Ειδήσεις

“Μην ψηφίσετε τη συμφωνία”-Έκκληση πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Σαρρής

«Τα εθνικά θέματα και κυρίως εκείνα που συνδέονται με την ιστορία, τους αγώνες και τις μνήμες του λαούς μας, πρέπει να επιλύονται με αίσθημα ευθύνης και εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Τα στοιχεία αυτά ελλείπουν από την λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ελλείπει και η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος…».

Με αυτά τα λόγια οκτώ πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας καλούν με κοινή τους δήλωση τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Οι πρώην πρόεδροι επικαλούμενοι μάλιστα απόφαση που είχε λάβει το 1992 η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κάνουν λόγο για «επιχειρούμενη παραχάραξη και πλαστογράφηση της ιστορίας».

Συγκεκριμένα, η δήλωση των πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, έχει ως εξής:

«Τα εθνικά θέματα και κυρίως εκείνα που συνδέονται με την ιστορία, τους αγώνες και τις μνήμες του λαούς μας, πρέπει να επιλύονται με αίσθημα ευθύνης και εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Τα στοιχεία αυτά ελλείπουν από την λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ελλείπει και η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία και κατάπτωση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών, όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Το πιο λυπηρό και επικίνδυνο είναι ότι το άρθρο 60 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», κατήντησε ανενεργό και πλανάται η σκιά της συναλλαγής, του προσωπικού συμφέροντος και του στυγνού υπολογισμού.

Στην ουσία του λεγόμενου Σκοπιανού θέματος, παραπέμπουμε στην απόφαση της Ολομέλειας προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στην Τρίπολη τον Απριλίου του 1992 και η οποία ουδέποτε έχει ανακληθεί, σύμφωνα με την οποία:

Διαδηλώνει την αντίθεση και αγανάκτηση του Δικηγορικού Σώματος της Χώρας, για την επιχειρούμενη παραχάραξη και πλαστογράφηση της ιστορίας, διαμαρτύρεται έντονα για την παραγνώριση της αλήθειας χάριν άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων και απαιτεί τη μη αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την χρησιμοποίηση της λέξεως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Τονίζει προς τις Κυβερνήσεις και τις ηγεσίες όλων των Κρατών ότι η ειρήνη διασφαλίζεται με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του Δικαίου και της Ηθικής και το σεβασμό των αρχών του ΟΗΕ και των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών αλλά και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ κρατών.

Καλεί τους νομικούς όλου του κόσμου να συνδράμουν, με όλες τους τις δυνάμεις, για τη διασφάλιση της ειρήνης, του δικαίου , της ηθικής και της εννόμου τάξεως.»

Τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σταθμίζοντας το εθνικό συμφέρον, την κρισιμότητα των περιστάσεων και αναλογιζόμενα τις επόμενες γενιές, οφείλουν να αντισταθούν με την ψήφο τους, στην εκποίηση της ιστορίας μας.

Δεν πρέπει να ξεχνούν: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα’ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

Τη δήλωση υπογράφουν οι Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος πρώην πρόεδροι Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδροι Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Κυμπαρίδης, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Δημήτρης Κωστόγιαννης, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, ο Κώστας Σαρρής, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και Θόδωρος Καζάς, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου.

Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ στο lawandorder.gr.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου