Τοπικές Ειδήσεις

Πολλά και σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι!

Κλιμάκιο της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ βρίσκεται στη Ρόδο για την ανασυγκρότηση του περιφερειακού τμήματος. Πραγματοποίησε επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες και κατέγραψε τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα.
Χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκαν στις ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες στη Ρόδο και σε άλλα ζητήματα που εντοπίστηκαν.
«Κλιμάκιο της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ βρίσκεται στη Ρόδο με διπλό στόχο, να ανασυγκροτηθεί το νομαρχιακό τμήμα με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιφερειακής ενότητας για να μπορούν, όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να ενημερώνονται για τα ζητήματα που τους αφορούν και να δρουν ενωτικά αλλά και να ενημερώνουν αντίστοιχα για τα προβλήματα που υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες του νομού και του νησιού», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μπράτης και σημείωσε ότι θα γίνουν συναντήσεις -και σε άλλα νησιά, όπως η Κως και η Λέρος.
Αναφορικά με τις ελλείψεις εργαζόμενων στον ΕΦΚΑ και στο Νοσοκομείο Ρόδου ο κ. Μπράτης δήλωσε ότι: «Στον ΕΦΚΑ η κατάσταση είναι τραγική. Από τους 138 υπαλλήλους που υπηρετούσαν μετά την ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών, υπηρετούν σήμερα 78. Η μείωση του προσωπικού φτάνει δηλαδή στο 60% με αποτέλεσμα την εξουθένωση των υπαλλήλων. Και ενώ στον ΕΦΚΑ προσελήφθησαν 176 υπάλληλοι τελευταία, σε όλο το Νότιο Αιγαίο δεν έγινε καμία πρόσληψη. Τα ίδια προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στο νοσοκομείο. Ένα από τα βασικά αιτήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος είναι να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες με το απαιτούμενο προσωπικό. Σε όλο τον δημόσιο τομέα, αυτή τη στιγμή, υπάρχει 40% λιγότερο προσωπικό από αυτό που προβλέπουν τα οργανογράμματα των υπουργείων».
Ο Δημόσιος Τομέας, όπως δήλωσε ο κ. Μπράτης, στοχοποιείται! Και είναι ο μόνος τομέας ο οποίος κατά τη διάρκεια της πανδημίας κράτησε τη χώρα όρθια…, οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν την τηλεκπαίδευση, οι υπάλληλοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων κ.λπ. υπερέβαλαν εαυτόν.
Η μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με την ακρίβεια (απόρροια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου) εξαθλιώνουν τα νοικοκυριά, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μπράτης, αναφέροντας αναλυτικότερα ότι: «Τα νοικοκυριά περνούν τραγικές καταστάσεις, εξαθλιώνονται. Θεωρούν τους δημοσίους υπαλλήλους «βολεμένους». Ωστόσο τα τελευταία 12 χρόνια καταργήθηκαν τα δώρα στο δημόσιο τομέα, μειώθηκαν κατά 40% οι αποδοχές. Ο μισθός λ.χ. για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο ανέρχεται στα 780 ευρώ μικτά! Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται να ζήσουν με 734 ευρώ το μήνα όταν το ενοίκιο μόνο είναι πάνω από 500 ευρώ. Γι’ αυτό και ένας στους πέντε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς παραιτείται. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».
Στην ανάγκη των δημοσίων υπαλλήλων να ζουν με αξιοπρέπεια με το μισθό τους αναφέρθηκε ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η πολυπόθητη στελέχωση των υπηρεσιών αργεί. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον τομέα υγείας στη Ρόδο, στην Κω και σε γειτονικά νησιά. Νεοδιόριστοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν σπίτια για να μείνουν στα νησιά ή δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια και φεύγουν. Επί 12 χρόνια οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, έχουμε απωλέσει το 35-40% του μισθού μας και μία από τις βασικές διεκδικήσεις μας είναι να μπορούμε με αξιοπρέπεια να ζήσουμε από το μισθό μας».
Στην ανάγκη για «αξιοπρεπείς» μισθούς, επαρκούς στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων σχολείων στη Ρόδο, αναφέρθηκαν ο κ. Στέφανος Σαββόπουλος και ο κ. Παντελής Βαϊνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου