Τοπικές Ειδήσεις

Ρύθμιση «ανάσα» των δανείων ενός 35χρονου Ροδίτη πατέρα δύο ανήλικων παιδιών

Με απόφαση, που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, υπήχθη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και πέτυχε την ρύθμιση των οφειλών του ένας Ροδίτης, που ανέλαβε τα χρέη της εκλιπούσης μητρός του.
Πιο συγκεκριμένα ο αιτών, ηλικίας 35 ετών, είναι έγγαμος και έχει αποκτήσει, δύο τέκνα. Εργάζεται ως εποχιακός ξενοδοχοϋπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές περί το ποσό των 1.100 ευρώ, ενώ την χειμερινή περίοδο λαμβάνει επίδομα ανεργίας για κάποιους μήνες. Η σύζυγός του δεν εργάζεται. Διαμένει σε ένα διαμέρισμα, πλήρους κυριότητάς του, εμβαδού 77 τ.μ., στο οποίο αντιστοιχεί ποσοστό συνιδιοκτησίας 3,125% εξ αδιαιρέτου επί του όλου ακινήτου. Έτερη ακίνητη περιουσία δε διαθέτει.
Το έτος 2013, που απεβίωσε η μητέρα του αιτούντος, η οποία είχε συμβληθεί τα έτη 2009 και 2012, με τράπεζα σε συμβάσεις δανείων, ο αιτών υπεισήλθε ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος της θανούσης μητρός του (σε ποσοστό 3/4 εξ αδιαιρέτου), αναλαμβάνοντας ως οφειλέτης, τα χρέη αυτής. Επιπλέον, ο αιτών συμβλήθηκε με τράπεζα σε σύμβαση δανείου.
Το σύνολο των οφειλών του ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 145.374,34 ευρώ.
Ο αιτών βρίσκεται σήμερα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Στην αδυναμία αυτή περιήλθε χωρίς δόλο, αφού κατά το χρόνο ανάληψης των οφειλών του, αποδεχόμενος την κληρονομιά της μητέρας του το έτος 2013, είχε ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα, ενώ δεν είχε σχηματίσει ακόμα την οικογένειά του, γεγονός που του δημιούργησε την εύλογη πεποίθηση ότι θα μπορούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του με μηνιαίες καταβολές συνολικού ποσού 60 ευρώ, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών (ήτοι 36 μήνες), οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα μέσα στο πρώτο πενθήμερο εκάστου μηνός, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά την δημοσίευση της απόφασης.
Ειδικότερα, ο αιτών θα καταβάλλει στην πρώτη πιστώτρια για την απαίτησή της ύψους 4.105,39 ευρώ, ποσό 1,70 ευρώ, στην δεύτερη πιστώτρια για την απαίτηση της ύψους 70.151.65 ευρώ, ποσό 28,95 ευρώ, στην δεύτερη πιστώτρια για την απαίτηση της ύψους 52.082,68 ευρώ, ποσό 21,50 ευρώ, στην δεύτερη πιστώτρια για την απαίτηση της ύψους 19.034,64 ευρώ, ποσό 7,85 ευρώ.
Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία του και του επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του, το ποσό των 147,20 ευρώ τον μήνα και για χρονικό διάστημα 360 μηνών (30 ετών), εντόκως χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά τον χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η καταβολή των δόσεων αυτών θα αρχίσει την 1η ημέρα του πρώτου μήνα μετά την πάροδο των καταβολών της τριετίας και θα είναι καταβλητέες στο πρώτο πενθήμερο εκάστου μηνός.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Βάσια Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου