Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για το καθεστώς αδειοδότησης ανεμογεννητριών στα νησιά

«Ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης είναι ένας εθνικός στόχος, που πρέπει να έχει την κοινωνική αποδοχή και συναίνεση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ορθολογικές επιλογές και η ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας να μη γίνει με εκπτώσεις εις βάρος του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην παρέμβασή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το ζήτημα της αδειοδότησης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, το συγκριτικό πλεονέκτημα των οποίων είναι το φυσικό περιβάλλον και ο τουρισμός, γεγονός που συνεπάγεται ότι η αδειοδότηση βιομηχανικών ανεμογεννητριών δεν μπορεί να γίνεται με οριζόντια χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι δεν πρέπει να παρακάμπτονται οι τοπικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, αλλά και να μην συνυπολογίζονται τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των νησιών αλλά και η διαχρονική, τουριστική τους ταυτότητα.

Επικαλείται τις ανησυχίες και τις τεκμηριωμένες ενστάσεις της Περιφέρειας και των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου καταθέτοντας σχετική αναφορά στη Βουλή, και αναφέρει ότι η βέλτιστη λύση είναι η δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε σημεία που θα έχουν οριοθετηθεί από το χωροταξικό σχεδιασμό και η αξιοποίηση

ακατοίκητων και ερημικών βραχονησίδων.

Παράλληλα, θέτει τρία ερωτήματα, στην Ερώτησή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η αναστολή εκτέλεσης των νέων αδειών που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη βιομηχανικών ανεμογεννητριών, μέχρι να ολοκληρωθεί και να ενεργοποιηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός.

2. Προτίθεται να θεσμοθετήσει το Υπουργείο διαδικασία αδειοδότησης και από τα Τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ανάπτυξη και αδειοδότηση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε ακατοίκητες νησίδες.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Καθεστώς αδειοδότησης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά»

 

Κύριε Υπουργέ,

Ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης είναι ένας εθνικός στόχος, συνδέεται με την υιοθέτηση και ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας.

Με δεδομένο ότι ο στόχος αυτός είναι εθνικός, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχει την κοινωνική αποδοχή και συναίνεση.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ορθολογικές επιλογές και η ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας να μη γίνει με εκπτώσεις εις βάρος του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, το συγκριτικό πλεονέκτημα των οποίων είναι το φυσικό περιβάλλον και ο τουρισμός, γεγονός που συνεπάγεται ότι η αδειοδότηση βιομηχανικών ανεμογεννητριών δεν μπορεί να γίνεται με οριζόντια χαρακτηριστικά.

Δεν γίνεται να παρακάμπτονται οι τοπικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, αλλά και να

μην συνυπολογίζονται τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των νησιών και η διαχρονική, τουριστική τους ταυτότητα.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν παραμένει σε εκκρεμότητα ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το κορυφαίο θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, έχουν καταθέσει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις τους τεκμηριωμένα.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι για τα νησιά του Αιγαίου, η βέλτιστη λύση είναι η δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε σημεία που θα έχουν οριοθετηθεί από το χωροταξικό σχεδιασμό και η αξιοποίηση ακατοίκητων και ερημικών βραχονησίδων.

Με γνώμονα πάντα τη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες για την ενεργειακή μετάβαση, ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η αναστολή εκτέλεσης των νέων αδειών που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη βιομηχανικών ανεμογεννητριών, μέχρι να ολοκληρωθεί και να ενεργοποιηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός.

2. Προτίθεται να θεσμοθετήσει το Υπουργείο διαδικασία αδειοδότησης και από τα Τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ανάπτυξη και αδειοδότηση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε ακατοίκητες νησίδες;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου