Για τις 22 Δεκεμβρίου διεκόπη η δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με «πρωταγωνιστές» τον Αλεξ Ρόντο (ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο), σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει λόγω κωλύματος των συνηγόρων.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά οκτώ πρόσωπα. Η εμπλοκή του κ. Ρόντου προκύπτει από την ιδιότητα του ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) την επίδικη περίοδο. Κατηγορούμενοι είναι επίσης πρέσβεις, πρώην υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, καθώς και η σύζυγός του κ. Τζεβελέκου, κυρία Μαρία – Αναστασία Μακρυνιώτη.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με τη διαχείριση κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η Οργάνωση κατά την περίοδο 2000 -2004, για την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο. Τα κονδύλια, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, διατέθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι στην απολογία του ο κ. Ρόντος, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ, είχε μεταξύ άλλων υποστηρίξει ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, καθώς συνδέονταν με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ