Ο… λογαριασμός στον παππού και στη γιαγιά, όταν ο πατέρας αδυνατεί οικονομικά να καταβάλλει διατροφή προς το ανήλικο παιδί του.

Με μια απόφαση που προκαλεί μεγάλη αίσθηση αλλά και μεγάλη συζήτηση, η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ο παππούς οφείλει να συμμετέχει στη διατροφή του εγγονιού του μετά το διαζύγιο του γιου του, εφόσον ο διαζευγμένος γιος δεν μπορεί να καλύψει μόνος του αυτή την υποχρέωση.

Την απόφαση έλαβε το Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης προσφυγής, υποχρεώθηκε ο παππούς – γιατί η γιαγιά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα- να συμμετέχει στη διατροφή του εγγονιού του μετά από αίτηση που κατέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, επειδή ο πρώην σύζυγός της, λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής. Η γυναίκα, αξιοποιώντας τις διατάξεις που παρέχει ο νόμος, στράφηκε κατά των γονέων του πρώην συζύγου της, ζητώντας να αναλάβουν επί της ουσίας ο παππούς και η γιαγιά το δικό του μερίδιο στα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου.

Το σκεπτικό της απόφασης

Εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου” έκρινε το δικαστήριο έκρινε, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”.

Η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται επί περισσότερων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλ. να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα”, αναφέρει η απόφαση.

Τα ποσά διατροφής που θα καταβάλλει ο παππούς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαζευγμένη σύζυγος ζήτησε να υποχρεωθούν προσωρινά ο παππούς και η γιαγιά να πληρώνουν συνολικά 400 ευρώ τον μήνα ως υπόχρεοι για την ανατροφή του ανήλικου εγγονιού τους.

Το δικαστήριο πιθανολόγησε με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία τις ανάγκες του παιδιού στα 480 ευρώ. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση να εισφέρει στη διατροφή του εγγονιού του το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής κατάστασής της, κρίθηκε ότι δεν είναι σε θέση να εισφέρει οικονομικά.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ