Τοπικές Ειδήσεις

Κύριλλος, Μητροπολίτης Ρόδου: «Το φως της Αναστάσεως του Χριστού φωτίζει το σκοτάδι του κόσμου»

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα, στην «δημοκρατική» ενόψει της εορτής του Πάσχα των Ορθοδόξων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Έχει σημασία, ότι με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως «Ο πόλεμος πάντα είναι δαιμονικός. Τά τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία φανερώνουν τη σκοτεινή πραγματικότητα της ἀνθρωπότητας. Πως μπορεί να είναι Χριστιανός κάποιος που δίνει τέτοιες εντολές ή δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες;»
Επίσης, αναφέρεται στο συνέδριο του “Δικτύου Ποιμαντικής Διακονίας στο χώρο της Υγείας” του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Οκτώβριο στη Ρόδο (ύστερα από διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού) με την συμμετοχή 200 συνέδρων καθώς και για την δραστηριότητα της Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (θρησκευτικού τουρισμού) των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, της οποίας, ο ίδιος προεδρεύει και είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Μητροπολίτης Ρόδου μιλάει ακόμα για τις κενές εφημεριακές θέσεις οι οποίες, όμως είναι μόνο δύο και ἐξυπηρετούνται κανονικά από Εφημερίους άλλων κοινοτήτων καθώς και για τις χειροτονίες κληρικών.
• Σεβασμιότατε, μετά από δύο χρόνια πανδημίας του κορωνοϊού και της κρίσης που δημιούργησε, πώς είναι τα πράγματα στην Εκκλησία; Οι ναοί παρέμειναν κλειστοί, δεν εορτάσαμε υπό κανονικές συνθήκες για δύο χρόνια. Τι γίνεται σήμερα;
Στην αρχή της πανδημίας η λειτουργία των Ναών μας ανεστάλη. Γιορτάσαμε το πρώτο Πάσχα “κεκλεισμένων των θυρών”. Στη συνέχεια ζήσαμε την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Φέτος ευτυχώς έχουμε την ευλογία να διεξάγουμε τη λειτουργική μας ζωή κατά τα καθιερωμένα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Παραμένει η χρήση μάσκας στο εσωτερικό των Ναών. Ἠταν μια δύσκολη περίοδος. Τα μέτρα πολλές φορές λειτούργησαν διχαστικά, όπως συνέβη σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Άλλωστε κοινωνική και εκκλησιαστική ζωή στην ελληνική μας πραγματικότητα αλληλοπεριχωρούνται. Ας προχωρήσουμε ὅμως ἐχοντας ως σύνθημα τον αποστολικό λόγο: “Τεκνία, ειρηνεύετε ἐν εαυτοίς”.
• Φέτος, φαίνεται ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα υπό καλύτερες συνθήκες. Πώς βλέπετε να ανταποκρίνονται οι πιστοί; Προσέρχονται στους ναούς; Τηρούν τα μέτρα προστασίας κ.λπ.;
Οι συνθήκες είναι καλύτερες και η εμπειρία που αποκομίσαμε στο νδιαρρεύσαντα χρόνο μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το σήμερα αποτελεσματικότερα. Η συμμετοχή των πιστών είναι μεγάλη, αν και παρατηρούμε τήν απουσία ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Ο φόβος δεν ξεπεράστηκε ακόμα και αυτό είναι λογικό. Ζήσαμε στο νησί μας ημέρες μεγάλης διασποράς και όλοι έχουν δικούς τους ανθρώπους που αρρώστησαν, κινδύνεψαν ή πέθαναν. Οι πιστοί μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία τηρούν τα μέτρα με αποτέλεσμα να μην ανακύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα.
• Παρακολουθούμε όλοι με λύπη και αγωνία, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σας ανησυχεί που είναι ομόδοξα μ’ εμάς έθνη και μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί;
Ο πόλεμος πάντα είναι δαιμονικός. Η διδασκαλία της Εκκλησίας μας τον καταδικάζει. Αποδέχεται μόνο την άμυνα “υπέρ βωμών και εστιών”. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο, όταν βέβαια τα διαχειρίζονται άνθρωποι καλής θελήσεως. Είναι λυπηρό Μεγάλη Εβδομάδα να μαίνεται ο πόλεμος, μάλιστα δε μεταξύ Ορθοδόξων και να σταυρώνεται ένας ολόκληρος λαός. Τά τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία φανερώνουν τη σκοτεινή πραγματικότητα της ἀνθρωπότητας. Η εισβολή με όλα τα κακά που επιφέρει (καταστροφές υποδομών, προσφυγιά, θάνατος) εκφράζει την εναντίωση στήν ἀποκαταστατική δικαιοσύνη τοῦ Σταυροῦ· την άρνηση συμφιλίωσης με τον Θεό. Πως μπορεί να είναι Χριστιανός κάποιος που δίνει τέτοιες εντολές ή δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες;
• Η Ρόδος, ήταν υποστελεχωμένη περιοχή σε ό,τι αφορά στους κληρικούς. Πώς είναι τα πράγματα σήμερα; Βλέπουμε ότι έχουν γίνει και νέες χειροτονίες.
Δεν θα χρησιμοποιούσα τή λέξη υποστελέχωση. Οι κενές εφημεριακές θέσεις είναι μόνο δύο και ἐξυπηρετούνται κανονικά από Εφημερίους άλλων κοινοτήτων. Κάποιες Ενορίες χρειάζονται και δεύτερο Εφημέριο γιατί είναι πολυπληθείς. Υπάρχουν και κάποιοι Ιερείς προχωρημένης ηλικίας που δυσκολεύονται στην άσκηση των καθηκόντων τους. Χειροτονίες έγιναν, έχουμε δύο Κληρικούς πού δέν έχουν διοριστεί και κάποιους υποψηφίους πρός χειροτονία. Ευελπιστούμε ότι το ζήτημα των οργανικών θέσεων θα επιλυθεί σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και να επιλυθεί ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια Πολιτεία και Εκκλησία.
• Αν και περάσαμε την περίοδο της πανδημίας, ο τουρισμός ανακάμπτει. Εσείς είχατε ασχοληθεί με τον θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό. Πώς εξελίσσεται αυτό το θέμα και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζετε –με δεδομένο ότι η Ρόδος έχει πλούσιο θεολογικό ιστορικό υπόβαθρο.
Η δραστηριότητα της Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (θρησκευτικού τουρισμού) των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, της οποίας είμαι πρόεδρος, ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εδώ και δύο χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε κάποια συνάντηση με τους αρμοδίους του Υπουργείου στά πλαίσια του Πρωτοκόλου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει. Προετοιμαζόμαστε σε τοπικό επίπεδο για σχετικές ἐκδόσεις και για την ἐνταξη σε κάποια προγράμματα που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του σχεδίου προβολής των θρησκευτικού και πολιτιστικού αποθέματός μας.
• Φέτος θα γίνουν συνέδρια ή συναντήσεις στο νησί μας, όπως της Ποιμαντικής Διακονίας;
Το συνέδριο του “Δικτύου Ποιμαντικής Διακονίας στο χώρο της Υγείας” του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου προεδρεύω και του οποίου Συντονιστής είναι ο πατέρας Σταύρος Κοφινάς προγραμματίζει το ε΄ Συνέδριο του, μεταξύ 19 και 23 Οκτωβρίου 2022 με τη συμμετοχή περίπου διακοσίων Συνέδρων και με θέμα: “Φροντίζουμε την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα του αύριο”.
• Για να κλείσουμε, δώστε μας το μήνυμά σας γι αυτό το Πάσχα απευθυνόμενος στο ποίμνιο σας.
Το φως της Αναστάσεως του Χριστού φωτίζει το σκοτάδι του κόσμου και δίνει μια άλλη διάσταση στη ζωή. Ο Αναστημένος Χριστός έρχεται ως νικητής της έχθρας και της αντιπαλότητας. Ερχεται για να μας συναντήσει, ωστε να γίνουμε κοινωνοί της Θείας Φύσεως. Ζητάει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε˙ να αφήσουμε πίσω μας τις νεκρές πράξεις, πού μόνο θλίψη φέρουν˙ να Του επιτρέψουμε να μας αναστήσει˙ να μας χαρίσει την εἰρήνη που παρέχει˙ να μας ντύσει με το φωτεινό ενδυμα της Αναστάσεως˙ να συμβιώσουμε μαζί Του στην καινή Του Βασιλεία. Στη συνέχεια, θα μας αναθέσει τη «διακονία τῆς καταλλαγῆς», το να αναγγείλουμε το γεγονός της συμφιλίωσης σε ολο τον κόσμο. Τότε, τα γεγονότα του κόσμου τούτου δεν θα δεσπόζουν στην καρδιά μας, αλλά θα δεσπόζει το Φως του Αναστάντος Χριστοῦ, το οποίο και εύχομαι σε όλους.
Χριστός ανέστη! Χρόνια πολ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου