Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ – hotspots), με τους κατοίκους να έχουν χάσει την υπομονή τους και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διεκδικούν με κάθε τρόπο να έρθουν στην ενδοχώρα. Χθες, συνολικά 15.429 άτομα παρέμεναν στα νησιά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων.

Χαρακτηριστικά, μεγάλο μέρος των σκηνών που βρίσκονται στο ΚΥΤ Σάμου, κοντά στο Βαθύ, κυριολεκτικά έπλεαν μέσα στη λίμνη που είχε δημιουργηθεί από τις βροχές. Οι κάτοικοι των νησιών, από την άλλη, αισθάνονται αβοήθητοι και ανασφαλείς. Χθες, στη Χίο η κινητοποίηση για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ήταν μαζική.

Την ίδια στιγμή, χθες, έξω από το Πρωτοδικείο Χίου συγκεντρώθηκαν δεκάδες άνθρωποι για να συμπαρασταθούν στον 45χρονο που πριν από λίγες ημέρες πυροβόλησε στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθούν από το θερμοκήπιό του μετανάστες, οι οποίοι είχαν αφαιρέσει φρούτα και λαχανικά και διαπληκτίζονταν με τον πατέρα του. Ο 45χρονος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, αλλά και οι μετανάστες που είχαν συλληφθεί χθες αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στη ΒΙΑΛ με την υποχρέωση μία φορά τον μήνα να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα. Στο μεταξύ, στη Λέσβο παραλίγο να δημιουργηθούν επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς, όπου παραμένουν επί περίπου ένα μήνα πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές. Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκαν άρον άρον στη δομή φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και επί τρεις μέρες θα μείνουν εκεί, ύστερα από διαπραγματεύσεις που έγιναν με την αστυνομία όσον αφορά την εξέταση τους αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει.

Χθες και προχθές είχε δημιουργηθεί μεγάλη ένταση. Ακραία στοιχεία που είχαν παρεισφρήσει στην κινητοποίηση επιχειρηματιών της κεντρικής αγοράς προχθές πίεζαν να εκκενωθεί η πλατεία από τους κατασκηνωτές, ενώ χθες κάποιοι κινήθηκαν με βίαιες διαθέσεις εναντίον των προσφύγων και προπηλάκισαν δημοσιογράφους.

Με επιστολή τους στους Λέσβιους της Αθήνας, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός καλεί σε διοργάνωση συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα, το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου, «για να μη μετατραπεί το νησί από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε νησί-φυλακή».

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου έχει οριστεί και η εκδίκαση της προσφυγής των δικηγορικών συλλόγων Λέσβου για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού που έχει επιβληθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Η επιβολή του γεωγραφικού περιορισμού θεωρείται από τους νησιώτες ο βασικός λόγος του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που παραμένει στα νησιά επί πολλούς μήνες.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ