Επανέρχεται στους φυσιολογικούς του ρυθμούς το νησί της Σύμης μετά τις ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Δευτέρας 13 Νοεμβρίου. Χάρη στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που σε συνεργασία με το Στρατό βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη Σύμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, επανήλθε γρήγορα στην ομαλότητα το νησί.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, κ. Χρήστος Ευστρατίου ανέφερε: «Ο περιφερειάρχης έπειτα από συνεννόηση με το Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ και τον υπουργό, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό αποφάσισε το πρωί της Τρίτης 14 Νοεμβρίου να μεταφέρουμε στη Σύμη τα μηχανήματα της Περιφέρειας, του στρατού και κάποιων εργολάβων που οικειοθελώς προσέφεραν βοήθεια. Ξεκινήσαμε στις 5 το πρωί από τη Ρόδο και όταν φτάσαμε στη Σύμη οι κάτοικοι μάς περίμεναν ως σωτήρες. Μας έλεγαν ότι δεν φαντάζονταν πως θα υπήρχε τόσο γρήγορη ανταπόκριση και ότι θα έφθανε στο νησί τόσο μεγάλη βοήθεια. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η αγάπη του κόσμου απέναντί μας. Συνεχώς μας ευχαριστούσαν για τη βοήθεια που προσφέραμε. Ξεκινήσαμε κατευθείαν το έργο από τα πιο δύσκολα σημεία. Κάναμε συναντήσεις ανά τρίωρο για να δούμε πού βαδίζουμε. Δουλεύαμε από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. Ήμασταν βέβαια πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα.
Την πρώτη μέρα δεν υπήρχε νερό και ρεύμα… Ο δήμαρχος έγραψε χειρόγραφα την αίτηση να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Φωτογράφισα αυτή την ιδιόχειρη αίτηση με το κινητό μου, έστειλα τη φωτογραφία στον κ. Χατζημάρκο για την κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».
Στη συνέχεια, ο κ. Ευστρατίου είπε ότι οι ζημιές σε καταστήματα, επιχειρήσεις αλλά και στις υποδομές του νησιού ήταν μεγάλες. Ήδη η Περιφερειακή Αρχή έχει όμως δεσμευθεί για την χρηματοδότηση των έργων και των παρεμβάσεων που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Όπως ανέφερε ο κ. Ευστρατίου: «Έγιναν πολλές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε παντού. Παραμείναμε τέσσερις μέρες στη Σύμη και φέραμε το νησί σε μια καλή κατάσταση. Τη δεύτερη μέρα μετά τη θεομηνία επισκέφθηκε το νησί ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος για να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών. Ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει τα μέγιστα, από οικονομικής και τεχνικής άποψης, προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε για την εγγραφή δύο εκατομμυρίων ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, προκειμένου να παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει υποστεί κατολισθήσεις και αποκόλληση της ασφάλτου, η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου και η επισκευή του γηπέδου, έργα για τα οποία θα απαιτηθούν σημαντικά ποσά. Να θυμίσουμε επίσης ότι 5.000 λίτρα πετρελαίου, για την τροφοδότηση των μηχανημάτων της Περιφέρειας και του Στρατού, που εργάζονταν για την αποκατάσταση της πληγείσας από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, Σύμης, απέστειλαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανταποκρινόμενα στο αίτημα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου».
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει τις παρεμβάσεις στη Σύμη, μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. «Τη Δευτέρα θα επιστρέψω στη Σύμη για να ελέγξω την πορεία των εργασιών. Η Περιφέρεια έχει μισθώσει εργολάβους, οι οποίοι κάνουν καθαρισμούς στο οδικό δίκτυο Γυαλού-Πανορμίτη, όπου υπήρξαν πολλές κατολισθήσεις. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και τους εθνοφύλακες της Σύμης που βοήθησαν πολύ στην καθαριότητα. Τέλος, θέλω να πω ότι είχαμε άριστη συνεργασία με τον υπουργό κ. Σαντορινιό και τον δήμαρχο κ. Παπακαλοδούκα», είπε ο κ. Ευστρατίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ