Τοπικές Ειδήσεις

Κάθε επιτάφιος στη Ρόδο έχει τη δική του χάρη, κάθε ένας είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος

• Η ατμόσφαιρα, όπως πάντα, κατανυκτική με την κορύφωση του Θείου Δράματος να προκαλεί δέος στους πιστούς • Η ανά τους αιώνες ακατάλυτη παράδοση συγκέντρωσε και φέτος χιλιάδες πιστούς στις εκκλησίες του νησιού

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να είναι παρούσα, το φετινό Πάσχα γιορτάζεται όμως με τις εκκλησίες ανοιχτές και τη συμμετοχή των πιστών στα Ιερά Μυστήρια. Αναγκαία προϋπόθεση, μόνο η χρήση της προστατευτικής μάσκας για την είσοδο στις εκκλησίες, μέτρο το οποίο τηρήθηκε ευλαβικά, αφού άλλωστε αποτελεί πλέον καθημερινή συνήθεια.

Φέτος, έπειτα από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς της Covid-19, πραγματοποιήθηκε κανονικά το έθιμο του στολισμού των επιταφίων.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών, οι ενορίτισσες και ενορίτες συμμετείχαν στον στολισμό χρησιμοποιώντας πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ανέλαβαν ανθοπωλεία να στολίσουν τους επιτάφιους.

Σε πολλές συνοικίες της πόλεως Ρόδου αλλά και στα χωριά, αρκετός κόσμος συνέχιζε να προσέρχεται στους ιερούς ναούς μέχρι και τα ξημερώματα για να προσκυνήσει τους Επιτάφιους, πράγμα που δεν ήταν εφικτό στις δύο προηγούμενες χρονιές. Σε αρκετές εκκλησίες, προσφέρονταν ζεστά ροφήματα αλλά και νηστίσιμα γλυκά. Η ατμόσφαιρα, όπως πάντα, κατανυκτική με την κορύφωση του Θείου Δράματος να προκαλεί δέος στους πιστούς.

Η «δ», πέρασε φέτος από όλους σχεδόν τους ιερούς ναούς της πόλεως Ρόδου, αποτύπωσε τους πανέμορφους επιτάφιους που στόλισαν οι πιστοί με ελπίδα και προσμονή για ένα καλύτερο αύριο. Πανέμορφα λουλούδια,  όμορφα υφάσματα, κρύσταλλα, ξεχωριστά υλικά, μα πιο πολλή η πίστη και η αγάπη των πιστών, «έντυσαν» και φέτος τους επιτάφιους  σε όλους τους ιερούς ναούς του νησιού  στην πόλη και στα χωριά μας. Κάθε επιτάφιος έχει τη δική του χάρη, κάθε ένας είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος.

Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου-Νιοχώρι

Ο στολισμός του επιταφίου ανατέθηκε στο Ανθοπωλείο Νάρκισσος. Χρησιμοποιήθηκαν λευκές ορχιδέες, τριαντάφυλλα λευκά, γυψόφυλλα και φυλλώματα στο χρώμα του χρυσού.

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Τον στολισμό του επιταφίου επιμελήθηκαν οι: Ανθούλα Πασχάλη, Μαρία Κλαδάκη, Αγγελική Καμπικάκη, Ιωάννα Σκληβάκη, Ευαγγελία Τσιμπιδάκη, Ειρήνη Τραμπούλη, Νάνσυ Τρυποσκούφη, Κυριάκος Καλαφατάς, Πάρης Γαβαλάς, Ανδρέας Γαβαλάς, Χριστόφος Αλεξάξης, Γιώτα Φουστέρη. Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες μωβ, τριαντάφυλλα λευκά και ροζ, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα.

Ιερός Ναός Ταξιαρχών-Κοιμητήριο

Ένα κομψοτέχνημα ήταν και φέτος ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στο κοιμητήριο. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά μπουβάρδια, τριαντάφυλλα ροζ και λευκά, μυριόκλαδο, πιπερόφυλλα, γυψόφυλλα. Τα πόδια του επιταφίου ντύθηκαν με βυσσινί βελούδο και πέρλες. Στον τρούλο τοποθετήθηκε μία εντυπωσιακή κορώνα με σταυρό από πέρλες μέσα στην οποία υπήρχαν τριαντάφυλλα. Στις δύο μπροστινές όψεις δέσποζε ένα περίτεχνο τριαντάφυλλο κατασκευασμένο από αμέτρητα κρύσταλλα και πέρλες (χρειάστηκε ενάμιση μήνας για να κατασκευαστεί το καθένα). Στις πλαϊνές όψεις υπήρχαν δύο κορνίζες, επίσης κατασκευασμένες από πέρλες και βελούδο στη μέση των οποίων υπήρχε ένα πρόσωπο αγγέλου, διακοσμημένο με άνθη. Τα τέσσερα φανάρια διακοσμήθηκαν με λευκό μπουβάρδια, λευκό τριαντάφυλλο και πέρλες.

Τα άνθη ήταν δωρεά των οικογενειών Κωνσταντίνου Σπανού του Ευστρατίου και Ιωάννη Πάχου.

Ο στολισμός του επιταφίου είχε ξεκινήσει από τη Μεγάλη Δευτέρα και για το εντυπωσιακό  τελικό αποτέλεσμα απαιτήθηκαν πολλές εργατοώρες. Για το στολισμό του επιταφίου εργάστηκαν με μεράκι και ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, οι Ρένα Σπανού, Άννα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Κωνσταντίνα Μάλτα, Χριστίνα Πάχου, Αφροδίτη Χαροκόπου, Γιάννης Πάχος, Κωνσταντίνος Τρούμπας, Αγγελική Μαντικού, Κωνσταντίνος Μαντικός Ελευθερία Μαρκοπούλου. Όπως πάντα, η επιμέλεια και φροντίδα του στολισμού ανήκει στην κυρία Μαρία Νουαράκη Πάχου.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου-Κοιμητήριο

Τον στολισμό ανέλαβαν οι κυρίες του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Χρησιμοποιήθηκαν αθάνατα ροζ και μωβ και γυψόφυλλα λευκά. Τα άνθη για το στολισμό του επιταφίου, ήταν δωρεά του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κάτω

Στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Κάτω με προσφορές των πιστών, αγοράστηκαν τα άνθη. Την ευθύνη για τον στολισμό του Επιταφίου είχε το ανθοπωλείο του κ. Λενακάκη “Αράλια”.

Τοποθετήθηκαν στον επιτάφιο χρυσάνθεμα λευκά, τριαντάφυλλα λευκά και μωβ, ορχιδέες μωβ, πρασινάδες και συμπίντιουμ.

Άγιος Γεώργιος Άνω

Στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω την ευθύνη για τον στολισμό του Επιταφίου, είχε το ανθοπωλείο «Γαρδένια» της κ. Μαρίας Χατζημαννέτα.
Τοποθετήθηκαν στον Επιτάφιο τριαντάφυλλα ρόζ και λευκά σιμπίντιουμ , πρασινάδες και γυψόφυλλα.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Το στολισμό ανέλαβε το ανθοπωλείο Αράλια

Χρησιμοποιήθηκαν Σιμπίντιουμ, τροπικά χρυσάνθεμα και άλλα τροπικά άνθη σε αποχρώσεις του ροζ και του λευκού.

Αγία Παρασκευή Ιαλυσός

Ο στολισμός ανατέθηκε στο ανθοπωλείο Αράλια

Χρησιμοποιήθηκαν Βιολέτες, Χρυσάνθεμα, λίλιουμ σταρ, τριαντάφυλλα, γυψόφυλλα και τροπικές πρασινάδες.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού

Σύμφωνα με το έθιμο που ισχύει στην ενορία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιαλυσό, το στολισμό των τριών σταυρών του επιταφίου αναλαμβάνουν τρεις διαφορετικές οικογένειες και συγκεκριμένα της κυρίας Σμαρούλας Χατζηκαλημέρη-Γεωργίου, της κυρίας Αργυρώς Φρατζιδάκη και της κυρίας Αργυρώς Κωνστάνταρου. Το σώμα του επιταφίου στολίστηκε από την κυρία Αναστασία Μαστροβασίλη. Τη φροντίδα των υφασμάτων ανέλαβε η κυρία Μέλη Παπαβούρα.

Για το στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν λευκές και μωβ ορχιδέες, τριαντάφυλλα σωμόν και λευκά, λίλιουμ λευκά, ανθούρια και στάχυα.

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιαλυσού

Ο επιτάφιος στολίστηκε από τις κυρίες, Σεβαστή Νίγκλη, Μαίρη Μαλώτρα, Κρίστα Χαραλαμπάκη, Άννα Πορτσάκη. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά τριαντάφυλλα, μωβ ορχιδέες, ανθούρια και φυλλώματα.

Ιερός ναός Αγίου Φανουρίου

Στον ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου με την πλήρη επιστασία και τη μέριμνα του εφημέριου Μιχαήλ Κρητικού στολίστηκε ο επιτάφιος. Την ευθύνη για τον στολισμό είχε η κ. Αναστασία Κυρίτση.

Το βασικό άνθος στον κορμό του επιταφίου, ήταν τα λευκά χρυσάνθεμα. Τοποθετήθηκαν επίσης  τριαντάφυλλα δίχρωμα  ρόζ λευκά  wax μωβ, πρασινάδες ρούσκους.

Να σημειωθεί πως σιγά σιγά και ο ναός του Αγίου Φανουρίου επισκευάζεται  και αλλάζει όψη.
Όπως δήλωσε ο εφημέριος στην «δ» με την ολοκλήρωση των μελετών,  θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω αισθητική αναμόρφωση του. Έτσι ο πρόναος θα βρίσκεται στο πλάι του κυρίως ναού και όχι εμπρός του, όπως είναι  μέχρι σήμερα.

Άγιος Παντελεήμονας

Στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονα, με  χρήματα των πιστών αγοράστηκαν και φέτος τα άνθη και ο επιτάφιος στολίστηκε, με τη φροντίδα της κ. Δέσποινας Μαυρουδάκη.

Στον Επιτάφιο τοποθετήθηκαν  άσπρα τριαντάφυλλα  ορχιδέες σόνιες ρόζα αζένα, τριαντάφυλλα  ευκάλυπτοι και γυψόφυλλα.

Αγιος Νεκτάριος

Την  πλήρη ευθύνη για τον στολισμό του Επιταφίου στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου, είχε η κ. Φωτεινή Χατζημανέττα μαζί με το γιο της Χρήστο Χατζημαννέτα.

Στον επιτάφιο τοποθετήθηκαν  ορχιδέες λιλά  συμπίντιουμ μωβ και ροζ λυσίανθα μωβ ολλανδικά χρυσάνθεμα  λευκά και δίχρωμα μωβ , τριαντάφυλλα  λιλά και λευκά  βιολέτες μωβ αμάραντο μωβ σκούρο, γυψόφιλο  φυλλώματα ασπιντίστρια σαλάλ φτέρες και ρούσκους.

Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου  (Ανάληψη)

Στον ιερό ναό της Αναλήψεως  ο στολισμός του Επιταφίου έγινε από τις γυναίκες της ενορίας.

Έλαβαν μέρος στον στολισμό οι :

Ειρήνη Σκουρμανά,  Νικολέτα Ζαράκη, Σταματία Ζαράκη
Αικατερίνη Πλίγκου΄,  Χρύσα Χαρτοφύλλη,  Νεκταρία Παναγιά.

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με γαρύφαλλα άσπρα  βιολέτες μωβ και πρασινάδες.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με μέριμνα πιστών της ενορίας που αγόρασαν τα άνθη και τα τοποθέτησαν.

Ο στολισμός έγινε με Σιμπίντιουμ λευκά, Γυψόφιλα λευκά, Τριαντάφυλλα ροζ και πρασινάδες.

Στον στολισμό του Επιταφίου συμμετείχαν οι: Ευτυχία Ξεπαπαδάκη,  Στέλλα Ξεπαπαδάκη , Αναστασία Ξεπαπαδάκη, Μαρία Κρητικού,  Βασιλική Κρητικού.

 Ιερός Ναός  Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι  τον στολισμό του επιταφίου η ανέλαβε κ. Μαρουλία Σεβαστιανού στη μνήμη της Στέλλας Σαββατιανού.

Η κ. Μαρουλία Σαββατιανού  εξακολουθεί να τηρεί το έθιμο της οικογένειας τώρα πια για να κρατάει ζωντανή τη μνήμη της Στέλλας, της  όλο ζωντάνια νεαρής κοπέλας που κάθε χρόνο  στόλιζε τον  επιτάφιο με ό,τι καλύτερο μπορούσε να βρει με περίτεχνα υφάσματα σατέν,  χειροποίητα κοφτά, χάντρες  και στράς  με σχέδια που στέλνονταν για εκείνη πάντα από το Άγιο Όρος .

Η μητέρα της και  φέτος όπως και πέρσι  μαζί με την κ. Ειρήνη Κετσέ  στόλισαν τον Επιτάφιο με Γαρύφαλλα ροζ  λιλά τριαντάφυλλα  δημητράκια άσπρα  γυψόφιλα συμπίντιουμ άσπρα και πρασινάδα.

Ιερός Ναός Αγίας Αναστασίας

Στον ιερό ναό της Αγίας Αναστασίας ο στολισμός του Επιταφίου έγινε  από  τους πιστούς της ενορίας που αγόρασαν τα άνθη.

Τοποθετήθηκαν στον επιτάφιο  Τριαντάφυλλα κόκκινα. Χρυσάνθεμα άσπρα,  Γυψόφιλα, Φτέρη και Αράχνη.

Στον στολισμό συμμετείχαν οι κυρίες: Ελένη Αγγελή, Μένια Κοκκίνη,  Ανθούλα Βελλιάδη, Δέσποινα Σαρρή, Ιωάννα Λεβεντάκη,  και Αλέξανδρος Βελιάδης.

Ιερός Ναός Μητροπόλεως

Πλήθος πιστών και στον ανακαινισμένο ναό της Μητροπόλεως.  Την ευθύνη για τον στολισμό του Επιταφίου είχε το ανθοπωλείο «Λενακάκης».Τοποθετήθηκαν στον Επιτάφιο  ορχιδέες μωβ,  τριαντάφυλλα ροζ, άσπρα χρυσάνθεμα, πρασινάδες και γυψόφιλα.

Ιερός Ναός  Αγίων Αναργύρων

Την ευθύνη για τον στολισμό του Επιταφίου  στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων είχαν το ανθοπωλείο Γαρδένια και πιστοί της ενορίας.

Τοποθετήθηκαν  τριαντάφυλλα ροζ και άσπρα,  ορχιδέες μωβ, γυψόφυλλα και πρασινάδες.

Αγία Σκέπη

Την ευθύνη και την τεχνική επιμέλεια για τον στολισμό του Επιταφίου στον ιερό ναό της Αγίας Σκέπης είχε το ανθοπωλείο Λενακάκη

Τοποθετήθηκαν ορχιδέες λευκές και μωβ, τριαντάφυλλα κόκκινα , χρυσάνθεμα λευκά, στις άκρες του επιταφίου λευκά τριαντάφυλλα με λευκές σατέν κορδέλες, φτέρες και πρασινάδες.

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων

Με περισσή φροντίδα έγινε ο στολισμός του Επιταφίου και στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στην ομώνυμη συνοικία.

Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε με άσπρα γαρύφαλλα  γυψόφιλλα και πρασινάδες.

Ιερός Ναός Αγία Ειρήνη  (Ορφανοτροφείο)

Στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης ο στολισμός του επιταφίου έγινε για τα παιδιά κατά κύριο λόγο που φιλοξενούνται στο Ορφανοτροφείο. Ο ιερός ναός θα τεθεί σε λειτουργία για τους πιστούς στην εορτή της
Αγίας Ειρήνης.

Το έθιμο του επιταφίου τηρήθηκε όμως με τον στολισμό του επιταφίου με πανέμορφα ευωδιαστά άνθη όπως κάθε χρόνο.

Ιερός Ναός Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής

Ο στολισμός του επιταφίου έγινε από οικογένειες της ενορίας και το ανθοπωλείο Αράλια. Χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό ορχιδέες, τριαντάφυλλα και βιολέτες.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Αρταμίτη

Τον στολισμό ανέλαβε το ανθοπωλείο Αράλια. Χρησιμοποιήθηκε ορχιδέα σιμπίντιουμ και αμάραντος σε μωβ, λευκό και φούξια χρώμα.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου-Παραδείσι

Οι ενορίτισσες του Αγίου Νικολάου με τη βοήθεια του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κύριλλου στόλισαν τον επιτάφιο χρησιμοποιώντας μωβ ορχιδέα σιμπίντιουμ, γυψόφυλλο, γιρλάντες από άσπρα άνθη και φυλλώματα.

Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Κοσκινού

Τον στολισμό του επιταφίου στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Κοσκινού ανέλαβε το ανθοπωλείο LE BOUQUET του κ. Ιωάννη Λήμνου. Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες σιμπίντιουμ, ορχιδέες δεντρόμπιουμ, τριαντάφυλλα μπουτόν εισαγωγής, τριαντάφυλλα λευκά Εκουαδόρ, κάλλες και διάφορες πρασινάδες.

Aγιος Νεκτάριος Φαληράκι

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου, ο στολισμός του Επιταφίου έγινε από το Ανθοπωλείο του κυρίου Σταματίου Γρηγορά με τριαντάφυλλα σε πορτοκαλί χρώμα, λευκά άνθη, γυψόφυλλα και διάφορα φυλλώματα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ανώνυμος    24.04.2022 13:40

    Επιτάφιος Ιαλυσού ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
    Το ντύσιμο του Επιταφίου επιμελήθηκε κ φέτος όπως κάθε χρόνο εδώ κ παρά πολλά χρόνια η κυρία Παπαγουρα Ειρήνη…κ παρόλο που η ίδια δεν θέλει να αναφέρεται γιατί το κάνει για τα δύο παιδιά της που βρίσκονται στον ουρανό νομίζω ότι της αξίζει η αναφορα
    Καλό θα ήταν να διορθώσετε το όνομα της…

Σχολιασμός άρθρου