«Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις σε σταθερά θεμέλια. 
Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για να υπάρξουν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση τους στο Νταβός που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», ενώ επανέλαβε την θέση περί σύνθετης ονομασίας που θα έχει ισχύ έναντι όλων. Από τη μεριά του ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους της πΓΔΜ, ενώ σημείωσε ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσίπρας: Λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ζάεφ για τις σημερινές μας συνομιλίες. Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας και να βρούμε λύσεις σε αυτά που θα χωρίζουν» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. «Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις και πρέπει να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και ανάπτυξης, προκειμένου να πάει μπροστά η περιοχή μπροστά. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Για αυτό και προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Γνωρίζω ότι και τους δυο μας μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και οι δύο έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και υπευθυνότητα τις υπαρκτές διαφορές μας. Και το λέω γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των 2 χωρών σε στέρεα θεμέλια αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» σημείωσε στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο Ζόραν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης με ενημέρωσε ότι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα, προς αυτήν την κατεύθυνση. Και εγώ του είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που έχουν ανασταλεί. Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Και σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ. Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον κ. Ζάεφ ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν. Μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, κ.α».

Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα στο αεροδρόμιο

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε την μεταξύ μας εμπιστοσύνη με στόχο να συμβάλλουμε ωστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στα 2 χώρες. Η πλειοψηφία των πολιτών στις δυο χώρες θέλουν να εχουν φιλικές σχέσεις με αμοιβαία συνεργασία αλλά και την συμμαχία στο ΝΑΤΟ» ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Ζάεφ.

«Εχουμε δείξει στο παρελθόν πως μπορούμε να δουλέψουμε απο κοινού για τα κοινά συμφέροντα, κι ως πρωθυπουργοί έχουμε αίσθημα ευθύνης να βρούμε τη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει επί 25 χρόνια. Θέλουμε μια λύση καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μου για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε».

«Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή κι από τις δυο μεριές και να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας. Η χώρα μου ανακοινώνει την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους. Η δράση μας αυτή δείχνει την καλή μας πίστη, κι ότι δεν εχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι υπουργοί ΥΠ.ΕΞ. θα είναι εις το εφεξής υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις πάντα υπό την δική μας επίβλεψη».

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ