Τοπικές Ειδήσεις

Στη Ρόδο αντιπροσωπεία του Τάγματος των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας

Συνάντηση εργασίας με τον Πρέσβη του Κραταιού Τάγματος των Ιεροσολύμων, της Ρόδου & της Μάλτας Luca Rovati, είχε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, παρουσία του προέδρου του Ιταλικού Σώματος Αρωγής του Τάγματος της Μάλτας Gerardo Solaro, των αντιδημάρχων Στράτου Καρίκη, Γιώργου Τριάντου, Στέφανου Δράκου, Τσαμπίκας Κιαχαγιά, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου τουρισμού και δημοσίων σχέσεων, κ. Θανάση Βυρίνη, του προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου “Κολοσσός 2047”, Γιάννη Δημόπουλου, και του Διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Διονύση Τσιλιγκίρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση του Πρέσβη κ. Luca Rovati στην Ελλάδα έπειτα από την επίσημη αναγνώριση του Τάγματος των Ιεροσολύμων, της Ρόδου & της Μάλτας ως Κυρίαρχου και Κραταιού από την Κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Δεκέμβριο του 2021.
Μιλώντας στα ΜΜΕ, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Rovati εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη για την εγκάρδια υποδοχή και δήλωσε ότι το νησί αποτελεί ένα τόπο ιδιαίτερης σημασίας για το Τάγμα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή μία σειρά από δράσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση των αναγκών των πολιτών που χρειάζονται στήριξη.


Ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Πρέσβη κ. Luca Rovati, ενός ανθρώπου με ένα πλούσιο βιογραφικό και σημαντική προσφορά.
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στη Ρόδο και στο Δημαρχιακό Μέγαρο τον πρέσβη του επισήμως αναγνωρισμένου Κραταιού Τάγματος των Ιεροσολύμων, της Ρόδου & της Μάλτας Luca Rovati, σε συνεννόηση πάντα με την ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και τους συναρμόδιους φορείς.
Είναι πραγματικά σπουδαία η προσφορά του Τάγματος σε όλο τον κόσμο, σε πονεμένες περιοχές, όπως Συρία και η Ουκρανία. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όσα σκέπτονται να υλοποιήσουν στη Ρόδο, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να εφαρμόσουμε μία σειρά από δράσεις για το ροδιακό λαό και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, θρησκείας, καταγωγής», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης, ενώ σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε απάντησε πώς οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στη Ρόδο θα αφορούν κυρίως στους ανθρώπους με άνοια και πάρκινσον αλλά και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Εμφανώς ικανοποιημένος από την έκβαση της συνάντησης και την εγκάρδια υποδοχή, ο Πρέσβης κ. Luca Rovati, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στο δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, λέγοντας ότι: «Η Ρόδος είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορία μας. Το 2023 συμπληρώνονται 500 χρόνια από τότε που οι Ιππότες του τάγματός μας αποχώρησαν από το νησί. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ιδιότητα του Πρέσβη, λίγο καιρό μετά την επίσημη αναγνώριση του Τάγματος των Ιεροσολύμων, της Ρόδου & της Μάλτας ως Κυρίαρχου και Κραταιού από την ελληνική Κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε νοσοκομειακή και ανθρωπιστική βοήθεια στον κόσμο ασχέτως φυλής ή θρησκείας και αυτό θέλουμε να κάνουμε και στη Ρόδο.
Ευχαριστώ τις ελληνικές Αρχές για την αναγνώριση του Τάγματος μας. Ευχαριστώ όμως ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη που είναι ο πρώτος πολιτικός άρχοντας που μας συνάντησε, επιφυλάσσοντάς μας εγκάρδια και φιλική υποδοχή. Είμαστε ευγνώμονες και θα κάνουμε το παν ώστε να προσφέρουμε πρωτίστως στη Ρόδο νοσοκομειακές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.
Λίγα λόγια για το
Κραταιό Τάγμα των
Ιεροσολύμων, της Ρόδου & της Μάλτας
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας αναφερόμενο συχνά και ως Τάγμα της Μάλτας ή απλά Ιππότες της Μάλτας, είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα τη Ρώμη. Η επίσημη γλώσσα των μελών του είναι τα ιταλικά. Το ρητό του είναι το λατινικό «Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum» (Άμυνα της πίστης και βοήθεια προς τους φτωχούς).
Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσία. Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες, μία οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων.
Έπειτα από την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ το 1099 στη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, το νοσοκομείο μεταβλήθηκε σε θρησκευτικό τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όταν οι Χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523) και στη συνέχεια από τη Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο.
Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ (προσφάτως και από την Ελληνική Κυβέρνηση), καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 13.000 μέλη και 150.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 50.000 άτομα προσωπικό. Όλοι αυτοί εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των προσφύγων, των απόρων, αστέγων καθώς επίσης και των παιδιών. Ανάμεσα στους ανθρώπους που φροντίζουν είναι λεπροί και πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, σε όλο τον κόσμο, αδιακρίτως φυλής ή θρησκείας. Επίσης, μέσω του Σώματος Malteser International, βοηθά διεθνώς θύματα από φυσικές καταστροφές, επιδημίες και ένοπλες συρράξεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου