ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Είναι πασιφανές ότι διανύουμε την πιο τοξική περίοδο αντιπαράθεσης»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΠΑΡΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Η τα­κτι­κή των προ­σω­πι­κών επι­θέ­σε­ων, των ηχη­ρών χα­ρα­κτη­ρι­σμών και των απο­σπα­σμα­τι­κών αντι­δρά­σε­ων, με αφή­νει πα­γε­ρά αδιά­φο­ρο».

Αυτό δη­λώ­νει κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη «δη­μο­κρα­τι­κή» ο κ. Χρή­στος Μπάρ­δος, εντε­ταλ­μέ­νος πε­ρι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Δια Βίου Μά­θη­σης και Απα­σχό­λη­σης, ανα­φο­ρι­κά με τις επι­θέ­σεις που δέ­χε­ται από την αντι­πο­λί­τευ­ση στο πε­ρι­φε­ρεια­κό συμ­βού­λιο τόσο για την ΕΝΕΡ­ΓΕΙΑ­ΚΗ όσο και για άλλα ζη­τή­μα­τα, πα­λαιό­τε­ρα.

Επί­σης, μι­λά­ει για τις δρά­σεις που έχει υλο­ποι­ή­σει στο τμήμα Δια Βίου Μά­θη­σης ενώ με την ιδιό­τη­τα του εκ­παι­δευ­τι­κού, σχο­λιά­ζει τις αλ­λα­γές που σχε­διά­ζο­νται στην Παι­δεία.

• Κύριε Μπάρ­δο, θα ήθελα να ξε­κι­νή­σου­με από την ΕΝΕΡ­ΓΕΙΑ­ΚΗ. Μι­λή­στε μας για τη λει­τουρ­γία της και ποιοι είναι οι στό­χοι της για την επό­με­νη πε­ρί­ο­δο.

Η ΕΝΕΡ­ΓΕΙΑ­ΚΗ υλο­ποιεί προ­γράμ­μα­τα άρ­ρη­κτα συν­δε­δε­μέ­να με τις ανά­γκες της νη­σιω­τι­κής Πε­ρι­φέ­ρειάς μας, με σκοπό την ανά­δει­ξη των ιδιαί­τε­ρων χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών των νη­σιών και των επι­χει­ρή­σε­ών τους. Εξάλ­λου, έχω δη­λώ­σει επα­νει­λημ­μέ­νως, ότι τα στε­λέ­χη αυτής της εται­ρεί­ας είναι άρτια κα­ταρ­τι­σμέ­να και αμι­γώς εξει­δι­κευ­μέ­να και έτσι τα πα­ρα­δο­τέα των έργων μας έχουν ως απόρ­ροια την κα­τα­ξί­ω­σή μας ανά­με­σα στα με­γα­λύ­τε­ρα ιν­στι­τού­τα, πα­νε­πι­στή­μια και ανα­πτυ­ξια­κές εται­ρεί­ες της Ευ­ρώ­πης.

Αυτό είναι άλ­λω­στε εμ­φα­νές, καθώς η λει­τουρ­γία είναι υπο­δειγ­μα­τι­κή, τόσο σε διοι­κη­τι­κό, όσο και σε οι­κο­νο­μι­κό επί­πε­δο, αφού είναι από τις ελά­χι­στες εται­ρεί­ες στην Ελ­λά­δα που ελέγ­χε­ται ετη­σί­ως από το σώμα ορ­κω­τών λο­γι­στών. Υπο­γραμ­μί­ζω ότι, αυτή την πε­ρί­ο­δο βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη ο μέ­γι­στος αριθ­μός έργων στην ιστο­ρία της ΕΝΕΡ­ΓΕΙΑ­ΚΗΣ. Εν­δει­κτι­κά ανα­φέ­ρω:

“ΑΝ­ΔΙ­ΚΑΤ-Κα­τα­δυ­τι­κές δια­δρο­μές σε θα­λάσ­σιες προ­στα­τευό­με­νες πε­ριο­χές της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου- Ανά­πτυ­ξη Δι­κτύ­ου Κα­τα­δυ­τι­κού Του­ρι­σμού” – ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ INTERREG ΕΛ­ΛΑ­ΔΑ-ΚΥ­ΠΡΟΣ. Το έργο στο­χεύ­ει στην ανά­πτυ­ξη ενός δι­κτύ­ου κα­τα­δυ­τι­κών δια­δρο­μών σε θα­λάσ­σιες πε­ριο­χές, ως ερ­γα­λεί­ου για την προ­στα­σία του θα­λάσ­σιου πε­ρι­βάλ­λο­ντος, τη δια­τή­ρη­ση της φυ­σι­κής και την ανά­δει­ξη της πο­λι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς, την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση του κοι­νού για την προ­στα­σία του θα­λάσ­σιου πε­ρι­βάλ­λο­ντος καθώς και τη βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού, ιδιαί­τε­ρα του κα­τα­δυ­τι­κού, εμπλου­τί­ζο­ντας και δια­φο­ρο­ποιώ­ντας τις πα­ρε­χό­με­νες του­ρι­στι­κές υπη­ρε­σί­ες.

Η προ­ώ­θη­ση νέων ιδεών, καθώς και η με­τα­φο­ρά τε­χνο­γνω­σί­ας σε θέ­μα­τα δια­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας θα­λάσ­σιων πε­ριο­χών με κα­τα­δυ­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, προ­ώ­θη­σης και δι­κτύ­ω­σης ενός νέου του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος, θα βοη­θή­σουν στην ενί­σχυ­ση της οι­κο­νο­μί­ας και στη δια­φο­ρο­ποί­η­ση των δρα­στη­ριο­τή­των στις πε­ριο­χές του έργου. Αυτό θα επι­τρέ­ψει την ανά­πτυ­ξη των υπο­δο­μών και τη συσ­σώ­ρευ­ση εμπει­ρί­ας για τη δια­κρα­τι­κή αει­φό­ρο ανά­πτυ­ξη και τον οι­κο­νο­μι­κό σχε­δια­σμό με έμ­φα­ση στον του­ρι­σμό. Τέλος, θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί και­νο­τό­μος τε­χνο­λο­γία επι­τή­ρη­σης μίας δια­δρο­μής.

«ΝΑΥΣ: Αξιο­ποί­η­ση Ναυ­τι­λια­κών Πλη­ρο­φο­ριών στη Δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα Εφο­δια­στι­κών Αλυ­σί­δων Προ­μη­θευ­τι­κής και Εξυ­πη­ρέ­τη­σης της Κρουα­ζιέ­ρας» – ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ INTERREG ΕΛ­ΛΑ­ΔΑ-ΚΥ­ΠΡΟΣ. “Αντι­κεί­με­νο του Έργου απο­τε­λεί:

Η αξιο­ποί­η­ση των ναυ­τι­λια­κών πλη­ρο­φο­ριών προ­σεγ­γί­σε­ων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων στα λι­μά­νια υπο­δο­χής για τον σχε­δια­σμό της αξιο­ποί­η­σης των το­πι­κών αγο­ρών προ­ϊ­ό­ντων για την τρο­φο­δο­σία των εφο­δια­στι­κών αλυ­σί­δων προ­μη­θευ­τι­κής και εξυ­πη­ρέ­τη­σης της κρουα­ζιέ­ρας.

Η ανά­λυ­ση των εφο­δια­στι­κών αλυ­σί­δων προ­μη­θευ­τι­κής των εται­ρειών κρουα­ζιέ­ρας και η διε­ρεύ­νη­ση των δυ­να­το­τή­των σύν­δε­σής τους με τις αγο­ρές προ­ϊ­ό­ντων του λι­μέ­να προ­σέγ­γι­σης για το δί­κτυο λι­μέ­νων του Έργου.

Η ανά­λυ­ση των προ­τι­μή­σε­ων των επι­βα­τών κρουα­ζιέ­ρας και η σύν­δε­σή τους με τις το­πι­κές αγο­ρές προ­ϊ­ό­ντων στους λι­μέ­νες προ­σέγ­γι­σης, μέσω στο­χευ­μέ­νης πα­ρου­σί­α­σης των το­πι­κών προ­ϊ­ό­ντων σε επί­πε­δο λι­με­νι­κού φορέα δια­χεί­ρι­σης της κρουα­ζιέ­ρας, σε συ­νάρ­τη­ση με τους το­πι­κούς φο­ρείς της αγο­ράς.

Η δη­μιουρ­γία δι­κτύ­ου συ­νερ­γα­σί­ας και ανταλ­λα­γής με­τα­ξύ των λι­μέ­νων του Έργου, με τη λει­τουρ­γία ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας ανταλ­λα­γής πλη­ρο­φο­ριών (G2G).

Η δη­μιουρ­γία πλατ­φόρ­μας ηλε­κτρο­νι­κών δη­μο­πρα­σιών και αγο­ρών (e-marketplace) που θα λει­τουρ­γεί πα­ράλ­λη­λα και σε συ­νερ­γα­σία με την πλατ­φόρ­μα G2G για την υπο­στή­ρι­ξη των στό­χων του Έργου.

EUREGA: -ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ INTERREG EUROPE. Το έργο έχει ως κύριο στόχο του να συ­μπε­ρι­λη­φθούν και να ανα­γνω­ρι­στούν το φα­γη­τό, οι δια­τρο­φι­κές συ­νή­θειες και η γα­στρο­νο­μία ως ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι των ευ­ρω­παϊ­κών και πε­ρι­φε­ρεια­κών στρα­τη­γι­κών και πο­λι­τι­κών σχε­τι­κά με την πο­λι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά, την προ­στα­σία και τη δια­τή­ρη­σή της.

RECREATE: -ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ INTERREG EUROPE.

Το έργο έχει ως στόχο του να βελ­τιώ­σει την ικα­νό­τη­τα και τη δυ­να­τό­τη­τα των μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον τομέα των με­τα­φο­ρών, να ανα­πτύ­ξουν και να εφαρ­μό­σουν τα­χύ­τε­ρα προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σί­ες, να εφαρ­μό­σουν και­νο­το­μι­κές πρα­κτι­κές και να απο­κτή­σουν εξω­στρέ­φεια.

«LABELSCAPE: Εν­σω­μά­τω­ση των ση­μά­των αει­φο­ρί­ας στις με­σο­γεια­κές του­ρι­στι­κές πο­λι­τι­κές» -ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ INTERREG MED. Ο γε­νι­κός στό­χος τού έργου είναι η ανά­πτυ­ξη μη­χα­νι­σμών για την εν­σω­μά­τω­ση ετι­κε­τών αει­φο­ρί­ας στην ευ­ρύ­τε­ρη του­ρι­στι­κή πο­λι­τι­κή και να πα­ρέ­χει υπο­στή­ρι­ξη για πρω­το­βου­λί­ες με βάση τον προ­ο­ρι­σμό στη δια­δι­κα­σία πι­στο­ποί­η­σης. Το έργο αξιο­ποιεί τις υπάρ­χου­σες πρω­το­βου­λί­ες πι­στο­ποί­η­σης. Αντι­με­τω­πί­ζει, επί­σης, τις τε­λευ­ταί­ες προ­κλή­σεις πι­στο­ποι­η­μέ­νων προ­ο­ρι­σμών και επι­χει­ρή­σε­ων: ανα­γνω­ρι­σι­μό­τη­τα, συ­μπλη­ρω­μα­τι­κό­τη­τα με πε­ριε­χό­με­νο που δη­μιουρ­γεί­ται από τον χρή­στη και ψη­φια­κό με­τα­σχη­μα­τι­σμό. Οι εν λόγω στό­χοι θα επι­τευ­χθούν μέσω «ερ­γα­στη­ρί­ων ανταλ­λα­γής εμπει­ριών», δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας δη­μιουρ­γί­ας ικα­νο­τή­των, δρά­σε­ων αλ­λα­γής πο­λι­τι­κής σε 8 πε­ριο­χές και με­τα­βι­βά­σι­μες πο­λι­τι­κές συ­στά­σεις.

«WINTER MED: Χει­με­ρι­νό Δί­κτυο Νη­σιών για του­ρι­σμό εμπει­ρί­ας όλο τον χρόνο στη Με­σό­γειο» -ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ INTERREG MED. Το WINTER MED προ­ω­θεί τη με­τά­βα­ση από την τρέ­χου­σα εκ­με­τάλ­λευ­ση νη­σιω­τι­κών του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών κατά τη διάρ­κεια του κα­λο­και­ριού σε μια εναλ­λα­κτι­κή, βιώ­σι­μη, χρήση όλων αυτών των πε­ριο­χών όλο τον χρόνο, πα­ρέ­χο­ντας μια δια­κρα­τι­κή στρα­τη­γι­κή και τα ερ­γα­λεία για αλ­λα­γή και ανα­βάθ­μι­ση ενός από τους βα­σι­κούς το­μείς της πε­ριο­χής της Με­σο­γεί­ου. Το έργο βα­σί­ζε­ται στις δυ­να­τό­τη­τες κε­φα­λαιο­ποί­η­σης: ανά­λυ­ση, συ­ναρ­μο­λό­γη­ση, προ­σαρ­μο­γή και δο­κι­μή των δια­θέ­σι­μων ερ­γα­λεί­ων και με­θο­δο­λο­γιών για την πα­ρο­χή μιας δια­κρα­τι­κής στρα­τη­γι­κής για την ανά­πτυ­ξη βιώ­σι­μου και υπεύ­θυ­νου του­ρι­σμού όλο τον χρόνο σε νη­σιω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της Με­σο­γεί­ου.

«DESTIMED PLUS: Οι­κο­του­ρι­σμός στους προ­ο­ρι­σμούς της Με­σο­γεί­ου: Από την πα­ρα­κο­λού­θη­ση και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό έως την προ­ώ­θη­ση και την υπο­στή­ρι­ξη πο­λι­τι­κής» Το έργο στο­χεύ­ει στην ενί­σχυ­ση της συ­νερ­γα­σί­ας των το­πι­κών κοι­νο­τή­των και των προ­σφε­ρό­με­νων υπη­ρε­σιών καθώς και στη δη­μιουρ­γία και δο­κι­μή με­θο­δο­λο­γί­ας μέ­τρη­σης οι­κο­λο­γι­κού απο­τυ­πώ­μα­τος των υπη­ρε­σιών που θα δη­μιουρ­γη­θούν στο πλαί­σιο του Έργου.

Απώ­τε­ρος σκο­πός του Έργου είναι η συ­νερ­γα­σία για τη δια­τή­ρη­ση του φυ­σι­κού και πο­λι­τι­στι­κού δυ­να­μι­κού της πε­ριο­χής, προ­ω­θώ­ντας πα­ράλ­λη­λα ένα νέο μο­ντέ­λο οι­κο­του­ρι­σμού στην αγορά, μέσω της ανά­πτυ­ξης προ­ϊ­ό­ντων οι­κο­λο­γι­κής του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης υψη­λής ποιό­τη­τας και και­νο­τό­μων ερ­γα­λεί­ων για τη δια­χεί­ρι­ση των επι­πτώ­σε­ών τους σε Με­σο­γεια­κές Προ­στα­τευό­με­νες Πε­ριο­χές.

«ALTER ECO PLUS: Υπο­στή­ρι­ξη δια­δι­κα­σιών εν­σω­μά­τω­σης του ερ­γα­λεί­ου υπο­λο­γι­σμού του ορίου φέ­ρου­σας ικα­νό­τη­τας για τη βελ­τί­ω­ση των του­ρι­στι­κών πο­λι­τι­κών και στρα­τη­γι­κών στις Με­σο­γεια­κές πε­ριο­χές». Το Έργο θα υπο­στη­ρί­ξει “δια­δι­κα­σί­ες εν­σω­μά­τω­σης” για τη βελ­τί­ω­ση των δη­μό­σιων πο­λι­τι­κών που σχε­τί­ζο­νται με τη δια­χεί­ρι­ση του του­ρι­σμού.

Το ση­μείο εκ­κί­νη­σης είναι το ερ­γα­λείο υπο­λο­γι­σμού «Carrying Capacity Limit», ένα πλή­ρως λει­τουρ­γι­κό ερ­γα­λείο/με­θο­δο­λο­γία, το οποίο θα υπο­στη­ρί­ξει τη δια­δι­κα­σία λήψης απο­φά­σε­ων και τους μη­χα­νι­σμούς που σχε­τί­ζο­νται με τις πο­λι­τι­κές για τη διευ­κό­λυν­ση της εδα­φι­κής απορ­ρό­φη­σης. Στό­χος είναι να διευ­κο­λυν­θεί η εν­σω­μά­τω­ση του ερ­γα­λεί­ου που στο­χεύ­ει στην εξι­σορ­ρό­πη­ση των επι­πτώ­σε­ων της του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης λαμ­βά­νο­ντας υπόψη το CCL και διευ­ρύ­νο­ντας την εστί­α­ση της του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης πέρα από το επί­πε­δο το­πι­κού προ­ο­ρι­σμού. Το ερ­γα­λείο μας CCL θα πα­ρέ­χει επί­σης τιμές κα­τω­φλί­ου για τον κίν­δυ­νο με­τά­δο­σης της παν­δη­μί­ας του του­ρι­σμού Covid 19.

«Ανα­βάθ­μι­ση προ­σό­ντων και υπο­στή­ρι­ξη της έντα­ξης στην αγορά ερ­γα­σί­ας ανέρ­γων με χα­μη­λά εκ­παι­δευ­τι­κά προ­σό­ντα στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου» -Επι­χει­ρη­σια­κό Πρό­γραμ­μα «Νότιο Αι­γαίο», Άξο­νας Προ­τε­ραιό­τη­τας 4 «Προ­ώ­θη­ση της Κοι­νω­νι­κής Έντα­ξης – Ανά­πτυ­ξη Αν­θρώ­πι­νου Δυ­να­μι­κού».

Το Έργο «Ανα­βάθ­μι­ση προ­σό­ντων και υπο­στή­ρι­ξη της έντα­ξης στην αγορά ερ­γα­σί­ας ανέρ­γων με χα­μη­λά εκ­παι­δευ­τι­κά προ­σό­ντα στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου», απο­τε­λεί μία ολο­κλη­ρω­μέ­νη πα­ρέμ­βα­ση ενερ­γειών Συμ­βου­λευ­τι­κής, θε­ω­ρη­τι­κής κα­τάρ­τι­σης, πρα­κτι­κής άσκη­σης και πι­στο­ποί­η­σης γνώ­σε­ων και προ­σό­ντων. Το Έργο απευ­θύ­νε­ται σε 200 συ­νο­λι­κά ωφε­λού­με­νους, άν­δρες και γυ­ναί­κες, 29-64 ετών, οι οποί­οι είναι άνερ­γοι εγ­γε­γραμ­μέ­νοι στον ΟΑΕΔ, από­φοι­τοι υπο­χρε­ω­τι­κής εκ­παί­δευ­σης, στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου (Δω­δε­κά­νη­σα και Κυ­κλά­δες). Η προ­τει­νό­με­νη πράξη πε­ρι­λαμ­βά­νει τις εξής ενέρ­γειες: 1.Εξα­το­μι­κευ­μέ­νη συμ­βου­λευ­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη επαγ­γελ­μα­τι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού. 2.Υλο­ποί­η­ση προ­γραμ­μά­των επαγ­γελ­μα­τι­κής κα­τάρ­τι­σης στις ει­δι­κό­τη­τες σερ­βι­τό­ρος, ορο­φο­κό­μος, υπάλ­λη­λος υπο­δο­χής ξε­νο­δο­χεί­ου. 3.Πι­στο­ποί­η­ση των γνώ­σε­ων και δε­ξιο­τή­των των ωφε­λού­με­νων.

• Έχετε γίνει στό­χος της αντι­πο­λί­τευ­σης στο πε­ρι­φε­ρεια­κό συμ­βού­λιο κι έχετε δε­χτεί πυρά για διά­φο­ρα ζη­τή­μα­τα όπως τα LED πα­λαιό­τε­ρα, η ΕΝΕΡ­ΓΕΙΑ­ΚΗ κ.λπ. πολ­λές φορές. Θα ήθελα το σχό­λιό σας.

Η ανά­λη­ψη της πο­λι­τι­κής ευ­θύ­νης είναι μια υπέ­ρο­χη έκ­φρα­ση που με ακο­λου­θεί σε όλες τις δη­μό­σιες ενέρ­γειές μου. Αι­σθά­νο­μαι σε κα­θη­με­ρι­νή βάση υπό­λο­γος απέ­να­ντι στον κάθε πο­λί­τη αυτού του ευ­λο­γη­μέ­νου τόπου και προ­σπα­θώ να δι­καιώ­σω τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη για την εμπι­στο­σύ­νη που μου έδει­ξε και συ­νε­χί­ζει να μου δεί­χνει, στους το­μείς που έχω ανα­λά­βει να διεκ­πε­ραιώ­σω.

Είναι πα­σι­φα­νές ότι δια­νύ­ου­με την πιο το­ξι­κή πε­ρί­ο­δο αντι­πα­ρά­θε­σης. Τα πο­λι­τι­κά όρια της ευ­γέ­νειας έχουν ξε­πε­ρα­στεί εδώ και πολύ καιρό και η εποι­κο­δο­μη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση φα­ντά­ζει πλέον ανέκ­δο­το. Η τα­κτι­κή των προ­σω­πι­κών επι­θέ­σε­ων, των ηχη­ρών χα­ρα­κτη­ρι­σμών και των απο­σπα­σμα­τι­κών αντι­δρά­σε­ων, με αφή­νει πα­γε­ρά αδιά­φο­ρο. Άλ­λω­στε, η δια­δι­κα­σία αυτή δεν αφορά τους νη­σιώ­τες. Αυτοί αντι­λαμ­βά­νο­νται μόνο την πα­ρα­γω­γή έργου.

Η και­νο­το­μία και ο σύγ­χρο­νος τρό­πος διοί­κη­σης, δεν είναι πάντα κα­τα­νοη­τός από τους “ερα­στές” του πα­λαιο­κομ­μα­τι­σμού. Είναι μια σύ­γκρου­ση νο­ο­τρο­πιών. Αυτής που έρ­χε­ται απέ­να­ντι σε αυτήν που πα­σχί­ζει να επι­βιώ­σει με κάθε τρόπο. Αυτή η “νέα γενιά” έχει εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κές κα­τα­βο­λές από την προη­γού­με­νη. Ο εντο­πι­σμός αδυ­να­μιών των προ­γε­νέ­στε­ρων και η άμεση από­πει­ρα επί­λυ­σης εμ­φα­νούς ανε­πάρ­κειας, σί­γου­ρα προ­κα­λεί τη δυ­σα­ρέ­σκεια των “πα­λαιο­τέ­ρων”.

• Είστε εκ­παι­δευ­τι­κός και κοντά στους μα­θη­τές. Πώς εί­δα­τε να επη­ρε­ά­ζει την εκ­παί­δευ­ση η παν­δη­μία; Έχει εξο­μα­λυν­θεί η κα­τά­στα­ση τώρα; Επη­ρέ­α­σε και την από­δο­ση των παι­διών στα μα­θή­μα­τά τους;

Είμαι πολύ υπε­ρή­φα­νος για την προ­σαρ­μο­στι­κό­τη­τα και τη μά­χι­μη διά­θε­ση που έδει­ξαν οι μα­θη­τές και οι μα­θή­τριές μας, στα νέα δε­δο­μέ­να. Είναι γνω­στή, άλ­λω­στε, η εξοι­κεί­ω­ση των παι­διών με την τε­χνο­λο­γία. Αυτό ακρι­βώς εκ­με­ταλ­λευ­τή­κα­με, εμείς οι εκ­παι­δευ­τι­κοί. Το απο­τέ­λε­σμα μάς χα­ρο­ποί­η­σε όλους. Πολ­λές πρω­τιές στις πα­νελ­λή­νιες εξε­τά­σεις!

Ο πα­ρα­δο­σια­κός τρό­πος δι­δα­σκα­λί­ας ξε­πε­ρά­στη­κε εύ­κο­λα. Η on line εκ­παί­δευ­ση έλυσε πολλά προ­βλή­μα­τα απο­στά­σε­ων και δη­μιούρ­γη­σε προ­ο­πτι­κές. Μην ξε­χνά­τε ότι επι­βάλ­λε­ται στη νη­σιω­τι­κή μας Πε­ρι­φέ­ρεια, δη­μιουρ­γώ­ντας συν­θή­κες ίσων ευ­και­ριών για τα παι­διά των μι­κρών νη­σιών που δεν έχουν το προ­νό­μιο της φρο­ντι­στη­ρια­κής εκ­παί­δευ­σης.

Οι πρω­τό­γνω­ροι ρυθ­μοί αλ­λά­ζουν τις ισορ­ρο­πί­ες, συμ­βάλ­λο­ντας στην ανα­προ­σαρ­μο­γή και, συ­να­κό­λου­θα, στην εξέ­λι­ξη. Η εξέ­λι­ξη είναι υπεύ­θυ­νη στρα­τη­γι­κή για την εκ­παί­δευ­ση, εκ­μη­δε­νί­ζο­ντας τις απο­στά­σεις και επεν­δύ­ο­ντας στην ποιό­τη­τα της δι­δα­σκα­λί­ας. Η προ­σεγ­μέ­νη ερ­γα­σία, σε συν­δυα­σμό με τις νέες τε­χνο­λο­γί­ες, συ­ντε­λούν σε ποιο­τι­κό­τε­ρα μέσα δι­δα­σκα­λί­ας.

• Οι αλ­λα­γές στις πα­νελ­λή­νιες που σχε­διά­ζο­νται, εκτι­μά­τε ότι βοη­θούν τα παι­διά και τους εκ­παι­δευ­τι­κούς;

Στη διάρ­κεια της εκ­παι­δευ­τι­κής μου δια­δρο­μής έχω ζήσει πολ­λές αλ­λα­γές της σχο­λι­κής δια­δι­κα­σί­ας και των πα­νελ­λη­νί­ων. Αυτό που έχω δια­πι­στώ­σει είναι ότι οι ορ­γα­νω­μέ­νοι και φι­λό­τι­μοι μα­θη­τές πάντα πε­τυ­χαί­νουν τον στόχο τους, ανε­ξάρ­τη­τα με το είδος του συ­στή­μα­τος που υπάρ­χει.

Οι πα­νελ­λή­νιες είναι ένας θε­σμός που απαι­τεί ψυ­χραι­μία και προ­κα­λεί άγχος στους δια­γω­νι­ζό­με­νους. Η τε­λι­κή βαθ­μο­λο­γία, κατά την άποψή μου, θα έπρε­πε να (συν)υπο­λο­γί­ζε­ται και από τις τρεις τά­ξεις του Λυ­κεί­ου, με τους κα­τάλ­λη­λους συ­ντε­λε­στές ανά μά­θη­μα και ανά κα­τεύ­θυν­ση, ώστε να επι­βρα­βεύ­ο­νται οι μα­θη­τές που κο­πιά­ζουν.

Όσον αφορά τους συ­ντε­λε­στές βα­ρύ­τη­τας των μα­θη­μά­των που ορί­ζουν τα πα­νε­πι­στή­μια και τα πο­λυ­τε­χνεία, δια­πι­στώ­νω διορ­θω­τι­κές κι­νή­σεις, ώστε να μη ζή­σου­με ξανά τα έκτρο­πα στο πλή­θος ει­σα­γω­γής φοι­τη­τών σε συ­γκε­κρι­μέ­νες σχο­λές.

Πρέ­πει να δι­δά­ξου­με τα παι­διά με τέ­τοιο τρόπο, ώστε να μπο­ρούν να είναι αντα­γω­νι­στι­κά, όχι μόνο στα στενά γε­ω­γρα­φι­κά όρια της Ελ­λά­δας, αλλά ολό­κλη­ρου του κό­σμου.

• Υπάρ­χει ένας πλή­θος δρά­σε­ων από τότε που ανα­λά­βα­τε το τμήμα Δια Βίου Μά­θη­σης. Ποιες θα ξε­χω­ρί­ζα­τε;

Ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος μού έδωσε την ευ­και­ρία να ασχο­λη­θώ με αυτό που αγα­πάω πε­ρισ­σό­τε­ρο και έχω θέσει ως προ­τε­ραιό­τη­τα στη ζωή μου. τα παι­διά.

Θα ξε­χώ­ρι­ζα δύο δρά­σεις. Το φε­στι­βάλ γρί­φων στο Κα­στελ­λό­ρι­ζο και την προ­σο­μοί­ω­ση των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών (συ­νέ­δριο MRC) σε συ­νερ­γα­σία με το σπίτι της Ευ­ρώ­πης στη Ρόδο.

Το πρώτο γιατί πάρα πολ­λοί μα­θη­τές, εκ­παι­δευ­τι­κοί, και όλων των ειδών επι­στή­μο­νες, προ­σέ­φε­ραν στους πα­ρευ­ρι­σκό­με­νους μια δια­φο­ρε­τι­κή εμπει­ρία που πε­ρι­λάμ­βα­νε από γρί­φους μέχρι αστρο­φυ­σι­κή.

Και το δεύ­τε­ρο γιατί «ψαγ­μέ­νοι», υπο­ψια­σμέ­νοι και κρι­τι­κά σκε­πτό­με­νοι­μα­θη­τές, ανα­λαμ­βά­νουν να διοι­κή­σουν και να πά­ρουν απο­φά­σεις για το μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης.

Και στις δύο πε­ρι­πτώ­σεις, τα παι­διά μα­θαί­νουν να αμ­φι­σβη­τούν, να κα­τα­λύ­ουν και να ανα­δη­μιουρ­γούν. Αυτό είναι και το ζη­τού­με­νο της εκ­παί­δευ­σης. Και τε­λι­κά… αυτή είναι η Ελ­λά­δα που έχου­με ανά­γκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.