Στη συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα εκτιμούσαν πάντα τις προκλήσεις της διαβίωσης με έναν «επιθετικό» γείτονα όπως η Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ανέλαβε εξουσία σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, που δεν είχε να κάνει μόνο με την κρίση χρέους και την προσφυγική κρίση, αλλά και με έναν «επιθετικό γείτονα, μερικές φορές απρόβλεπτο, με μια επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο πρωθυπουργός την περιέγραψε ως «δύσκολη αλλά αναγκαία». Επισήμανε ακόμη ότι είναι σημαντική η εφαρμογή της συμφωνίας, διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο καθώς η Ελλάδα εξετάζει χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο, όπως και η διασφάλιση της προστασίας των εθνικών συμφερόντων.

«Την ίδια ώρα, πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτή την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», απάντησε ο κ. Τσίπρας σε παρατήρηση ότι η Αγκυρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει γνώμη για τη συμφωνία για το προσφυγικό.

«Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να είναι επίσης επιθετικοί αν ζουν στο Λουξεμβούργο ή την Ολλανδία, γιατί οι γείτονές τους είναι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και όχι η Τουρκία. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς», συμπλήρωσε ακόμη.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ