Τοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ σε Γαβρόγλου για την υπονόμευση και αποδόμηση των Μουσικών Σχολείων

Mια πρωτοφανή «θεσμική “άλωση” και αλλοτρίωση ενός πετυχημένου θεσμού (των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων) που μετρά 30 χρόνια λειτουργίας και χαίρει ευρύτατης  εκτίμησης και κοινωνικής αποδοχής και παρήγαγε ορατά αποτελέσματα» μιλούν στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Όπως τονίζουν «εύλογα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές , δημοτικές αρχές και φυσικά οι καλλιτέχνες της μουσικής εκπαιδευτικής πυραμίδας, είναι ανάστατοι». Πρόκειται για τις αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΠΘ με εμβόλιμη και αιφνιδιαστική, δίχως προηγούμενη διαβούλευση, διάταξη στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και οι οποίες, όπως αναφέρουν, ισοδυναμούν με πλήρη αποδόμηση των Μουσικών Σχολείων.

Με την επίμαχη διάταξη «επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στους ιδρυτικούς νόμους των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών Σχολείων». Η «προκλητική υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού των μουσικών σχολείων», εντοπίζεται κατ’ εξοχήν στα εξής:

  • Τα Μουσικά Σχολεία δεν θα παρέχουν πλέον «…κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής …».
  • Τα μαθήματα αισθητικής παιδείας – δηλαδή τα μαθήματα μουσικής παιδείας – δεν θα εντάσσονται λειτουργικά πια στο αναλυτικό γενικό πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων. Θα παρέχονται, συνεπώς, μετά τη λήξη των υπολοίπων μαθημάτων, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθεσιμότητα  εκπαιδευτικών απολύτου μουσικής εξειδικεύσεως και οργάνων
  • Απαλείφεται η ρητή αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης μουσικών οργάνων και λοιπού ειδικού τεχνικού εξοπλισμού για τα Μουσικά Σχολεία, δηλαδή καταργούνται τα μουσικά εργαστήρια που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της δόμησης των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.
  • Καταργείται η Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων και η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας. Η ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από το ΙΕΠ είναι τουλάχιστον ατυχής καθώς το ΙΕΠ δεν διαθέτει προς το παρόν καμία απολύτως τεχνογνωσία.

Και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

  1. Για ποιον λόγο το υπουργείο Παιδείας υπονομεύει και απαξιώνει με αυτόν τον τρόπο τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.
  2. Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις προωθούμενες διατάξεις (του άρθρου 40 του ν/σ) και αν σκοπεύει να το πράξει έστω τώρα.
  3. Αν σκοπεύει να αποσύρει τις ως άνω διατάξεις του άρθρου 40 που υποβαθμίζουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου