Στην ημερήσια διάταξη θα εισαχθεί σε προγραμματισμένη για την Παρασκευή το πρωί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου το θέμα της δικογραφίας, που σχηματίστηκε και εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας, εις βάρος του πρώην δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, του πρώην αντιδημάρχου και προέδρου της ίδιας επιχείρησης κ. Μανώλη Καμπουρόπουλου, ενός υπαλλήλου της ίδιας επιχείρησης (λογιστή) κι ακόμη ενός υπαλλήλου, που έχει συνταξιοδοτηθεί.
Οι ανωτέρω βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και η τακτική Ανακρίτρια έχει δώσει προθεσμία μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019 στην επιχείρηση για να δηλώσει αρμοδίως αν επιθυμεί την συνέχιση της υπόθεσης ή όχι.
Ελέγχονται, ειδικότερα για τις διαδικασίες που ακολούθησαν προκειμένου να γίνει η καταβολή της μισθοδοσίας σε 47 συμβασιούχους της επιχείρησης.
Για την υπόθεση η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε εισηγηθεί τον Ιανουάριο του 2015 την αρχειοθέτησή της, με το σκεπτικό ότι οι ελεγχόμενοι δεν επιχείρησαν να ωφελήσουν ή να βλάψουν συγκεκριμένο πρόσωπο και ούτε είχαν πρόθεση να ζημιώσουν τη δημόσια περιουσία.
Είχε κριθεί συγκεκριμένα ότι υφίστατο δυσκολία στην εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων που φέρονται να είναι αντιφατικές μάλιστα μεταξύ τους. Με την διάταξη αρχειοθέτησης, διαφώνησε ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου, που έκρινε ότι οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται υποχρεωτικά και περαιτέρω ότι όταν ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε αθεώρητο το ένταλμα για την μισθοδοσία των συμβασιούχων, δεν θα έπρεπε να πληρωθεί, ως είχε.
Κατόπιν τούτου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος μελών της διοίκησης και υπαλλήλων.
Η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν εξώδικης επιστολής της πρώην ταμία προς τον διευθυντή του Κεντρικού Καταστήματος Ρόδου της “Εθνικής Τράπεζας”, κ. Ηλία Ηλιάδη.
Η εξώδικη δήλωση εστάλη, αφού ενημερώθηκε ότι ενώ ακόμη βρισκόταν στη διαδικασία ελέγχου – περαίωσης και παράδοσης του ταμείου της επιχείρησης εστάλη στην τράπεζα από το γραφείο του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΡ μία κατάσταση μισθοδοσίας χωρίς την αντίστοιχη εντολή προς την τράπεζα ανυπόγραφη, αφορώσα το ανυπόγραφο και αθεώρητο υπ’ αριθ. 1.103/20-11-2013 ένταλμα – εντολή καταβολής πληρωμής, επί του οποίου εξέφρασε ρητά της αντιρρήσεις της. Η πρώην ταμίας επεσήμανε μάλιστα ότι η τυχόν καταβολή του ποσού που αφορούσε η εν λόγω κατάσταση θα επέφερε σοβαρές συνέπειες σε βάρος του διευθυντή της τράπεζας, της ΔΕΥΑΡ, καθώς και της ίδιας προσωπικά αφού ακόμη δεν είχε παραδώσει ταμείο. Θυμίζουμε εξάλλου ότι την 22 Οκτωβρίου 2013 κοινοποιήθηκε στην ΔΕΥΑΡ η υπ’ αριθ. 1.766/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δυνάμει της οποίας εκρίθη η μη αναγνώριση της εργασιακής σχέσης 45 απασχολούμενων πρώην υπαλλήλων της ΔΕΥΑΙ, αφού κρίθηκε ότι η υπ’ αριθ. 50/2006 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, δυνάμει της οποίας αναγνωρίσθηκε η σχέση εργασίας τους με την ως άνω επιχείρηση ως αορίστου χρόνου ελήφθη παρά το νόμο και δεν παράγει σε καμία περίπτωση έννομα γι’ αυτούς αποτελέσματα. Παρά ταύτα αποφασίσθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ να πληρωθούν και οι 45 υπάλληλοι για το μήνα Οκτώβριο του 2013, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί μέχρι τότε στο λογιστήριο η παραπάνω απόφαση κι ενώ τόσο η κεντρική ταμίας τόσο και ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών τελούσαν σε άδεια. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κοινοποιήθηκε τελικά στο λογιστήριο το Νοέμβριο του 2013 και τότε αποφασίστηκε να μην συνηγορήσουν στην καταβολή της μισθοδοσίας.
Ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου, απολογούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται.
Κατέστησε σαφές ότι όταν η ΔΕΥΑΡ απέστειλε προς έλεγχο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής με αριθμό 126/2013, το οποίο αφορούσε στην πληρωμή της μισθοδοσίας όλου του προσωπικού της επιχείρησης για την καταβολή της μισθοδοσίας του μηνός Νοεμβρίου 2013 και μετά την έκδοση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η Υπηρεσία Επιτρόπου έκρινε ότι αυτό δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τόνισε έτσι ότι τηρήθηκε απαρρέκκλιτα η κείμενη νομοθεσία και διαδικασία για την καταβολή των μισθών στους συμβασιούχους.
Επεσήμανε επιπλέον ότι η ΔΕΥΑΡ λαμβάνοντας υπόψη της τις διαπιστωτικές πράξεις των τέως διοικητικών συμβουλίων των συνενούμενων ΔΕΥΑ, αποδέχτηκε το σύνολο του προσωπικού αυτών, σύμφωνα με την ονομαστική κατάσταση και την εργασιακή σχέση ενός εκάστου των εργαζομένων και τους ενέταξε στη επιχείρηση.
Η αποφασισθείσα προσωρινή κατάταξη τελούσε εξάλλου υπό τον όρο της τελεσιδικίας ή κατ’ άλλο τρόπο τακτοποίησης των εκκρεμουσών διαφορών ενώπιον δικαστηρίων.
Εξήγησε ακόμη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ δεν γνώριζε και ούτε όφειλε να γνωρίζει τον τρόπο πρόσληψης του προσωπικού των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων, ούτε ήταν υποχρεωμένο στον έλεγχο του τρόπου πρόσληψης των υπαλλήλων των πρώην ΔΕΥΑ.
Η μεταφορά του προσωπικού συντελούνταν σύμφωνα με τα στοιχεία που οι συγχωνευόμενες ΔΕΥΑ παρέδιδαν στην υπό σύσταση νέα ενιαία επιχείρηση, χωρίς να αναφέρεται οπουδήποτε, ότι έπρεπε η τελευταία να ελέγξει τους φακέλους του προσωπικού που ενέτασσε στο δυναμικό της. Εξάλλου, το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ με την με αριθμό 484/18-11-2013 απόφασή του αποδεχόμενο γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΡ έλαβε απόφαση σύμφωνα με την οποία, ως την διατύπωση της κρίσης του ΑΣΕΠ η νέα ΔΕΥΑΡ δεν δύναται να αλλάξει το καθεστώς της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων στην πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Επιπλέον επί προεδρίας του κ. Κουσουρνά με νέα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η λύση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων που αναφέροντο σε έκθεση του ΑΣΕΠ, που έκρινε παράνομη την απασχόληση τους.
Με διάταξη εξάλλου, άσχετα με την έλλειψη αντικειμενικής ευθύνης στο πρόσωπό του, ήρθη και το αξιόποινο όσων συμμετείχαν σε αποφάσεις παράτασης ισχύος συμβάσεων εργασίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ