ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαφάρι της ΔΕΗ για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς: Αναλαμβάνουν εισπρακτικές εταιρείες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
δεηλογαρ

Τα παρα­πάνω προ­κύ­πτουν από τους όρους των τευχών του δια­γω­νι­σμού συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 12 εκατ. ευρώ που διε­νερ­γεί η δημόσια επι­χεί­ρηση για την πρό­σληψη εται­ρίας που θα της παρέχει εξει­δι­κευ­μέ­νες υπη­ρε­σίες υπο­στή­ρι­ξης στην απο­τε­λε­σμα­τική δια­χεί­ριση του πελα­το­λο­γίου της με έμφαση στις ληξι­πρό­θε­σμες απαι­τή­σεις.

Οι ενδια­φε­ρό­με­νοι καλού­νται να υπο­βάλ­λουν προ­σφο­ρές μέχρι τις 26 Ιουνίου και η ΔΕΗ προ­στρέ­χει σε τέτοιες υπη­ρε­σίες όχι μόνο για την ανά­κτηση ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών αλλά και για την προ­ε­τοι­μα­σία τιτλο­ποί­η­σης απαι­τή­σεων.

Το μέγεθος του προ­βλή­μα­τος της είσπρα­ξης που αντι­με­τω­πί­ζει η επι­χεί­ρηση είναι τόσο τερά­στιο καθώς μέσα στα τεύχη δια­κή­ρυ­ξης ανα­φέ­ρει πως οι ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές ανέρ­χο­νται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Το έργο που προ­κη­ρύσ­σει η δημόσια επι­χεί­ρηση προ­βλέ­πει την υλο­ποί­ηση του σε πέντε στάδια – παράλληλα- αλλά και την εγκα­τά­σταση περίπου 30 εργα­ζο­μέ­νων του ανα­δό­χου σε χώρο 250 τ.μ. εντός της ΔΕΗ.

Απ’ όλες τις φάσεις η πέμπτη με τίτλο, “ανάληψη δια­χεί­ρι­σης ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών”, έχει ενδια­φέ­ρον αφενός επειδή περι­γρά­φε­ται ο τρόπος δράσης της εξει­δι­κευ­μέ­νης εται­ρίας έναντι των πελατών με απλή­ρω­τους λογα­ρια­σμούς και αφε­τέ­ρου επειδή με βάση τα ποσά που θα εισπράτ­το­νται ή θα δια­κα­νο­νί­ζο­νται θα αμεί­βε­ται και η εταιρία.

Ξεκι­νώ­ντας από το τελευ­ταίο, στα τεύχη δημο­πρά­τη­σης μπαίνει ως στόχος η δια­χεί­ριση απαι­τή­σεων 120.000 οφει­λε­τών. Για την ανά­κτηση ληξι­πρό­θε­σμων απαι­τή­σεων συνο­λι­κού ύψους 100 εκατ. ευρώ και πελατών ανε­ξαρ­τή­τως υπο­λοί­που το ποσοστό της πλη­ρω­μής είναι στο 8% και άρα 8 εκατ. ευρώ.

Αν εισπρα­χθούν ποσά της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές έως 2.000 ευρώ τότε το ποσοστό της αμοιβής πάει στο 12%, δηλαδή 1,2 εκατ. ευρώ. Στην περί­πτωση ανά­κτη­σης απαι­τή­σεων συνο­λι­κού ύψους 14 εκατ. ευρώ από κατα­να­λω­τές που χρω­στούν άνω των 2.000 ευρώ τότε το μπόνους της αμοιβής ορί­ζε­ται στο 10%, δηλαδή 1,4 εκατ. ευρώ.

Πως ο ανά­δο­χος του έργου θα μπορεί να κυνη­γή­σει τους οφει­λέ­τες; Στο ίδιο το στάδιο περι­γρά­φο­νται οι τρόποι. Ο πρώτος είναι η εξω­δι­κα­στική δια­δι­κα­σία, δηλαδή ο εντο­πι­σμός οφει­λε­τών, η επι­κοι­νω­νία και δια­πραγ­μά­τευση μαζί τους με στόχο την εξω­δι­κα­στική διευ­θέ­τηση (υπαγωγή σε δια­κα­νο­νι­σμό και πληρωμή σε δόσεις), η απο­στολή απλών επι­στο­λών ειδο­ποί­η­σης αλλά κι εξώ­δι­κων. Ο δεύ­τε­ρος τρόπος είναι μετά από ρητή προ­έ­γκριση της ΔΕΗ η δικα­στική διεκ­δί­κηση των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών.

Χρη­μα­το­δό­τηση – τιτλο­ποί­ηση απαι­τή­σεων

Ένα από τα έργα που θα ανα­λά­βει η εταιρία, στάδιο 4, είναι και η μελέτη για την εξέταση δυνα­τό­τη­τας χρη­μα­το­δό­τη­σης – τιτλο­ποί­η­σης απαι­τή­σεων.

Πρω­τί­στως θα εκπο­νή­σει έκθεση για τη δια­χεί­ριση των τρε­χου­σών και ληξι­πρό­θε­σμων λογα­ρια­σμών και τη δυνα­τό­τητα υλο­ποί­η­σης προ­γράμ­μα­τος χρη­μα­το­δό­τη­σης με εγγύηση τις υπάρ­χου­σες απαι­τή­σεις έναντι των πελατών της (τιτλο­ποί­ηση).

Σε θετική περί­πτωση, η έκθεση θα συνο­δεύ­ε­ται από σχέδιο των βασικών όρων της συναλ­λα­γής, στο οποίο θα απο­τυ­πώ­νο­νται οι απαι­τή­σεις της ΔΕΗ οι δια­δι­κα­σίες μετα­φο­ράς στοι­χείων και ανα­φο­ρών (τεχνικά), όπως και η ανάλυση του επεν­δυ­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος, εγχώ­ριου και διε­θνούς, της αγοράς ομο­λό­γων.

Στη συνέ­χεια θα σχε­δια­στεί η δια­δι­κα­σία όπως και θα γίνουν οι προ­πα­ρα­σκευα­στι­κές ενέρ­γειες συναλ­λα­γής: Τέτοιες είναι η προ­ε­τοι­μα­σία του χαρ­το­φυ­λα­κίου, η οργά­νωση Data Room για τους ενδια­φε­ρό­με­νους επεν­δυ­τές. Επίσης η νομική προ­ε­τοι­μα­σία (due diligence) αλλά η προ­ε­τοι­μα­σία βασικών όρων Τιτλο­ποί­η­σης (Term Sheet). Σε ό,τι αφορά το τελευ­ταίο θα σχε­δια­στούν οι βασικοί όροι και οι παρά­με­τροι που γίνουν αντι­κεί­μενο της δια­δι­κα­σίας επι­λο­γής επεν­δυ­τής. Όπως για παρά­δειγμα όροι μετα­βί­βα­σης, τίμημα, μηχα­νι­σμοί ανα­προ­σαρ­μο­γής τιμή­μα­τος, επι­τό­κιο και διάρ­κεια των ομο­λό­γων, ελά­χι­στα απο­δε­κτά όρια δια­βάθ­μι­σης των ομο­λό­γων, ενδει­κτι­κοί όροι για τη δια­χεί­ριση, δομή και λει­τουρ­γία του SPV, τυχόν θέματα λογι­στι­κού και φορο­λο­γι­κού χει­ρι­σμού.

Το πελα­το­λό­γιο της ΔΕΗ

Για τις ανάγκες του ανα­δό­χου η ΔΕΗ θα παρα­χω­ρή­σει το πελα­το­λό­γιο της αλλά χωρίς τα προ­σω­πικά δεδο­μένα προ­κει­μέ­νου να χαρα­χθεί η κατάλ­ληλη στρα­τη­γική.

Γενικά στα τεύχη της δια­κή­ρυ­ξης υπάρ­χουν πολλοί αυστη­ροί κανόνες ανα­φο­ρικά με τη χρήση του πελα­το­λο­γίου της ΔΕΗ από την εταιρία που θα πάρει το έργο.

Οι άλλες φάσεις του, είναι:

1. Εκπό­νηση ανα­λυ­τι­κού πλάνου υλο­ποί­η­σης υπη­ρε­σιών.

2. Ανά­πτυξη στρα­τη­γι­κής δια­χεί­ρι­σης οφειλών και καθο­ρι­σμός συστη­μα­τι­κών δράσεων δια­χεί­ρι­σής τους

3. Σχε­δια­σμός πλαι­σίου υλο­ποί­η­σης, παρα­κο­λού­θη­σης και αξιο­λό­γη­σης των δράσεων.

Όροι συμ­με­το­χής

Η ΔΕΗ αναζητά εξει­δι­κευ­μένη εταιρία με εμπει­ρία στη δια­χεί­ριση των απαι­τή­σεων. Μεταξύ άλλων οι όροι θέλουν την εταιρία ή και συμπρά­ξεις εται­ριών με κύκλο εργα­σιών την τελευ­ταία τριετία (αθροι­στικά 10 εκατ. ευρώ) καθώς και με εμπει­ρία στη παροχή ανά­λο­γων υπη­ρε­σιών για τη δια­χεί­ριση απαι­τή­σεων ύψους 1 δισ. ευρώ εται­ρίας με περισ­σό­τε­ρους από 1 εκατ. πελάτες.

Πηγή: Euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.