Ρεπορτάζ

Αναστάτωση στα νησιά με τους δασικούς χάρτες – Tεράστια προβλήματα

Στραμμένα στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες είναι τα βλέμματα, με τους φορείς να εκφράζουν ήδη την έντονη ανησυχία τους και τους εμπλεκόμενους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το Κτηματολόγιο παραμένει κλειστό…
Οι δασικοί χάρτες, θα συζητηθούν την προσεχή Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για το οποίο, εισηγητής θα είναι ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου:
«Μονίμως έχουμε πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες. Από τις 12 του μηνός που έγινε η ανάρτηση και του υπολοίπου τμήματος του Νομού Δωδεκανήσου –όπου δεν είχαν δασικούς χάρτες, δηλαδή στα υπόλοιπα νησιά, πέραν της Πάτμου και Σύμης, υπάρχουν πολλά προβλήματα και ο κόσμος είναι αναστατωμένος. Δημιουργούνται πολλές εκκρεμότητες καθώς από την πρώτη καταγραφή που κάναμε, είδαμε πως παρουσιάζεται πρόβλημα και στο νησί του Καστελλορίζου, όπου εκ παραδρομής, μεγάλο τμήμα του οικισμού αφέθηκε έξω, οπότε πολλές περιοχές χαρακτηρίστηκαν δασικές. Ένα ακόμη πρόβλημα υπάρχει στον Αίθωνα, όπου μεγάλο τμήμα χαρακτηρίστηκε επίσης δασικό και αυτό λόγω του ό,τι ένα μεγάλο τμήμα, το οποίο είχε καεί κάποτε, δεν περάστηκε σωστά στους δασικούς χάρτες».
Με αυτές τις εξελίξεις έχουν αναστατωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλα τα νησιά, ενώ την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι, όπως το ΤΕΕ, οι αγρονόμοι, τοπογράφοι, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ. έχουν αναστατωθεί καθώς υπάρχει και η παράμετρος του Κτηματολογίου, το οποίο παραμένει… κλειστό!
«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να κινηθούν έγκαιρα για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων όταν θα πάνε να κάνουν μεταβίβαση ή άλλες πράξεις. Οι ενστάσεις έχουν ξεκινήσει και η προθεσμία είναι μέχρι τις 5 Ιουνίου 2021. Όμως, με το Κτηματολόγιο κλειστό και τους περιορισμούς του κορωνοϊού δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία ομαλά. Ελπίζω να δοθούν παρατάσεις διότι θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα νησιά της Πάτμου και της Σύμης όπου είχαν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, ο κ. Τσιρίκος δήλωσε πως «παραμένουν οι εκκρεμότητες. Τα δύο αυτά νησιά είναι στην δεύτερη φάση αλλά απαιτούνται λύσεις».
Σημειώνεται πως η εκδίκαση των ενστάσεων, θα γίνεται από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων οι οποίες, βάσει νόμου είναι τριμελείς και αποτελούνται από δασολόγο, τοπογράφο και δικηγόρο, ενώ απαιτούνται μια σειρά από στοιχεία (έγγραφα, τοπογραφικό κ.λπ.) που θα αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον της ιδιοκτησίας. Η διαδικασία είναι και δαπανηρή και χρονοβόρα, φέρνοντας τους πολίτες αντιμέτωπους με απίστευτη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία για να αποδείξουν την ιδιοκτησία των ακινήτων τους.
Ο κ. Τσιρίκος ανέφερε ότι και το ΤΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την ΠΝΑι για παρεμβάσεις αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ειδάλλως θα ξεκινήσουν όλα από το μηδέν –κυρίως στα νησιά, όπου δεν υπάρχει Κτηματολόγιο (πλην Ρόδου και Κω).

Υπογράμμισε πάντως πως με το Κτηματολόγιο κλειστό είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η συνεργασία των φορέων και φυσικά, η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τέλος να σημειωθεί ότι στην υπόθεση με τους δασικούς χάρτες, εμπλέκονται όλοι οι φορείς του Δημοσίου και φυσικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς υπάρχουν εκτάσεις με δημόσια έργα, αντλιοστάσια, τεχνικά έργα κ.λπ. τα οποία έχουν χαρακτηριστεί… δασικά και να κινδυνεύσουν έργα σε εξέλιξη ή έργα που έχουν δημοπρατηθεί και πρόκειται να προχωρήσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου