Ειδήσεις

Ενδιαφέρουσα διάλεξη στη Ρόδο του ιστορικού Θάνου Βερεμή

Με τη διάλεξη του ιστορικού Θάνου Βερεμή συνεχίστηκαν χθες τα σεμινάρια που πραγματοποιεί η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Υποστήριξης της Εκπαίδευσης και Απασχόλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο.
Ο κ. Βερεμής τόνισε ότι υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο ρήγμα στη Μεσόγειο που διαχωρίζει την ανατολική και τη δυτική πλευρά. Αυτό το ρήγμα προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την σύγχυση των διακριτών ορίων μεταξύ της θρησκευτικής και της κοσμικής εξουσίας. Επιπλέον καλλιεργείται ο ακραίος ισλαμισμός με την Δύση να ανησυχεί για …τρομοκρατικά χτυπήματα.
«Το πιο σημαντικό ρήγμα στη Μεσόγειο σήμερα, είναι το ρήγμα που χωρίζει την εξελιγμένη μεσογειακή ανθρωπότητα από την υπανάπτυκτη. Η Νότιος Μεσόγειος, είτε είναι ασιατική, είτε είναι αφρικανική, βρίσκεται σε μία παλαιότερη φάση της εξέλιξης των πολιτισμών απ’ ό,τι η βόρεια όχθη. Έτσι η Μεσόγειος αποτελεί μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πρώτο και στον τρίτο κόσμο. Υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας στη Μέση Ανατολή.
Πριν από 40 χρόνια υπήρχε ο αραβικός εθνικισμός. Η Συρία με την Αίγυπτο είχαν μάλιστα επιχειρήσει να συγκροτήσουν ένα ενιαίο κράτος. Δεν ευοδώθηκε αυτό το πείραμα. Έγινε παρόλα αυτά μία προσπάθεια. Υπήρχε μία αίσθηση ενότητας, κοινότητας και σχέσης με τον πολιτισμένο κόσμο. Σήμερα τον εθνικισμό τον έχει αντικαταστήσει η θρησκεία, το θρήσκευμα. Σύμφωνα με την κοσμική ιδεολογία, δεν υπάρχει άλλη ζωή και δεν απασχολεί. Για τους θρησκευόμενους, πάσης μορφής ένα μέρος της ζωής συνεχίζεται αλλού. Πάντα είναι επικίνδυνη η σχέση με το υπερβατικό, με ότι υπερβαίνει δηλαδή τη λογική. Στο Ισλάμ δεν υπάρχει διάκριση της θρησκευτικής-υπερβατικής εξουσίας από την κοσμική εξουσία. Όχι μόνο δεν υπάρχει διάκριση, αλλά υπάρχει ταύτιση. Ισλάμ σημαίνει υπακοή στο θεό. Αυτή είναι μία διάκριση που δεν έγινε ποτέ ανάμεσα στα δύο είδη εξουσίας.
Υπάρχει από την άλλη η καλλιέργεια ενός ακραίου ισλαμισμού. Επειδή το Χαλιφάτο έχει αρχίσει να διαλύεται πια, για να απαλλαγούν από το μένος του κόσμου οι υψηλά ιστάμενοι, καλλιεργούν ένα ακραίο Ισλάμ. Φοβόμαστε τα υπολείμματα του πολέμου εάν φτάσουν στη Δύση με τη μορφή της τρομοκρατίας», είπε ο κ. Βερεμής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου