Τοπικές Ειδήσεις

Πένθος στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα-Πένθιμα χτύπησαν σήμερα οι καμπάνες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Με πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μεσίστιες σημαίες και τον Ακάθιστο Υμνο, οι εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο και στην Αμερικη, «απαντούν» στην σημερινή ημέρα όπου η Αγία Σοφία επαναλειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια και μέσα στον Βυζαντινό ναό ακούγεται μουσουλμανική προσευχή.

Δωδεκάνησα

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα οι καμπάνες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος τόνισε ότι με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά ταυτόχρονα και τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Θεσσαλονίκη

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  ήμερα το απόγευμα, στις 19.00, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ ο Μητροπολίτης, Άνθιμος, καλεί σε πανστρατιά προσευχής.

Επίσης, οι σημαίες στους ναούς είναι σήμερα μεσίστιες.

 

Κρήτη

Πένθιμα χτύπησαν το μεσημέρι οι καμπάνες των εκκλησιών σε ολη την Κρήτη,  ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε ιερές μονές και ησυχαστήρια τελέσθηκε ο παρακλητικός κανόνας ως έκφραση «της έντονης προσευχητικής αγωνίας και της παρακλητικής αναφοράς όλων μας, υπέρ των ιερών και των οσίων του γένους μας, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε πολλούς ναούς κυμάτιζε μεσίστια η ελληνική σημαία.

Πάτρα

Πένθιμα κτυπούσαν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Πατρών ενώ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο Υμνο στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, τέλεσες παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητρόπολης.

Κύπρος

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι και για 5 λεπτά οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στην Κύπρο, σύμφωνα με οδηγίες του αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου- για  την «αυθαίρετη, απαράδεκτη και εγκληματική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου