Ρεπορτάζ

Μειωμένη ήταν εφέτος η παραγωγή λαδιού

Ήταν «δύσκολη» η φετινή ελαιοκομική περίοδος για την Ρόδο, καθώς το μεγάλο πρόβλημα της ανομβρίας, επηρέασε πάρα πολύ την παραγωγή του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Γέροντα, ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου στην περιοχή του Αρχαγγέλου, που μίλησε στην «δημοκρατική», η φετινή παραγωγή εμφάνισε διακυμάνσεις αλλά συνολικά, κατεγράφη μείωση σε σχέση με άλλες χρονιές, όπου δεν υπήρξε το εκτεταμένο πρόβλημα της ανομβρίας:
«Η ελαιοκομική περίοδος έληξε τον Ιανουάριο. Ήταν μια μέτρια χρονιά συνολικά, τόσο από επαγγελματίες όσο και από ιδιώτες και μπορεί να χαρακτηριστεί ως δύσκολη περίοδος για τους παραγωγούς. Σε άλλες περιοχές όπως η ορεινή πλευρά του νησιού, η παραγωγή ήταν αυξημένη και σε άλλες περιοχές μειωμένη. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε σε Λάρδο, Λίνδο, Πυλώνα, Μαλώνα, Μάσαρη, Αρχάγγελο και Αφάντου.
Η ανομβρία επηρέασε την παραγωγή αλλά και την ποιότητα του λαδιού. Φέτος, το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ρόδο, έχει πιο έντονη γεύση, πιο πικάντικη και φρουτώδη, με συνέπεια να προβληματίζονται όλοι και να νομίζουν ότι δεν είναι καλής ποιότητας ή ότι έχει πρόβλημα. Λόγω της ανομβρίας, ο καρπός της ελιάς δεν αναπτύχθηκε σωστά γι αυτό σημειώθηκαν και τα γνωστά αποτελέσματα. Ο καρπός από την φύση του, έχει μια ισορροπία με νερό, ελαιόλαδο και σάρκα. Το ελαιόλαδο γεννιέται μέσα στον καρπό από τις 20 Ιουλίου κι έπειτα. Αν δεν υπάρχει υγρασία στο έδαφος, ο καρπός θα γίνει μικρός και χωρίς υγρασία. Όταν έρθει η εποχή της συγκομιδής δεν θα είναι σωστά αναπτυγμένος. Τις χρονιές που έχει ανομβρία είναι δύσκολο να βρούμε απόδοση. Αυτή την περίοδο, ήταν ακόμη πιο δύσκολο διότι η έλλειψη του νερού μειώνει το βάρος του καρπού ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο καρπός δεν έχει μεγαλώσει καθόλου και δεν περιέχει ούτε νερό, ούτε λάδι. Φέτος, η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη. Η συγκομιδή του καρπού από τους ελαιώνες της Ρόδου ξεκινάει κανονικά στα μέσα του Νοέμβρη».
Τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παράχθηκε φέτος στην Ρόδο, είναι πιο έντονα: είναι πιο πικρό, φρουτώδες και πικάντικο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ποιοτικό.
Οι τιμές αυξομειώνονται
Η μειωμένη παραγωγή είχε άμεσες συνέπειες και στις τιμές του ελαιόλαδου. Μέχρι και πριν από τρία περίπου χρόνια, η μεγάλη παραγωγή στην Ρόδο, αντανακλούσε στην ζήτηση και στις καλύτερες τιμές. Γι αυτή την ελαιοκομική περίοδο, αν και οι τιμές ξεκίνησαν αυξημένες, προς το τέλος του Ιανουαρίου σημείωσαν πτώση.
«Την αξία στο προϊόν την δίνει η γεύση και το άρωμα. Στην Ρόδο, δίνουν περισσότερη σημασία στην οξύτητα –αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το μοναδικό στοιχείο που κάνει ένα λάδι να είναι καλό και ποιοτικό», λέει ο κ. Γέροντας.
Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Ρόδο, θα έχουν κάποια επιρροή και στους νέους καρπούς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή την περίοδο των βροχοπτώσεων, επειδή εμφανίζονται μύκητες στα δέντρα, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ψεκασμοί με χαλκούχο σκεύασμα ώστε να αποφευχθεί η φυλλόπτωση και φυσικά να μην σημειωθούν αρνητικά αποτελέσματα από τώρα για την επόμενη περίοδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου