Ρεπορτάζ

Ακυρώθηκε διαταγή πληρωμής και επιταγή προς εκτέλεση συνολικού ποσού 150.000 ευρώ

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτή η ανακοπή μίας κατοίκου Ρόδου κατά της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις» και ακυρώθηκε διαταγή πληρωμής και επιταγή προς εκτέλεση συνολικού ποσού 150.000 ευρώ περίπου.
Ειδικότερα, η ανακόπτουσα με τον πρώτο λόγο ανακοπής ισχυρίζεται ότι η διαταγή πληρωμής πρέπει να ακυρωθεί λόγω έλλειψης έγγραφης απόδειξης της ενεργητικής νομιμοποίησης της καθ’ ης η αίτηση η οποία αιτήθηκε την έκδοση διαταγής πληρωμής με την ιδιότητά της ως διαχειρίστριας επιχειρηματικών απαιτήσεων άλλης εταιρείας η οποία είναι καθολική διάδοχος άλλης τραπεζικής εταιρείας.
Σύμφωνα με την απόφαση, στην ανακόπτουσα χορηγήθηκε από την τραπεζική εταιρεία τοκοχρεωλυτικό δάνειο ποσού 107.500 ευρώ.
Στη συνέχεια και όταν το χρεωστικό υπόλοιπο ανερχόταν σε 103.390,19 ευρώ η τράπεζα προχώρησε σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ωστόσο έπειτα η καθ’ ης η ανακοπή προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής προσκομίζοντας για την απόδειξη της ενεργητικής της νομιμοποίησης ως διαχειρίστριας της απαίτησης έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι η αρχική δικαιούχος της απαίτησης πώλησε και μεταβίβασε επιχειρηματικές απαιτήσεις στις οποίες περιλαμβανόταν και αυτή της ανακόπτουσας, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει κατά την έκδοση της διαταγής πληρωμής αντίστοιχο παράρτημα της σύμβασης διαχείρισης στο οποίο να αναφέρεται η επίδικη δανειακή σύμβαση και από το οποίο να προκύπτει ότι έχει αναλάβει τη διαχείριση της σύμβασης που αφορά στην ανακόπτουσα.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι από την διαταγή πληρωμής δεν προκύπτει εγγράφως ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου δανείου της ανακόπτουσας μεταβιβάστηκε στην καθ’ ης ώστε να δύναται η τελευταία νόμιμα να αιτηθεί ως μη δικαιούχος της απαίτησης διαδίκου που ζητά την έκδοση διαταγής πληρωμής η οποία πρέπει να αποδεικνύεται εγγράφως διαφορετικά, παραμένει αμφιβολία ως προς την ενεργητική νομιμοποίηση της τελευταίας για την υποβολή της αίτησης προς έκδοση της διαταγής πληρωμής και με δεδομένο ότι η ανακόπτουσα αμφισβητεί ειδικά τη νομιμοποίησή της καθ’ ης στη διαχείριση του δανείου της.
Ετσι, το Δικαστήριο έκανε δεκτή την ανακοπή και ακύρωσε τη διαταγή πληρωμής και την επιταγή προς εκτέλεση.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αποστολάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου