Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, εκτός απροόπτου, η αίτηση του πρώην δημάρχου Πεταλούδων κ. Μιχάλη Κορδίνα, για την άρση ή την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Κορδίνας είναι κατηγορούμενος μαζί με τον κ. Ι. Σκαμπίλη, πρώην ταμία του καποδιστριακού Δήμου, για υπεξαίρεση και απιστία κατ’ εξακολούθηση στην υπηρεσία ποσού άνω των 120.000 ευρώ και σε βάρος του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, από κοινού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Σφέτκος έχει εισηγηθεί την αποφυλάκιση, με περιοριστικούς όρους του πρώην δημάρχου, στο Συμβούλιο Εφετών.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτείνεται να του επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ, ποσό,  που είναι πάντως, εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει ο πρώην δήμαρχος.
Ο κ. Κορδίνας, στην αίτησή του, μεταξύ άλλων που αφορούν την ουσία των κατηγοριών που του αποδίδονται, τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά, διατείνεται ότι η προσωρινή του κράτηση αποτελεί ένα εξαιρετικό μέτρο, το έσχατο και πιο ακραίο μέσο του δικονομικού καταναγκασμού, στο οποίο πρέπει να καταφεύγει ο ανακριτής μόνο όταν άλλα μέτρα λιγότερο οδυνηρά, αλλά πάντως και αυτά επαχθή, δεν επαρκούν.
Εκθέτει ότι είναι γνωστής διαμονής και δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε έχει προβεί (ούτε καν έχει διανοηθεί να προβεί) σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να διευκολύνει τη φυγή του, ούτε έχει καταδικασθεί για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, ούτε υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος, καθόσον διαμένει μόνιμα στο νησί της Ρόδου, από την ημεροχρονολογία της γέννησής του, έως και την ημέρα της προφυλάκισής του, δηλαδή, επί 58 συναπτά έτη.
Λίγες ημέρες πριν την απολογία του μετακόμισε για μόνιμη εγκατάσταση σε μία φθηνότερη κατοικία, στην Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής και επί της οδού Δαιδάλου η οποία απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την πρώην κατοικία του, στον Ιαλυσό.
Ισχυρίζεται ότι η μετακόμισή του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί  ως προπαρασκευαστική πράξη για να διευκολύνει τη φυγή του.
Τον κ. Κορδίνα εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Β. Καταβενάκης και Στ. Κιουρτζής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ