Ανοίγει ο δρόμος για την χρήση pos από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, μετά την σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής και την δημοσιοποίησή της στην «Διαύγεια», ικανοποιώντας το αίτημα δημοτών για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
Στην εποχή της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και εν μέσω των capital controls, οι δημότες ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν τις συναλλαγές τους με μετρητά, γεγονός που δυσχέραινε σημαντικά την διαδικασία και επέφερε πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου εισηγήθηκε και η πρότασή του έγινε αποδεκτή, να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει ο Δήμος Ρόδου τερματικές συσκευές από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), για να αποδέχεται συναλλαγές με χρήση καρτών πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ηδη από την εφαρμογή των capital controls πολλοί Ρόδιοι ήταν εκείνοι που επιμόνως ζητούσαν να διευθετηθεί το θέμα προκειμένου να μπορούν να εκτελούν τις συναλλαγές τους με τον Δήμο πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αφού το ρευστό έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την τοπική αγορά.
Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα στους Δήμους να προμηθευθούν pos δόθηκε με διάταξη της κυβέρνησης, καθώς η νομοθεσία δεν προέβλεπε μέχρι ούτε τη χρήση των τερματικών από τους ΟΤΑ, ούτε τη μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών (web banking) από την είσπραξη των εσόδων από τους υπόχρεους.
Οι οφειλές προς τους Δήμους πληρώνονται με μετρητά ή με τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται είτε σε διαταγή του Δήμου είτε σε διαταγή του οφειλέτη, οπότε χρειαζόταν οπισθογράφηση.
Σύμφωνα με την διάταξη του νομοσχεδίου κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου είσπραξης των εσόδων, έτσι ώστε να αρθούν τα παραπάνω προβλήματα, σύννομης ταμειακής διαχείρισης.
Πλέον, με την νέα διάταξη τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και οι Ρόδιοι θα έχουν την δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν τις συναλλαγές τους με τον Δήμο Ρόδου μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και στην αύξηση των εσόδων, αφού εν μέσω capital controls το ρευστό έχει σχεδόν εκλείψει και οι συναλλαγές εκτελούνται πλέον ηλεκτρονικά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ