Τοπικές Ειδήσεις

Στο προσκήνιο επαπειλούμενοι καταλογισμοί «μαμούθ» στους πρώην Δήμους Αρχαγγέλου και Ροδίων

Δύο υποθέσεις, που παρέμειναν στάσιμες επί σειράν ετών, τίθενται εκ νέου στο μικροσκόπιο των ελεγκτών σε εφαρμογή διάταξης στον Ν.4700/2020 με την οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα καταλογισμών άνω των 100.000 ευρώ από τον Επίτροπο στο Β’ Κλιμάκιο.
Σημειώνεται ότι στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμούσαν, μετά την ανάληψη καθηκόντων έκδοσης καταλογιστικών πράξεων, κατόπιν τροποποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ογκώδεις φάκελοι με φύλλα μεταβολών και ελλείψεων που είχαν εκδοθεί μετά τη διενέργεια καθολικών κατασταλτικών ελέγχων στους πρώην Δήμους Αρχαγγγέλου και Ροδίων.
Οι δημόσιοι υπόλογοι των δύο καποδιστριακών Δήμων και συγκεκριμένα αιρετοί και υπάλληλοι, είχαν υποβάλει τις απόψεις τους επί των διαπιστώσεων των ελέγχων και ανέμεναν την κρίση του Επιτρόπου.
Η διαδικασία του καταλογισμού “πάγωσε” καθώς και στους δύο πρώην Δήμους, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης, παραγγέλθηκε η διενέργεια Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, για την απόδοση ευθυνών (αν υφίστανται) από την απώλεια παραστατικών.
Στον πρώην Δήμο Ροδίων σημειώθηκε συγκεκριμένα πλημμύρα στην αποθήκη που εφυλάσσοντο παραστατικά και στοιχεία με αποτέλεσμα ο έλεγχος να μην είναι πλήρης.
Για την διενέργεια των δύο ΕΔΕ διορίστηκαν επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης, που δεν ολοκλήρωσαν, λόγω φόρτου εργασίας το έργο που τους ανατέθηκε, εντός των προθεσμιών που είχαν τεθεί.
Στην πορεία με νομοθετική ρύθμιση διαλύθηκε η Οικονομική Επιθεώρηση Κρήτης και οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιφορτίστηκαν με το έργο της ολοκλήρωσης των ελέγχων σε όλη τη χώρα και κατέστησαν από την πρώτη στιγμή σαφές με έγγραφά τους ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να εκτελέσουν όλες τις παραγγελίες που εκκρεμούσαν (ανάλογα έγγραφα απεστάλησαν και στις Εισαγγελικές Αρχές, που ανέμεναν την κρίση επιθεωρητών επί υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος για τις οποίες είχαν ζητήσει πραγματογνωμοσύνες).
Κρίθηκε έτσι ότι θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες καταλογισμών σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρότι οι σχετικές ΕΔΕ δεν είχαν διενεργηθεί.
Η υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα ωστόσο δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την διαδικασία.
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
Στον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου το Ελεγκτικό Συνέδριο ήλεγξε συγκεκριμένα το σύνολο των παραστατικών και των ενταλμάτων πληρωμής, που εκδόθηκαν στο διάστημα 1997-2007 και έκρινε ως ανοίκειες δαπάνες, που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας τριών δημάρχων και συγκεκριμένα των κ.κ. Λ. Κανάκη, Θ. Κολιάδη και Αλ. Παπουρά.
Πιο συγκεκριμένα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 343/11-6-2013 έγγραφο του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δόθηκε εντολή στην Υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα για την διενέργεια Έκτακτου Κατασταλτικού Διαχειριστικού Ελέγχου της διαχείρισης του Δήμου Αρχαγγέλου οικονομικών ετών 1995-2005, σύμφωνα με τις παρ. 5 και 8 του άρθρου 169 του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ 114 Α’).
Κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός χρηματικών ενταλμάτων, κατά δήλωση των υπηρεσιακών παραγόντων του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου Ρόδου και νυν Δήμου Ρόδου, έχει απωλεσθεί, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ευθύνη των υπόλογων του Δήμου Αρχαγγέλου για την απώλεια αυτή.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι διατάξεις περί διενέργειας προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, καταστρατηγήθηκαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως με την διαδικασία της απευθείας αναθέσεως και της κατάτμησης των διαδικασιών.
Τέλος διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 40, 41, 43, 44, 46, 53, 54, 56 και 57 του β.δ./τος 17-5/15-6-59 (ΦΕΚ Α 114) σχετικά με την ταμειακή διαχείριση του δήμου σε ορισμένα από τα ελεγχόμενα έτη.
Από τον έλεγχο προέκυψαν παράνομα έξοδα παράστασης αιρετών, παράνομη καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης σε υπάλληλο, παράτυπες δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και επιχορηγήσεις σχολικών και εκκλησιαστικών επιτροπών ως και “Φιλαρμονικής”.
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ
Ενώπιον του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα εκκρεμεί προσφυγή αιρετών και υπαλλήλων που υπηρέτησαν στον πρώην Δήµο Ροδίων, στο διάστηµα 1999-2006 και κινδυνεύουν µε καταλογισµό ύψους 9,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες οι οποίες έχουν κριθεί παράτυπες.
Σε 36 αιρετούς και 6 δηµοτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους και εν ενεργεία, είχαν κοινοποιηθεί 8 φύλλα µεταβολών και ελλείψεων του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα, µε τα οποία διαπιστώνονται παρατυπίες σε δαπάνες, η είσπραξη των οποίων ζητείται από τον ενιαίο Δήµο. Με τα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων του πάρεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν κριθεί ως παράνομες δαπάνες για επιχορηγήσεις στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, κρατήσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς που δεν αποδόθηκαν, δαπάνες για δημόσιες σχέσεις. για έξοδα παράστασης, για ταξίδια στο εξωτερικό, για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους, για δεξιώσεις, σε κινητά τηλέφωνα, για δημοσιεύσεις, για την επιχορήγηση της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας, για βοηθήματα σε απόρους, για την ενίσχυση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΡΟΔΩΝ ΑΕ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΕΚΤ κ.ά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου