Εγκριση για την ανακατασκευή του αγάλματος του Κολοσσού της Ρόδου στον Κύπριο γλύπτη Νικόλαο Κοτζιαμάνη δόθηκε από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την 17η Ιουλίου 2015 στο περιοδικό «Νewsweek»!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Νewsweek» τα τελευταία 20 έτη, ο κ. Κοτζιαμάνης, Ελληνοκύπριος γλύπτης, που ζει στο Λονδίνο, προσπαθεί να ανακατασκευάσει ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου και το όνειρο του ίσως να υλοποιηθεί.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο «δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, έδωσε την έγκρισή του για την ανακατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου, ενός αγάλματος από μπρούτζο ύψους 30 μέτρων, που απεικονίζει το Θεό του Ηλίου, που υπήρχε στην είσοδο του λιμανιού του νησιού το 280 π.Χ.».
Ο κ. Κοτζιαμάνης δηλώνει ότι είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει τον Κολοσσό το 1991 και ότι το 1993 έφτιαξε δύο μπρούτζινες μακέτες.
Επειδή, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν ακριβείς περιγραφές του αγάλματος ο γλύπτης φιλοτέχνησε δύο εκδοχές του. Η μια δείχνει τον θεό Ηλιο να κατευθύνει τις ακτίνες του φωτός με το ένα χέρι στο μέτωπο του και η δεύτερη να κρατά στο χέρι του την φλόγα του πολιτισμού.
Ο κ. Κοτζιαμάνης μάλιστα δηλώνει ότι οι επενδυτές έδειξαν εύλογο ενδιαφέρον αλλά οι Ροδίτες δεν μπορούσαν να αποφασίσουν.
Το 2000, ο Δήμος Ροδίων, είχε ανακοινώσει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την ανακατασκευή του αγάλματος αλλά τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε στην πορεία. Ο δήμαρχος Ρόδου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει ανακοινώσει ότι συμβουλεύεται επιστήμονες και αναζητεί χώρο για την τοποθέτηση του αγάλματος.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο μηχανικός – γλύπτης κ. Οve Arup παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν για το ίδιο έργο, ενώ τονίζεται ότι το άγαλμα θα τοποθετηθεί σε αντισεισμικό δάπεδο και σε σημείο κοντά σε εκείνο που φέρεται να προϋπήρχε.
Ο γλύπτης αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει την τελευταία τεχνολογία που παρέχουν υπολογιστές για την κατασκευή αγαλμάτων, αλλά η βασική του αρχή είναι να κάνει χρήση των τεχνικών που είχε χρησιμοποιήσει και ο αρχαίος Ελληνας γλύπτης Φειδίας.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναλυτική αναφορά στα έργα του Φειδία και στους μύθους και στην ιστορία γύρω από τον Κολοσσό της Ρόδου.

Φωτορεπορτάζ:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ