Τοπικές Ειδήσεις

ΚΚΕ ΤΕ Δωδεκανήσου: “Ο κίνδυνος για black out”

Αν διαβλέπει κίνδυνο black out η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στηριζόμενη στα συμβάντα του χειμώνα 2018-19 στη Ρόδο και παρατείνει την άδεια παραγωγής μέχρι την 1/8/2022 για την κινητή αεριοστροβιλική μονάδα (Α/Σ Νο2) στον ΑΗΣ Σορωνής, ο κίνδυνος να βυθιστούν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά είναι παρά πάνω από σίγουρος με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως σπεύδει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης , που έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πάγια και σταθερή απαίτηση του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση της ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά και στο όνομα της «διάσωσης» της ΔΕΗ, η κυβέρνηση εξαπολύει νέο γύρο επίθεσης στα νοικοκυριά με:

· Αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια, και ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στο κοινωνικό τιμολόγιο.

· Κατάργηση της μείωσης του 10% σε συνεπείς πελάτες

· Χιλιάδες απολύσεις στη ΔΕΗ (εθελούσια αποχώρηση, πρόωρη συνταξιοδότηση, διατήρηση του παγώματος στις προσλήψεις, μη ανανέωση των συμβάσεων με έκτακτους εργαζόμενους κ.ο.κ.).

· Πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ 20% – 30% και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες

Το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί να ανεβάσει και το σενάριο της επιβολής «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το οποίο μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο.

Δηλαδή, πάλι ο λαός θα πληρώσει κι αυτό το λογαριασμό της «απελευθέρωσης» και των ανταγωνισμών στην ενέργεια, όπως χρυσοπληρώνει και όλα τα κοινωνικά αγαθά, που γίνονται πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια των μονοπωλίων. Ειδικά για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο νησί μας οι συνέπειες θα είναι τραγικές, αφού η εποχικότητα της απασχόλησης επιδεινώνει τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται στη ζωή τους γενικότερα και δεν μπορούν να εξοφλήσουν έγκαιρα ή με δόσεις τα τσουχτερά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σε θέση μάχης πρέπει να βρεθεί άμεσα ο λαός απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις και στις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Ρόδος 23/8/2019

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου