Ρεπορτάζ

Δεκτή εν μέρει αγωγή Αγγλίδας συνταξιούχου κατά εργολάβου της Ρόδου

Με απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησε μια Αγγλίδα συνταξιούχος κατά ενός εργολάβου οικοδομών, κατοίκου Ιαλυσού, που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές.
Το δικαστήριο δέχεται ότι η καθυστέρηση του έργου που ανέλαβε ο εργολάβος για λογαριασμό της οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο που εκτέλεσε μόνο το 60% του έργου.
Δεν δέχεται ότι συμφωνήθηκαν αλλαγές στην αρχική εργολαβία και δεν δέχεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί στον εργολάβο ποσό ύψους 463.143 ευρώ όπως ζήτησε.
Τον διατάσσει να καταβάλει στην Αγγλίδα 133.531,00 ευρώ για κέρδη που χάθηκαν από την μη εκμετάλλευση κατοικιών και ότι υπάρχει σε ισχύ πληρεξούσιο από τον εργολάβο στο συμβόλαιο του προσυμφώνου και με βάση αυτό μπορεί η Αγγλίδα να υπογράψει μόνη της το οριστικό συμβόλαιο.
Μπορεί επίσης η ίδια να ζητήσει τις απαιτούμενες για το συμβόλαιο ενημερότητες για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και αν υπάρχουν οφειλές του να τις πληρώσει η ίδια και να συμψηφιστούν με ό,τι ακόμη του χρωστάει ή να προκαλέσει νέο δικαστήριο και να ζητήσει όσα θα πληρώσει για τις ενημερότητες.
Η Αγγλίδα εξέθεσε πως δυνάμει προσυμφώνου συμβολαίου αγοραπωλησίας, ο εργολάβος ανέλαβε την υποχρέωση να της πωλήσει, παραχωρήσει, μεταβιβάσει και παραδώσει κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή έναν αγρό που βρίσκεται στη θέση «Κουρκουτελλιάρι» της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπιείου, έκτασης 4.932,61 τ.μ.
Σύμφωνα με τους όρους του παραπάνω προσυμφώνου, ως τίμημα της αγοραπωλησίας συμφωνήθηκε το ποσόν των 30.000 ευρώ.
Φέρεται να ανέλαβε παραπέρα την υποχρέωση να κατασκευάσει και να αποπερατώσει δύο ισόγειες πέτρινες μονοκατοικίες, καθαρού εμβαδού 108 τ.μ. η κάθε μία, με δύο αντίστοιχες κολυμβητικές δεξαμενές 60,40 τ.μ. η κάθε μία, έναντι συνολικού εργολαβικού τιμήματος 300.000 ευρώ, περιλαμβανομένων σε αυτό και του κόστους της οικοδομικής άδειας και των υλικών κατασκευής.
Ως (αρχική) προθεσμία παράδοσης ορίσθηκαν οι 150 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου και η ημερομηνία περάτωσης έπρεπε να είναι η 12-03-2018.
Διατείνεται ότι προκειμένου να της μεταβιβάσει το ακίνητο και να αποπερατώσει και παραδώσει την εργολαβία, που ανέλαβε, την εκβιάζει, απειλώντας την ότι αν δεν ενδώσει και δεν του δώσει κι άλλα επιπλέον των συμφωνηθέντων χρήματα, ούτε το ακίνητο θα της μεταβιβασθεί ούτε οι οικοδομές και το όλο έργο θα αποπερατωθούν και θα της παραδοθούν, με συνέπεια έτσι να απωλέσει και να καρπωθεί εκείνος 413.000 ευρώ.
Υποστηρίζει ειδικότερα ότι ο μηνυόμενος εξοφληθείς ολοσχερώς, της απέσπασε ολόκληρο το τίμημα της αγοραπωλησίας του ακινήτου, υπερ-εξοφληθείς με ποσό 100.000 ευρώ αντί του αναγραφόμενου στο προσύμφωνο τιμήματος 30.000 ευρώ, αρνούμενος παρά ταύτα μέχρι σήμερα με τρεις πράξεις παράτασης του προσυμφώνου, να προβεί στη σύναψη του οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης και μη τακτοποιώντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του, προκειμένου να είναι η ίδια σε αδυναμία να ενεργήσει μόνη της για τη λήψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο όνομά του και να συνάψει το οριστικό συμβόλαιο σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοσύμβασης που έχει από το προσύμφωνο, με συνέπεια να έχει καρπωθεί επί ζημία της το ποσόν των 100.000 ευρώ.
Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι της απέσπασε επίσης ως εργολαβικό τίμημα για εργασίες, τα υλικά και την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης πλήρως αποπερατωμένων δύο κατοικιών με πισίνες, το ποσό των 323.000 ευρώ έναντι συμφωνηθέντος ποσού μέχρις τελικής ολοκλήρωσης 326.708 ευρώ κι ενώ οι οικοδομές είναι ως άνω ακόμη ημιτελείς και έχουν ολοκληρωθεί κατά 60% και ενώ όφειλε να της τις παραδώσει πλήρως αποπερατωμένες μέχρι 04-09-2018, αξιώνει εκβιαστικά για να της παραδώσει το έργο να του καταβάλλει επιπλέον ποσόν που αρχικά (26-10-2018) ήταν 80.000 ευρώ και στη συνέχεια έγινε 463.143,82 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ. Θ. Παπαγεωργίου και Β. Μπέης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου