Τοπικές Ειδήσεις

Πανελλαδική διάσταση προσέλαβε το αίτημα για διάσπαση δήμων

Διευρύνεται το κύμα των αυτοδιοικητικών ανά την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρόδου όπου πρόεδροι Δημοτικών Ενοτήτων συνασπίζονται διεκδικώντας τη χωροταξική διάρθρωση και τη διοικητική διαίρεση του ενιαίου Δήμου Ρόδου.
Όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» επίκειται συνάντηση στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες αυτοδιοικητικών από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τη Ρόδο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας τον επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη» στους Δήμους τους με διάσπαση σε μικρότερες ενότητες, επικαλούμενοι σοβαρές δυσλειτουργίες.
Η επιτροπή που θα εκπροσωπήσει τη Ρόδο, θα οριστεί την ερχόμενη Πέμπτη, σε νέα συνδιάσκεψη των προέδρων των 10 Δημοτικών Ενοτήτων του νησιού όπου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου.
Η ανάδειξη του θέματος από την «δημοκρατική» για την ανακίνηση του ζητήματος τοπικά από τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου που τάσσονται υπέρ της διάσπασης και η αναδημοσίευσή του από άλλα μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα λειτούργησε καταλυτικά για τον συντονισμό των αυτοδιοικητικών μεταξύ τους προκειμένου να διεκδικήσουν ενιαία το αίτημά τους για επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη», τεκμηριώνοντας και νομικά τα επιχειρήματά τους για δυσλειτουργίες και σοβαρές στρεβλώσεις στη διοίκηση των δημοτικών ενοτήτων.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη με την στήριξη πλέον και της ισχυρής πλειονότητας των προέδρων των υπολοίπων τοπικών συμβουλίων του νησιού. Στόχος είναι να τεθεί το αίτημα στα αρμόδια όργανα με χρονικό ορίζοντα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από τις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Οκτώβριος 2023).
Ηδη, η ενιαία πρόταση για τη διάσπαση του Δήμου Ρόδου έχει αποσταλεί στα τοπικά συμβούλια προς ψήφιση από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Αφάντου κ. Γιώργο Μπακίρη, ο οποίος έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τη διαδικασία.
Αφού τα τοπικά συμβούλια λάβουν τη σχετική απόφαση, θα προωθηθεί προς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρότασή τους επίσης, πέρα από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού καλώντας τους να πάρουν θέση, όπως επίσης και στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες.
Όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, οι οποίοι δηλώνουν δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία τους έπειτα από την πανελλαδική διάσταση του θέματος και την δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε άλλους Δήμους, σε πολλούς νησιωτικούς Ο.Τ.Α. οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις. Όπως λένε και στην πρόταση που καλούνται να ψηφίσουν, ο συγκεντρωτισμός έχει αποκλείσει τους πολίτες από την άμεση πρόσβαση και την εξυπηρέτησή τους στον Δήμο. Οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται, η σχέση τους με τον Δήμο είναι ανύπαρκτη και απρόσωπη.
Ο Ενιαίος Δήμος, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί. «Η αδυναμία του Δήμου να σχεδιάσει και να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή είναι εμφανής», λένε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι κανένα σημαντικό έργο δεν εκτελέστηκε στον τόπο από το 2010 μέχρι σήμερα.
«Ο Ενιαίος Δήμος Ρόδου δημιούργησε πλήθος λειτουργικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, καθώς δεν υπήρξε στήριξη κεντρικά με πόρους και στελέχη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο του. Όπως σε πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα έτσι και στον ενιαίο Δήμο Ρόδου ο “Καλλικράτης” έχει αποτύχει παταγωδώς. Η περίφημη διοικητική μεταρρύθμιση στην πράξη προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες που καθημερινά αποβαίνουν σε βάρος των πολιτών. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτέλεσε τελικά βαρίδι ανάπτυξης για κάθε περιοχή και για τη δική μας. Στο νησί των 160 χιλ. κατοίκων και των 42 κοινοτήτων καθίσταται εμφανές ότι απαιτείται ένας νέος χωροταξικός, διοικητικός και λειτουργικός σχεδιασμός, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την μέχρι τώρα λειτουργία του ενιαίου Δήμου. Ενός υδροκέφαλου, δημαρχοκεντρικού Δήμου που το μόνο που απέφερε στην ροδίτικη ύπαιθρο, ήταν η τερατώδης άμβλυνση των προβλημάτων. Η συζήτηση για να επανασχεδιαστεί ο χάρτης της αυτοδιοίκησης στο νησί, επιβάλλεται από τις ίδιες τις συνθήκες και από τα τραγικά αδιέξοδα που δημιούργησε ο Ενιαίος Δήμος. Η συζήτηση αυτή άνοιξε γιατί οι ίδιοι οι πολίτες βιώνουν αυτά τα αδιέξοδα. Ο επιβεβλημένος χωροταξικός επανασχεδιασμός του Δήμου Ρόδου αποτελεί βούληση της πλειοψηφίας των Ροδίων. Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε μικρότερους πιο ευέλικτους και λειτουργικούς Δήμους αποτελεί μονόδρομο», υποστηρίζει η πλειονότητα των προέδρων, αναφέροντας μάλιστα ότι στην επικείμενη συνδιάσκεψη των προέδρων της Πέμπτης θα οριστεί η επιτροπή που θα συμμετέχει στις διαδικασίες της Αθήνας για τον συντονισμό των ενεργειών με τους αυτοδιοικητικούς από την υπόλοιπη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου