Αδιάφοροι (σκόπιμα ή λόγω έλλειψης ρευστότητας) μένουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δανειοληπτών (με καταναλωτικά δάνεια από 1.000-20.000 ευρώ) στις απόπειρες των τραπεζών να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων τους ακόμη και με «κούρεμα» της οφειλής τους έως και 90%, πριν αυτά τα διαθέσουν προς πώληση σε ξένα funds.

Τελευταίο παράδειγμα πλήρους και γενικευμένης αδιαφορίας και άρνησης προς τις τράπεζεςαποτελεί το κάλεσμα που απεύθυνε η Eurobank με επιστολές που ταχυδρόμησε σε 90.144 δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων (δόθηκαν τη δεκαετία 2000-2010).

Μετά από επιμελή διασταύρωση εξακριβώθηκε ότι οι επιστολές (είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν ανάλογες επιστολές στα ίδια πρόσωπα άλλες τρεις φορές) παρελήφθησαν από 85.000 δανειολήπτες.

Πόσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τράπεζας για ευνοϊκότατη ρύθμιση, με μέσο όρο «κουρέματος» της οφειλής στο 80%  της αξίας του καταναλωτικού δανείου τους;

Από τους 85.000 μόλις 5.363 πελάτες δηλαδή ποσοστό περίπου 6%. Στις επιστολές της η τράπεζα, εκτός της πρότασης για ρύθμιση ενημέρωσε τους πελάτες της ότι προτίθεται να πωλήσει το χαρτοφυλάκιο των 90.144 καταναλωτικών δανείων σε ξένο fund.

Μετά την κάθετη άρνηση της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών για ρύθμιση το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών δανείων κατέληξε σε ξένο fund  με την κωδική ονομασία  «Zenith»  και με κέρδος 5% επί της ονομαστικής αξίας.

Πέρυσι η ίδια τράπεζα είχε επιχειρήσει πάλι με αποστολή επιστολών την τακτοποίηση μέσω ευνοϊκής ρύθμισης (που προέβλεπε κούρεμα έως 90%) ανάλογου χαρτοφυλακίου που περιελάμβανε  120.000 καταναλωτικά  δάνεια. Ανταποκρίθηκε μόλις το 2%, δηλαδή 2.400 δανειολήπτες.

Ανάλογη πρακτική εφάρμοσε και η Εθνική τράπεζα αποστέλλοντας επιστολές σε 200.000 κατόχους δανείων (καταναλωτικών και επιχειρηματικών) και προτείνοντας «κούρεμα» έως 70% της οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου σε 6 δόσεις. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μόλις 8.500 δανειολήπτες και προσήλθαν σε υποκατάστημα της τράπεζας με σκοπό να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, δηλαδή μόλις 1 στους 20 δανειολήπτες από όσους έλαβαν επιστολή.

Το συγκεκριμένο πακέτο των δανείων περιλάμβανε καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, με μέσο όρο τα 10.000 ευρώ στα καταναλωτικά και 30.000 στα επιχειρηματικά. Και αυτό το χαρτοφυλάκιο δανείων πωλήθηκε τελικώς σε ξένο  fund, το οποίο αναλαμβάνει πλέον να εισπράξει τις οφειλές των δανειοληπτών…

πηγή newpost.gr

Συντάκτης Θάνος Πασχάλης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ