ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η Β’ φάση κλεισίματος στρατοπέδων – Συγχωνεύονται 21 Μονάδες του στρατού – Μια στο Νότιο Αιγαίο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΣΤΡΑΤΟΣ

Ολο­κλη­ρώ­θηκε η Β’ φάση κλει­σί­μα­τος στρα­το­πέ­δων στο πλαίσιο της προ­σπά­θειας εξορ­θο­λο­γι­σμού των ελλη­νι­κών ενόπλων δυνά­μεων που υλο­ποιεί­ται με πρω­το­βου­λία του υπουρ­γείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με απο­κλει­στι­κές πλη­ρο­φο­ρίες της «Κ», η φάση αυτή περι­λαμ­βά­νει συγ­χω­νεύ­σεις και μετα­σταθ­μεύ­σεις 21 μονάδων που βρί­σκο­νται στην ηπει­ρω­τική χώρα και τα νησιά.

Συγκε­κρι­μένα, πρό­κει­ται για 8 μονάδες στη Μακε­δο­νία, 2 στη Θράκη, 2 στη Θεσ­σα­λία, 2 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Πελο­πόν­νησο και 4 σε Βόρειο, Νότιο και Ανα­το­λικό Αιγαίο.

Η Αγκυρα επεν­δύει στο ναυτικό

Αθροι­στικά, από τα τέλη του 2024 όταν ξεκί­νησε η δια­δι­κα­σία «συμ­μα­ζέ­μα­τος» στον ελλη­νικό στρατό, έχουν καταρ­γη­θεί 31 μονάδες. Ο σχε­δια­σμός προ­βλέ­πει ότι κατά τη Γ’ και τη Δ’ φάση, οι οποίες θα είναι οι πιο σαρω­τι­κές και ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θούν εντός του 2025, θα καταρ­γη­θούν ακόμη 106 μονάδες.

Ενί­σχυση της Εθνο­φυ­λα­κής

Μέχρι το 2024, σε ολό­κληρη την επι­κρά­τεια λει­τουρ­γού­σαν 831 στρα­τό­πεδα, περισ­σό­τερα από όσα δια­θέ­τουν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες Αμε­ρι­κής. Μετά την ολο­κλή­ρωση των τριών φάσεων, ανα­μέ­νε­ται ο αριθμός τους να μειωθεί σε 694.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, η επιλογή των 21 στρα­το­πέ­δων έγινε κατόπιν σχε­τι­κών ειση­γή­σεων του Γενικού Επι­τε­λείου Στρατού και περι­λαμ­βά­νει μονάδες που ήταν αδρα­νείς, υπο­στε­λε­χω­μέ­νες ή αμε­λη­τέας επι­χει­ρη­σια­κής σημα­σίας, με το λει­τουρ­γικό τους κόστος να είναι μεγα­λύ­τερο από το όποιο στρα­τη­γικό όφελος.

Σε ό,τι αφορά στην παρα­με­θό­ριο, δηλαδή στις 6 μονάδες της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, απο­φα­σί­στηκε η συγ­χώ­νευση μονάδων της Εθνο­φυ­λα­κής ώστε να αυξηθεί η στε­λέ­χωση σε κρί­σι­μους σχη­μα­τι­σμούς όπου υπάρχει μεγα­λύ­τερη ανάγκη καθώς και για λόγους καλύ­τε­ρης δια­χεί­ρι­σης του στε­λε­χια­κού δυνα­μι­κού.

ΚΥΣΕΑ: Στο επί­κε­ντρο η ανα­βάθ­μιση των F-16 Block 50 – Οι λύσεις που εξε­τά­ζει η Αθήνα

Αρμό­διες πηγές ξεκα­θα­ρί­ζουν πως σε καμία περί­πτωση δεν απο­μειώ­νε­ται η δύναμη, ούτε επη­ρε­ά­ζε­ται η μαχη­τική ικα­νό­τητα των Ταγ­μά­των Εθνο­φυ­λα­κής που υπη­ρε­τούν στην παρα­με­θό­ριο. Αντι­θέ­τως, σημειώ­νουν ότι οι ενέρ­γειες αυτές επι­τρέ­πουν την καλύ­τερη αξιο­ποί­ησή τους.

Εξοι­κο­νό­μηση πόρων

Σύμφωνα με όσα προ­βλέ­πει η Δομή Δυνά­μεων 2024-2035, από το κλεί­σιμο 137 στρα­το­πέ­δων πρό­κει­ται να εξοι­κο­νο­μη­θούν περίπου 1,7 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε βάθος δεκα­ε­τίας. Σύμφωνα με πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του υπουρ­γού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, από την κατάρ­γηση, συγ­χώ­νευση και μετα­κί­νηση των 10 μονάδων της Α’ φάσης του προ­γράμ­μα­τος, εξοι­κο­νο­μού­νται μηνιαίως 130.316 εργα­το­ώ­ρες.

Παράλ­ληλα με τις περι­κο­πές στα λει­τουρ­γικά έξοδα, το κλεί­σιμο μονάδων και ο εξορ­θο­λο­γι­σμός της επε­τη­ρί­δας απε­λευ­θέ­ρω­σαν σημα­ντικά κον­δύ­λια από τον αμυ­ντικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, τα οποία επι­στρέ­φο­νται με τη μορφή αυξή­σεων στις μηνιαίες απο­δο­χές των στε­λε­χών των ενόπλων δυνά­μεων που κυμαί­νο­νται από 13% έως 20%.

Δύο νέες FREMM για το Ναυτικό – Τι συζη­τεί­ται στην επι­τροπή εξο­πλι­στι­κών

Εξάλλου, η εξοι­κο­νό­μηση πόρων επέ­τρεψε την κατα­βολή επι­δο­μά­των επι­κιν­δυ­νό­τη­τας αλλά και την αύξηση της απο­ζη­μί­ω­σης που κατα­βάλ­λε­ται στους σπου­δα­στές των στρα­τιω­τι­κών σχολών. Η αύξηση των απο­δο­χών συνο­λικά στο στρά­τευμα απο­τε­λεί το πιο κρίσιμο στοί­χημα που έχουν να δια­χει­ρι­στούν η πολι­τική και η στρα­τιω­τική ηγεσία των ενόπλων δυνά­μεων, καθώς ο μισθο­λο­γι­κός είναι ο βασικός παρά­γο­ντας που οδηγεί σε μαζικές απο­στρα­τείες αλλά και στη δρα­μα­τική μείωση του αριθμού των σπου­δα­στών των παρα­γω­γι­κών σχολών. Ενα πρό­βλημα που δεν έχει δείξει ακόμη το πραγ­μα­τικό του μέγεθος.

Επι­πλέον, με την ολο­κλή­ρωση της Β’ φάσης, εκτός από χρήματα, ανα­μέ­νε­ται να απε­λευ­θε­ρω­θούν και σημα­ντι­κές εκτά­σεις, οι οποίες θα αξιο­ποι­η­θούν στο οικι­στικό πρό­γραμμα των ενόπλων δυνά­μεων. Ο στόχος, σύμφωνα με την ηγεσία του ελλη­νι­κού Πεντα­γώ­νου, είναι να ανε­γερ­θούν 5.000 κατοι­κίες έως το 2030, οι οποίες θα παρα­χω­ρού­νται στα στελέχη που μετα­τί­θε­νται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοι­κίας τους. Κατά την Α’ φάση του κλει­σί­μα­τος στρα­το­πέ­δων, απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν περισ­σό­τερα από 3.500 στρέμ­ματα, μέρος των οποίων έχει ήδη εντα­χθεί στο οικι­στικό πρό­γραμμα του υπουρ­γείου Εθνικής Αμυνας.

Η A’ ΦΑΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε τον Νοέμ­βριο και τον Δεκέμ­βριο του 2024, κατά τη διάρ­κεια της οποίας συγ­χω­νεύ­θη­καν και μετε­γκα­τα­στά­θη­καν δέκα μονάδες:

Μακε­δο­νία: 1

Θράκη: 4

Στερεά Ελλάδα: 2

Πελο­πόν­νη­σος: 1

Ηπειρος: 1

Βόρειο, Νότιο και Ανα­το­λικό Αιγαίο: 1

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.