Επίσης οι τράπεζες έχουν πάρει 42 δισεκ. για να δώσουν δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις τι τα κάνουν. Ζητώ ως πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τα υπόλοιπα 3 χρόνια να αναβάλουμε τους φόρους. Έχει ξαναγίνει στη χώρα; Έχει ξαναγίνει με τις τράπεζες με τον αναβαλλόμενο χώρο. Χάνουν αν το κάνει το κράτος 60% από τα εποπτικά τους κεφάλαια. Άρα κλείνουν. Όμως  η κυβέρνηση δε θέλει. Υλοποιεί την έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή ενίσχυση μισθωτής απασχόλησης έναντι της μικρής αυτοπαπασχόλησης. Εάν κλείσουν 200.000 επιχειρήσεις, όμως,  με μέσο όρο 4 απασχολουμένων θα μιλάμε 800.000 ανέργους. Πόσρες επενδύσεις τύπου Ελληνικού θα χρειαστούν για να τις πιάσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας. Στη 10ετια το Ελληνικό θα έχει μόνο 75.000 θέσεις εργασίας. Ζητούμε μια επιδότηση θέσεις εργασίας σε 400.000 απασχολούμενους για να γίνουν αμέσως 400.000 εργασίας» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

«Ο κλάδος έχει υποστεί μια μεγάλη πτώση» συμπλήρωσε και προσέθεσε: « Επιχειρήσεις έχουν πτώση πάνω από 50-60%. Στη φάση της επανεκκίνησης χρειαζόμαστε τη βοήθεια της πολιτείας. Είμαστε σαν τον ασθενή που τώρα ξεκινά να περπατάει. Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση το 23% δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Βρήκαμε παρά τις επιστολές ένα τοίχο άρνησης. Παράγουμε τζίρο 7 δισεκ. και στον κλάδο απασχολούνται πάνω από 400 χιλιάδες εργαζόμενοι, κινητοποιούμε κι άλλους κάδους οικονομίας. Για τους 10 αυτούς μήνες οι επαγγελματίες δεν πήραν μισθό.

Δεν μπορούμε μέσα σε αυτήν τη συγκυρία να πληρώνουμε μια σειρά από δόσεις από οφειλές. Θα πρέπει για να εκπληρώναμε αυτές τις υποχρεώσεις να τριπλασιάζαμε τον τζίρο μας. Θα πρέπει να κουρευτούν οι οφειλές. Το πρόβλημα αφορά όλη την ΕΕ. Το 40% βρίσκονται μπροστά στο φράγμα της φτώχειας της ΕΕ. Άρα κούρεμα κατά 50% των οφειλών και τα υπόλοιπα σε ρύθμιση όταν περάσει η οικονομία σε κανονικότητα. Ακούμε για το Ταμείο Ανάκαμψης.  για ποιους είναι αυτό για 30.000 επιχειρήσεις από τις 830.000 που έχουμε άραγε.

Θέλουν να  τελειώσουμε με τους μικρούς. Μας δείχνουν από το 2012 από την έκθεση της McKinzie και τώρα την  έκθεση Πισσαρίδη.

Το πρόβλημα δεν είναι οι ΜμΕ αλλά είναι ένα κακά δομημένο δημόσιο που τρέφουν κρατικοδίαιτους

Πάμε σε εκατόμβη λουκέτων και σε χυλώδες θέσει ανεργίας. 4στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πτώχευσης. Άμεσα θα χαθούν περισσότερες  από 200.000 εργασίας το επόμενο διάστημα. Συν ότι έχουμε επιβαρυνθεί με όλο το βάρος του δημόσιου τομέα, τέλη, φόροι, εισφορές, πνευματικά δικαιώματα κτλ» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Από την πλευρά του Κύκλου η Μαρία Μποτωνάκη   έκανε λόγο για ασφυκτική κατάσταση στον κλάδο «Εάν μας κόψετε το οξυγόνο καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Ζητάμε Απαλλαγή ενοικίων Ιούλιο Αύγουστο, επαναφορά 120 δόσεων κτλ». Παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχει νομική βάση για τη διεκδίκηση από το κράτος αποζημιώσεων καθώς ήδη ο Κύκλος έχει προβεί σε αγωγές.

«Προβήκαμε σε αγωγές αποζημίωσης γιατί θεωρήσαμε ότι κατά παράβαση αρχής αναλογικότητας, ισότητα  κτλ μας επεβλήθη το κλείσιμο. Η εστίαση έκανε υπέρμετρες θυσίες έναντι άλλων κλάδων. Εκπληρώσαμε την υποχρέωση έναντι. Υπάρχει συνταγματικό θεμέλιο της ανάγκης αποζημίωσης από το δημόσιο. Έγινε οιωνεί ανάκληση της άδειάς  μας.»

Ο Στράτος Νταργαράς έκανε λόγο σχέδιο αφανισμού του κλάδου και ειδικά των ΜμΕ.

«Θέλουν συγκέντρωση στον κλάδο. Είναι αδύνατο να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Ζητούμε μια σειρά από μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ ο Πέτρος Κασιμάτης έθεσε το θέμα με τις οφειλές στους δήμους «Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα τέλη κοινόχρηστων χώρων. Ενώ μετατέθηκε για τον Απρίλη 2021 η πληρωμή βρέθηκαν ενώπιον προστίμων. Πχ επιχείρηση που είχε οφειλή 1500 ευρώ βρέθηκε να αντιμετωπίζει πρόστιμο 3000. Ζητάμε την πλήρη διαγραφή όλων των τελών.»

Γιώργος Αλεξάκης – Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου