Ειδήσεις

Νόθευση εγγράφου για παραπλάνηση αστυνομικών στην πολύκροτη υπόθεση κλοπής 56 αυτοκινήτων

Πτυχή υπόθεσης κλοπής 56 αυτοκινήτων, που είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη απασχόλησε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3ετή αναστολή σε έναν ημεδαπό, που κρίθηκε ένοχος νόθευσης εγγράφου.
Ο κατηγορούμενος την 7η Ιουνίου 2012 νόθευσε έγγραφο με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση του άλλον σχετικά με γεγονός που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες και στη συνέχεια έκανε χρήση του εγγράφου αυτού και συγκεκριμένα επί της από 29.05.2012 γνήσιας υπεύθυνης δήλωσης του Ν. Λ. η οποία είχε συνταχθεί την 29.05.2012 και ανέγραφε «Ο Σ. Χ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΗ» προέβη στην αυθαίρετη συμπλήρωση της και ειδικότερα συμπλήρωσε τις λέξεις «ΚΑΙΡ ΚΑΙ» ώστε το κείμενο της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης να έχει τελική μορφή «Ο Σ. Χ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙΡ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΗ» και να διαλαμβάνεται ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε καμία ανάμιξη στην υπόθεση της κλοπής 56 αυτοκινήτων τα οποία προορίζονταν για ανταλλακτικά και για τα οποία είχε σχηματιστεί η με αριθμ. πρωτ. 1052/4/5533 δικογραφία από την Δ/νση Ασφαλείας Ρόδου σε βάρος του κατηγορουμένου και του Λ.Ν..
Τα ανωτέρω ήταν ψευδή και ο κατηγορούμενος το γνώριζε καθόσον ο ίδιος νόθευσε την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση και ήταν σε γνώση ότι ο Λ.Ν. ουδέποτε είχε δηλώσει υπεύθυνα ότι «Ο Σ. Χ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙΡ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΗ».
Εν συνεχεία έκανε χρήση της ανωτέρω νοθευμένης υπεύθυνης δήλωσης, καθόσον την υπέδειξε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου προκειμένου να μην κατηγορηθεί για την κλοπή των 56 αυτοκινήτων.
Τον Ιανουάριο του 2014 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, με 3ετή αναστολή, σε πρώην συμβασιούχο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ηλικίας 45 ετών, που κρίθηκε ένοχος κλοπής αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν, στην ίδια υπόθεση, δύο συγκατηγορούμενοί του και συγκεκριμένα ένας κάτοικος Ρόδου ηλικίας 42 ετών και ένας ιδιοκτήτης μάντρας, ηλικίας 61 ετών, που κατηγορήθηκε για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Οι ανωτέρω ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση.
Την 30ή Μαΐου 2012 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από τον Κ. Παπαδημητρίου, προφορικά, ότι άγνωστοι δράστες σε άγνωστο χρόνο παραβίασαν τα λουκέτα και αφαίρεσαν από αποθήκη που διατηρεί στα κτήματα της Καϊρ, 56 αυτοκίνητα τα οποία προορίζονταν για ανταλλακτικά. Ανέφερε επίσης ότι μετά την κλοπή συνάντησε πλησίον της αποθήκης του ένα άτομο που φορούσε στολή και επέβαινε σε όχημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και σε ερώτηση αν γνωρίζει κάτι για την κλοπή, του απάντησε ότι τα οχήματα τα πήρε η υπηρεσία του σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, ότι έχουν δημοπρατηθεί και ότι θα πρέπει να πληρώσει την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον καθαρισμό της αποθήκης. Ακόμη του δήλωσε ότι είχε υποβληθεί μήνυση στον Εισαγγελέα διότι η αποθήκη του αποτελούσε εστία μόλυνσης!!.
Δήλωσε επίσης ότι τα αυτοκίνητα αυτά πιθανόν να έχουν μεταφερθεί στη μάντρα ανακύκλωσης παλαιών σιδήρων, που διατηρεί ο τρίτος κατηγορούμενος επί της επαρχιακής οδού Τσαΐρι – Αεροδρομίου.
Οι αστυνομικοί μαζί με το θύμα μετέβησαν στη μάντρα και εκεί αναγνώρισε ανεπιφύλακτα πέντε από τα αυτοκίνητα τα οποία είχαν κλαπεί και είχαν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.
Την 4η Ιουνίου 2012 ο κ. Παπαδημητρίου υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Την 6η Ιουνίου 2012 κατασχέθηκαν άλλα 48 οχήματα που βρίσκονταν στη μάντρα και είχαν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.
Οι αστυνομικοί εξέτασαν στην πορεία τον πρόεδρο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κ. Ηλία Μπούκλα και τον κ. Ηλία Αργύρη, προϊστάμενο του γραφείου πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου. Ανέφεραν ότι δεν εγνώριζαν οτιδήποτε για την κλοπή των οχημάτων από την αποθήκη που διατηρεί στα κτήματα της Καΐρ ο κ. Παπαδημητρίου και ότι ουδέποτε έδωσαν εντολή για την απομάκρυνση των οχημάτων από το συγκεκριμένο χώρο.
Εξετάστηκαν επιπλέον τρεις υπάλληλοι του ιδιοκτήτη της μάντρας οι οποίοι ανέφεραν ότι κατόπιν εντολής του μετέβησαν την 15η και 16η Μαΐου 2012 στην περιοχή «αμπέλια Καϊρ» προκειμένου να φορτώσουν διάφορα παλιοσίδερα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα από μία αποθήκη.
Στο σημείο, όπως ανέφεραν, καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών της 15ης Μαϊου 2012 βρίσκονταν ο δεύτερος και ο πρώτος κατηγορούμενος, ενώ την 16η Μαϊου 2012 στο σημείο βρίσκονταν μόνο ο πρώτος ο οποίος φορούσε στολή και οδηγούσε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της εταιρίας ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Θυμίζουμε ότι από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία για άλλη όμοια κλοπή σε βάρος του γνωστού φανοποιού κ. Γ. Πάγκαλη και συγκεκριμένα 12 ακινητοποιημένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.
Ο τρίτος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι την 15η Μαΐου 2012 πήγε στα γραφεία της εταιρίας του ο δεύτερος μαζί με τον πρώτο ο οποίος του παρουσιάστηκε ως υπάλληλος και εκπρόσωπος της εταιρίας ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και του είπαν ότι στην περιοχή «αμπέλια Καΐρ» υπήρχαν κάποια παλιοσίδερα και κατεστραμμένα – καμένα αυτοκίνητα τα οποία θα έπρεπε να απομακρυνθούν καθώς αποτελούσαν εστία πιθανής πυρκαγιάς και μόλυνσης.
Αυτός τους ζήτησε να του υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση και να του υποδείξουν σε ποιο όνομα θα εκδίδονταν τα παραστατικά πώλησης.
Ο πρώτος του είπε να τα εκδώσει στο όνομά του και συμφώνησαν για αμοιβή ύψους 0,05€ το κιλό. Ανέφερε επίσης ότι το ίδιο απόγευμα και την επόμενη ημέρα μετέβησαν υπάλληλοι του μαζί με τον δεύτερο και τον πρώτο, ο οποίος φορούσε και τις δύο μέρες τη στολή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και παρουσιάστηκε με το υπηρεσιακό όχημα και συντόνιζε τη διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι η συνεχής παρουσία του πρώτου με την ιδιότητα που του παρουσιάστηκε δεν του προκάλεσαν κάποια υποψία ότι υπήρχε κάτι παράνομο στη συναλλαγή.
Τον κατηγορούμενο εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Γιάννης Φλεβάρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου