Ρεπορτάζ

Μειωμένη η κίνηση στα συνεργεία αυτοκινήτων

Σε περιστασιακή κρίση, λόγω τουριστικής σεζόν, ο κλάδος των βουλκανιζατέρ, καθώς οι οδηγοί πηγαίνουν για αλλαγή ελαστικών, μόνο αν προκύψει φθορά και παραπέμπουν την υποχρέωση αντικατάστασής τους για το φθινόπωρο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον κλάδο των μηχανικών, αφού η τουριστική περίοδος και η κάλυψη των μετακινήσεων δεν δίνει περιθώρια χρόνου ακόμη και για το τακτικό σέρβις των αυτοκινήτων.
«Η δουλειά ήταν μειωμένη τον Μάιο, αφού οι περισσότεροι -ειδικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι- έβγαλαν ένα δύσκολο χειμώνα. Μέρα με τη μέρα ανεβαίνει η κίνηση αν και η «έκρηξη» για μας είναι το φθινόπωρο που έχουν γεμίσει οι τσέπες του κόσμου και πολλοί το συνδυάζουν ένα πολύ καλό σέρβις του ΙΧ και με τις διακοπές τους» τονίζει ο μηχανικός αυτοκινήτων Ιμπραήμ Νταουσαντζής.
«Ό,τι συμβαίνει σε όλους τους κλάδους των συναφών επαγγελμάτων συμβαίνει και στα συνεργεία μας, το θετικό βεβαίως είναι ότι η κατάσταση των αυτοκινήτων στην περιοχή μας είναι αρκετά καλή» αναφέρει ο κ. Νταουσαντζής. «Την ίδια στιγμή, σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αφού 34 εργοστάσια κατασκευής ανταλλακτικών βρίσκονται μόνο στην Ουκρανία. Αυτό έχει ως συνέπεια τους τελευταίους μήνες να καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση και της συνεπαγόμενης έλλειψης ή καθυστέρησης στις παραδόσεις, με συνέπεια αύξηση του κόστους κατά περίπου 20% ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η δουλειά στα συνεργεία σε ποσοστό πάνω από 15%», όπως επισημαίνει.
Τα ελαστικά διασφαλίζουν ασφάλεια οδήγησης
Τα ελαστικά είναι από τα βασικότερα εξαρτήματα του αυτοκινήτου και πρέπει να διατηρούνται πάντοτε σε πολύ καλή κατάσταση. Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν οικογένειες που διαθέτουν ακόμη και τέσσερα αυτοκίνητα, αλλά και το υψηλό κόστος της αγοράς «φρενάρει» τους οδηγούς από το να αντικαταστούν στην ώρα τους τα ελαστικά και βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία επιλέγει πλέον μεταχειρισμένα.
«Τα ελαστικά απαιτείται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στις εντολές του οδηγού, κάθε δευτερόλεπτο της οδήγησης. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος και προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε με καλά μεταχειρισμένα λάστιχα αφού το κόστος της αγοράς νέων ελαστικών λόγω και των υλικών έχει τραβήξει την ανηφόρα» δηλώνει ο ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ Γιάννης Πέρος.
«Οι τέσσερις αυτές ελαστικές επιφάνειες συνδέουν το αυτοκίνητο με το έδαφος και αποτελούν τον αφανή ήρωα της σωστής και ασφαλής λειτουργίας του αυτοκινήτου. Το συνειδητοποιεί κανείς παρακολουθώντας έναν αγώνα ταχύτητας Formula 1» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πέρος για να δώσει έμφαση στην αναγκαιότητα ελέγχου των ελαστικών. «Προφανώς και το κόστος της αλλαγής είναι μεγάλο, αλλά για την ασφάλεια τη δική σου και των υπολοίπων επιβατών, η αντικατάστασή τους δεν παίρνει αναβολές» αναφέρει ο κ. Πέρος που διαπιστώνει ότι μέχρι οι οδηγοί να αναγκασθούν λόγω φθοράς να πάνε στο Βουλκανιζατέρ, το αναβάλλουν διαρκώς, ενώ κατανοούν την χρησιμότητά τους στην ασφαλή οδήγηση.
Σύμφωνα με τον κ. Πέρο οι καλύτερες εποχές για την αλλαγή των ελαστικών είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. «Καλοκαίρι και χειμώνα, οι θερμοκρασίες είναι είτε πολύ υψηλές, είτε πολύ χαμηλές, οπότε οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας προκαλούν προβλήματα στα λάστιχα. Ειδικά, το καλοκαίρι που τα οδοστρώματα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα ήδη φθαρμένα λάστιχα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν ακόμη περισσότερο. Όμως αν ετοιμάζεσαι να πας διακοπές με το αυτοκίνητο μην περιμένεις να τα αλλάξεις όταν γυρίσεις, κάντο τώρα, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος» καταλήγει ο κ. Πέρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου