Ρεπορτάζ

Πολλά τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω του κορωνοϊού

Μετ’ εμποδίων και με αμφιβολίες για την ομαλή λειτουργία του συνεχίζεται η εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Ρόδο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Διονύσης Γουβιάς, αναπληρωτής καθηγητής, μέλος του Κ.Σ. του Συλλόγου Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την ίδια ώρα, μελέτες και διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν ότι η απόδοση των φοιτητών σε όλο τον κόσμο –όπως και η ψυχολογία τους- εμφανίζεται πεσμένη λόγω της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και της έλλειψης επαφής με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους, μέσα στο χώρο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Από παιδαγωγικής απόψεως, αυτό το είδος εκμάθησης δεν είναι το καλύτερο, κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί. Μάλιστα, σε έρευνες που είναι σε εξέλιξη, εκφράζουμε τις απόψεις μας και φυσικά, αισιοδοξούμε να επανέλθουμε σύντομα στις δια ζώσης συναντήσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και εκπαίδευση. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουμε την εμπειρία –λόγω του ό,τι ήμασταν ανέκαθεν διαδικτυακό Πανεπιστήμιο και χρησιμοποιούσαμε την τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα –είναι κατά κύριο λόγο αρνητικοί. Κι εμείς αυτό εισπράττουμε από τους φοιτητές μας. Είναι ένα αρνητικό κλίμα τόσο για κείνους όσο και για εμάς τους εκπαιδευτικούς. Όντως, πέφτει το επίπεδο της διδασκαλίας, δεν υπάρχει διά ζώσης επικοινωνία και σίγουρα είναι μια διαδικασία στην οποία ίσως να… χαλαρώνουν αφού δεν υπάρχει ζωντανή συμμετοχή», δηλώνει ο κ. Γουβιάς.
Επιπλέον, υπάρχει και η εκπεφρασμένη ανησυχία των φοιτητών για το πώς θα εξελιχθούν οι σπουδές τους και τι ουσιαστικό θα κερδίσουν από την ανώτατη εκπαίδευση αφού συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση.
ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΚΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡ/ΜΟΥ
Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει να αντιμετωπίσει και τα βασικά του προβλήματα όπως η υποχρηματοδότηση.
«Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία είναι ένα κομμάτι στο παζλ που ονομάζεται ‘απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου’. Κατά την διάρκεια των μνημονίων, ο τακτικός προϋπολογισμός έπεσε σε ένα ποσοστό πάνω από 70% με συνέπεια, τα όποια έσοδα υπάρχουν, να προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα και από δίδακτρα σε μεταπτυχιακά τα οποία πλέον, καλύπτουν μόνον τις τακτικές δαπάνες. Ο νόμος Γαβρόγλου το έλεγε ξεκάθαρα ότι το 25% αυτών των κονδυλίων, πηγαίνει για να καλύψει τακτικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ οι φοιτητές μας δεν μπορούν να έρχονται στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν δίνει χρήματα, αλλά μας κατατάσσει στην χειρότερη θέση ανάμεσα στα 27 ευρωπαϊκά κράτη με συνέπεια η κατάσταση να μην έχει περιθώρια βελτίωσης ενώ δεν υπάρχει τακτικός προϋπολογισμός. Κι εδώ να σημειώσω ότι οι ‘αιώνιοι φοιτητές’ δεν είναι όλοι ίδιοι. Είναι και αρκετοί φοιτητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους μη έχοντας οικονομική στήριξη από κανέναν. Πρέπει να γίνει μια γενναία αύξηση σε χρηματοδότηση –κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια- και να δοθούν κίνητρα στους φοιτητές για να έρθουν», τόνισε ο κ. Γουβιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου