Τοπικές Ειδήσεις

Εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου στον απολογισμό

Στην εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής 2018 , αναφέρονται εισαγωγικά τα εξής:

Η σημερινή ειδική συνεδρίαση του απολογισμού δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, την οποία είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουμε.
Για εμάς η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί μια ουσιαστική διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στην προαγωγή της διαφάνειας μέσω της υπεύθυνης λογοδοσίας, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και ενισχύει κατ’ επέκταση την δημοκρατία.
Σήμερα λοιπόν είναι μέρα απολογισμού αλλά και αναστοχασμού για όλα όσα προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Στον απολογισμό του 2018 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας και της πορείας που ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια. Αποτελεί έναν απολογισμό με μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι προϊόν συλλογικό και αποτέλεσμα ρεαλιστικού σχεδιασμού και καθημερινής σκληρής δουλειάς.
Βεβαίως και στην πορεία αυτή υπήρξαν σαφείς στιγμές δυσκολιών, παραλείψεων και αδυναμιών και είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε την καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη κριτική.
Το 2018 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για την δημοτική αρχή, καθώς δρομολογήθηκαν σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της. Η υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας, στην προαγωγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, στην ανάπτυξη, στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος καθώς και στην προστασία περιοχών απαράμιλλου φυσικού κάλλους αποτέλεσαν για ακόμη μια χρονιά προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.
Ενδεικτικά να αναφερθώ:
• Στην δρομολόγηση έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 94.000.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στην κατασκευή 11 νέων σύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων, στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και στην αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων οδοφωτισμού σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες με λαμπτήρες τεχνολογίας led,
• Στην εκπόνηση από τις υπηρεσίες μας περισσότερων από 75 μελετών που αφορούν σε ωριμάνσεις έργων, που έχουν δημοπρατηθεί.
• Στην ολοκλήρωση 81 έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας από τις Διευθύνσεις του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της ΔΕΥΑΡ,
• Στην ωρίμανση των συνθηκών για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, επιδιώκοντας την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνές κέντρο πολιτισμού.
• Στην συνεχή ενδυνάμωση των προνοιακών μας δομών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση το 2018 στους άστεγους συμπολίτες μας, επιδοτώντας το ενοίκιο για 20 τοπικές οικογένειες,
• Σεβόμενοι τους πολίτες, θωρακίσαμε την οικονομική λειτουργία του Δήμου μας με την εξοικονόμηση πόρων, την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, με τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα από την λογιστική παρακολούθηση και μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Δήμου μας, αλλά και με την διεκδίκηση των οφειλών προς αυτόν. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην βέλτιστη αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, το 2018 πετύχαμε αύξηση κατά 17% των ίδιων εσόδων σε σχέση με το 2017. Παράλληλα μειώσαμε κατά 67% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου, ενώ με χρηστή διαχείριση αυξήσαμε το ταμειακό μας υπόλοιπο κατά 46% σε σχέση με το 2017 έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα €44.600.000, δημιουργώντας ικανές συνθήκες για προώθηση αναπτυξιακών έργων εγγυώμενοι παράλληλα την οικονομική ευρωστία του Δήμου για την επόμενη τετραετία.

Ο Δήμος Ρόδου κινείται με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής.
Αναλάβαμε τη μεγάλη ευθύνη να κάνουμε πράξη τις αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε.
Τα βασικότερα σημεία του σχεδιασμού μας βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Μέσα από τις αντιξοότητες των καιρών, με πολλούς κόπους και παρά τις δυσκολίες έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος μας. Κυρίως αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις και έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις τόσο στην πόλη όσο και στις αποκεντρωμένες κοινότητες.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με αμείωτο ενδιαφέρον και με κινητήριο δύναμη την αγάπη για τον τόπο μας και την σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας.
Για εμάς το αύριο της Ρόδου είναι μια ηθική υποχρέωση στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας.
Ο παρόν απολογισμός αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας. Ως εκ τούτου, στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους υπηρεσιακούς, τους ειδικούς συμβούλους, καθώς και τους συναδέλφους της μειοψηφίας τόσο για την στήριξη και τη βοήθεια που μας παρέχουν, όσο και για την κριτική και τις υποδείξεις τους.
Σας ευχαριστώ
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου