Με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και τη 2η ΥΠΕ ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής κλινικής Σάββας Καραταπάνης ενημερώνει για την αδυναμία εκπόνησης Προγράμματος εφημέρευσης Παθολογικών Κλινικών στο Νοσοκομείο της Ρόδου λόγω ελλείψεων γιατρών, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Η επιστολή:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ρόδος 20/11/2014
Προς το κ. Διοικητή Γ. Ν. Ρόδου
-2η Δ.Υ.ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Α’ Παθολογική Κλινική
Δ/ντής : Dr. Σ. ΚΑΡΑΤΑΠΑΝΗΣ
Πρόεδρος Παθολογικού Τομέα
ΘΕΜΑ : Αδυναμία εκπόνησης Προγράμματος εφημέρευσης Παθολογικών Κλινικών
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε προφορική επικοινωνία με την ιατρό κ. Καραγιώργη Ιωάννα μου ανακοίνωσε ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο σύστημα εφημεριών των Παθολογικών Κλινικών, γιατί την έχουν προγραμματίσει από το ΚΥ Εμπωνας να καλύψει άλλες ανάγκες. Όπως γνωρίζετε τόσον η κ. Καραγιώργη όσο και η κ. Διακονικόλα είναι απολύτως απαραίτητες για την εφημέρευση των Παθολογικών Κλινικών καθώς και του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ). Θέλω να σας επισημάνω και με τη παρουσία των δύο γιατρών που σας ανέφερα υπήρχε περίσσεια 7 εφημεριών που τις επιβαρύνονται γιατροί και των δύο κλινικών μολονότι δεν υποχρεούνταν να το πράξουν και χωρίς να αμείβονται. Επειδή η μη εφημέρευση της κ. Καραγιώργη στο νοσοκομείο μας θα δημιουργήσει 14 κενές ημέρες εφημέρευσης, όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατον να εκπονηθούν προγράμματα εφημέρευσης και για τις δύο Παθολογικές Κλινικές. Θα ήθελα να σας επισημάνω επίσης ότι η παρουσία των δύο Γενικών Γιατρών αποτελούσε το ελάχιστο της βοήθειας που μας είχε υποσχεθεί η 2η ΥΠΕ, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος όπως είχε εκτεθεί σε σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο μας. Οι ψυχικές και σωματικές αντοχές όλων των γιατρών και των δύο Παθολογικών Κλινικών έχουν εξαντληθεί σημαντικά, αφού γνωρίζετε ότι εκτός από τις ανάγκες των ΤΕΠ νοσηλεύουμε όλα τα περιστατικά του Παθολογικού Τομέα διότι οι περισσότερες κλινικές έχουν σταματήσει να λειτουργούν (Νευρολογική, Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Γαστρεντερολογική).
Γνωρίζετε επίσης ότι και οι δύο Παθολογικές Κλινικές είναι σοβαρά υποστελεχωμένες με την παρουσία 3 ειδικών και 2 ειδικευομένων σε κάθε μία από αυτές. Όπως αντιλαμβάνεστε οι ανάγκες των δύο Παθολογικών Κλινικών που αποτελούν κλινικές που υφίστανται το μεγαλύτερο φορτίο σε νοσηλεία και εφημέρευση, έχουν αυξηθεί τόσο σημαντικά που η λειτουργία τους με το υπάρχον προσωπικό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αδύνατη η εκπόνηση προγράμματος εφημέρευσης για τον μηνά Δεκέμβριο και από τις δύο Παθολογικές Κλινικές.
Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε την κατανόηση σας, θα θέλαμε να επιληφθείτε άμεσα του προβλήματος που έχει προκύψει. Θέλουμε επίσης να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και όχι να είμαστε επαίτες κάθε μήνα για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της εφημέρευσης. Πιστεύουμε ότι η ασφαλής εφημέρευση στο νοσοκομείο αποτελεί τη κορυφαία προτεραιότητα όλων των δομών υγείας της περιοχής μας.
Μετά τιμής
Σ. Καραταπάνης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
2. Επιστημονική Επιτροπή Γ. Ν Ρόδου”.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ