Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ένας 31χρονος σήμερα αγρότης, από την Απολακκιά, κατηγορούμενος για εμπρησμό σε δάσος από αμέλεια.
Πιο συγκεκριμένα ο 31χρονος κατηγορήθηκε ότι την 18η Ιουνίου 2016 από αμέλεια προξένησε πυρκαγιά σε δασική έκταση, από δε την πράξη του μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα καθώς και κίνδυνος για άνθρωπο.
Ειδικότερα, στον ως άνω τόπο και χρόνο, εφέρετο ότι ενώ εκτελούσε εργασίες θερισμού σιτηρών με τη χρήση θεριζοαλωνιστικής μηχανής σε αγροτική περιοχή κείμενη πλησίον δασικής έκτασης με πεύκα, θάμνους και παρεδαφιαία βλάστηση με φρύγανα και ξηρά χόρτα και παρότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρχε πρόβλεψη μέσης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς (δείκτης επικινδυνότητας 2, «μέση επικινδυνότητα»), εξαιτίας της οποίας θα έπρεπε είτε να απόσχει από την εκτέλεση επικινδύνων για πρόκληση πυρκαγιάς εργασιών, είτε (σε περίπτωση που θα αποφάσιζε τελικώς να εκτελέσει τις εν λόγω εργασίες) να το πράξει έχοντας διαρκώς τεταμένη την προσοχή του ούτως ώστε να εντοπίσει έγκαιρα τυχόν προκαλούμενο σπινθήρα και να προβεί σε άμεση κατάσβεση της φωτιάς, εκείνος θέριζε κατά τρόπον απρόσεκτο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σπινθήρα, από δε τον σπινθήρα, σε συνδυασμό με την ένταση και τις μεταβολές του ανέμου, προκλήθηκε πυρκαγιά από την οποία κάηκε συνολική έκταση δεκαπέντε χιλιάδων στρεμμάτων (15.000.000 τμ), στην οποία περιλαμβάνεται αφενός μεν η ανωτέρω περιγραφόμενη δασική έκταση, αφετέρου δε αγροτικές εκτάσεις με σπαρτά και εσπεριδοειδή ανήκοντα σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών.
Εξάλλου, από την εν λόγω πυρκαγιά θα μπορούσε να προκόψει κίνδυνος για άνθρωπο, δεδομένου ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται αγρότες και η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη της περιοχής της Απολακκιάς.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ωστόσο ότι ο 31χρονος δεν ήταν εκείνος που προκάλεσε την πυρκαγιά κι ότι είχε μεριμνήσει για την ασφάλεια των εργασιών που εκτελούσε αλλά και για την συντήρηση της μηχανής του, που αποκλείεται να προκάλεσε σπινθήρα.
Θυμίζουμε ότι ο αγρότης θέριζε αγρόκτημα με σιτηρά στην περιοχή «Πυλά» της Απολακκιάς, κοντά στο μοναστήρι των Ασωμάτων.
Καθώς θέριζε είδε σε απόσταση από το θεριστικό όχημα φωτιά και κατέβαλε προσπάθεια να την σβήσει ειδοποιώντας παράλληλα και την πυροσβεστική υπηρεσία.
Το πως ακριβώς προκλήθηκε η πυρκαγιά, παρέμεινε αδιευκρίνιστο, πλην όμως πιθανολογήθηκε ότι οφείλετο σε σπινθήρα από πέτρα που χτύπησε στις λάμες του θεριστικού οχήματος είτε από σπινθήρα από την μηχανή του.
Σημειώνεται ότι ο 29χρονος τότε είχε λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και από την πρώτη στιγμή έθεσε εαυτόν στην διάθεση των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το κύριο μέτωπο της φωτιάς και η μεγαλύτερη ζημιά υπήρξε στην Απολακκιά έως και την Κατταβιά, στην διασταύρωση Απολακκιάς με την Αρνίθα και στην περιοχή Λειμνί.
Κάηκαν μεγάλες εκτάσεις πέριξ της περιοχής Αγιος Γεώργιος, στην Ίστριο αλλά και κοντά στον Μεσαναγρό.
Η φωτιά αφού πέρασε από την Απολακκιά κατευθύνθηκε ανατολικά προς τον Μεσαναγρό και την Αρνίθα. Οι άνεμοι άλλαξαν εκ νέου στην πορεία και η φωτιά κατευθύνθηκε νοτίως προς το Λειμνί και τον Μονόλιθο, ενώ στην πορεία αφού επέστρεψε προς την Απολακκιά κατευθύνθηκε προς το φράγμα και την Ίστριο.
Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν εξάλλου με 20 άτομα πεζοπόρου τμήματος από την Αθήνα κι ακόμη 40 από τη Θεσσαλονίκη.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Σοφία Προύσαλη και Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ